Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΠΑΣΟΚ
Προς τη νέα ηγεσία με την... παλιά αντιλαϊκή πολιτική

Ως αφετηρία «ανασυγκρότησης» του ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εμφανίσουν κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις διαδικασίες εκλογής της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που δρομολόγησε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου μετά τη βαριά εκλογική ήττα του κόμματός του.

Μετά την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να ζητήσει «νέα εντολή» από τη βάση του ΠΑΣΟΚ και την άμεση αντίδραση του Ευαγ. Βενιζέλου να δηλώσει «παρών» στις διαδικασίες, ακολούθησαν χτες ραγδαίες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τόσο ο Γ. Παπανδρέου όσο και ο Ευαγ. Βενιζέλος είχαν χτες διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί αν οι δύο θα είναι οι μόνοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος, ήδη τα δυο «στρατόπεδα» άρχισαν να μετρούν δυνάμεις.

Μέσα από τις διαδικασίες διαδοχής, επιχειρείται να συγκαλυφτεί ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που σήμερα μιλούν για «νέα προγράμματα» και «σοσιαλιστικές θέσεις» είναι αυτοί που έχουν ηγηθεί και στηρίξει τη νεοφιλελεύθερη πορεία του ΠΑΣΟΚ είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα είναι οι κεντρικοί εκφραστές της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο Γ. Παπανδρέου σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει οι διαδικασίες εκλογής να είναι σύντομες και μέσα στη βδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ώστε, το αργότερο μέχρι τέλος του μήνα, να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος. Σύμφωνα με το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ δικαίωμα ψήφου έχουν τόσο τα μέλη όσο και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που έχουν εγγραφεί στο μητρώο «μελών και φίλων».

Την ίδια στιγμή ο Ευαγ. Βενιζέλος χτες συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι «κ. Σημίτης τίθεται εγγυητής της ενότητας και της δημοκρατικής διαδικασίας για την εκλογή προέδρου». Ο Κ. Σημίτης σε γραπτή δήλωση αναφέρθηκε σε «οδυνηρή ήττα του ΠΑΣΟΚ», τόνισε την ανάγκη για «γρήγορη ανασυγκρότηση» που «θα εξασφαλίσει την επιτυχία στην επόμενη αναμέτρηση». Ο Ευαγ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τον Κ. Σημίτη σε μια «αρχηγική» εμφάνιση υποστήριξε: «Οι πρωτοβουλίες μου δεν είναι ατομικές. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που εναρμονίζεται και συζητά σε βάθος για τους πολιτικούς όρους ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ», μάλιστα ο ίδιος που μέχρι χτες στήριζε και ψήφιζε τις ίδιες πολιτικές θέσεις με τον Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι «εκφράζει ένα ρεύμα ιδεών», ενώ έσπευσε να αποκλείσει τη «διάσπαση» του ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση Βενιζέλου - Σημίτη, «πυροδότησε» κύμα δηλώσεων στελεχών του «εκσυγχρονιστικού» μπλοκ του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ζητούσαν επιτακτικά την «αλλαγή σελίδας». Η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «τα πάντα είναι ανοιχτά», ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: «Η ανάγκη να γυρίσουμε σελίδα είναι επιβεβλημένη, θα στηρίξω την προσπάθεια ανασυγκρότησης». Από την πλευρά του ο βουλευτής Β' Αθήνας Α. Λοβέρδος σε γραπτή δήλωσή του σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αλλαγές. Για αλλαγές που θα γίνουν αμέσως» και σημείωσε ότι «στην κατεύθυνση αυτή, με καλύπτει απόλυτα η χτεσινή δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου».

Ο Κ. Σκανδαλίδης και ο Π. Ευθυμίου υποστήριξαν ότι πρέπει να προηγηθεί ένα «συνέδριο πραγματικής επανίδρυσης» και μετά να ακολουθήσει η εκλογή του νέου προέδρου. Ο Κ. Σκανδαλίδης πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν να επαναληφθούν οι διαδικασίες του 2004, που ξεκίνησαν ως απαρχή ελπίδας και κατέληξαν ως απαρχή δεινών για την παράταξη».

Χτες υπέρ του Ευαγ. Βενιζέλου τάχτηκαν μια σειρά από ακαδημαϊκοί, συγκεκριμένα οι: Γ. Γραμματικάκης, Γ. Κουκιάδης, Αδ. Πεπελάσης, Μ. Σταθόπουλους, Δ. Τσάτσος, Κ. Τσουκαλάς. Δ. Φατούρος.

Περίεργη αίσθηση προκάλεσε ότι χτες τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί παρουσίασαν δημοσκοπήσεις, στις οποίες εμφανιζόταν ο Ευαγ. Βενιζέλος ως ο «καταλληλότερος» για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όταν την ίδια στιγμή η βάση του ΠΑΣΟΚ απέχει από κάθε εσωκομματική διαδικασία, αφού τα νήματα κινούν η ηγεσία και οι ηγετικές ομάδες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ