Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τους εκτελεσμένους στο Μεζούρλο

Εκδήλωση την Κυριακή, στο λόφο όπου έδωσαν τη ζωή τους περισσότεροι από 450 μαχητές του ΔΣΕ και άλλοι αγωνιστές

Στο ματοβαμμένο λόφο του Μεζούρλο, όπου γράφτηκε μία από τις μαρτυρικές, αλλά, ταυτόχρονα, ένδοξες σελίδες της Ιστορίας του λαού μας, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ τίμησε την Κυριακή τους 450 και πλέον κομμουνιστές, μαχητές του ΔΣΕ και άλλους αγωνιστές, που εκτελέστηκαν, την περίοδο 1946-1949, από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς, σε συνεργασία με τον αγγλικό και μετά αμερικάνικο ιμπεριαλισμό.

Ανάμεσα σ' εκείνους που στάθηκαν μπροστά στο απόσπασμα, φωνάζοντας «Ζήτω ο Δημοκρατικός Στρατός - Ζήτω ο Ελληνικός Λαός», ήταν και οι Γιώργος Παπαδημητρίου (Βύρωνας), Νίκος Μπάλαλας (Μπαντέκος), Γιάννης Παπαγαρυφάλλου, Κλεάνθης Σταματόπουλος, Αποστόλης Σαριγγούλης, Τάκης Γαργαλιάνος, Γιώργος Παπαϊωάννου και Παπαφλέσσας - Ταμουρίδης.

Για την παρακαταθήκη που άφησαν με τη θυσία τους μίλησε ο Γ. Λαμπρούλης, μέλος του Γραφείου της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. «Η φυσική εξόντωσή τους ατσάλωσε νέους και καινούριους κομμουνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές», τόνισε. «Με τον ανιδιοτελή αγώνα τους και τη θυσία της ίδιας τους της ζωής - συνέχισε - απέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής που διαθέτουν οι κομμουνιστές στον αγώνα για τα δίκια της εργατικής τάξης και του λαού. Απέδειξαν ότι οι κομμουνιστές δεν είναι επαναστάτες μόνο στα λόγια. Αλλά και με τις πράξεις τους, κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες».

Αναφερόμενος στο παράδειγμά τους στις νεότερες γενιές είπε: «Αποτελούν παράδειγμα φωτεινό, πρότυπο για μίμηση που οι νέες γενιές ακολουθούμε ανάλογα. Σε διαφορετικές συνθήκες σήμερα, αλλά που εξίσου απαιτούν θυσίες, απαιτούν ολόψυχο δόσιμο στον αγώνα». Στην εκδήλωση έγινε απαγγελία ποιημάτων, ακούστηκαν τραγούδια από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ενώ μετά την ομιλία ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών. Παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Χώτο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος, του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, ο Αντ. Σκυλλάκος, βουλευτής του ΚΚΕ κ.ά.


Από την εκδήλωση στο Μεζούρλο. Στο βήμα ο Γ. Λαμπρούλης
Από την εκδήλωση στο Μεζούρλο. Στο βήμα ο Γ. Λαμπρούλης

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ