Τρίτη 18 Σεπτέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΚΛΟΓΕΣ 2007
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυναμική άνοδος σε όλες τις περιφέρειες

Ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την άνοδο των ψήφων και ποσοστών του Κόμματος

Η καθολική αύξηση των ποσοστών που συγκέντρωσαν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σ' ολόκληρη τη χώρα είναι ένα από τα πλέον οφθαλμοφανή αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα (την ώρα που έκλεινε η σελίδα του «Ρ» έλειπαν τα στοιχεία 40 τμημάτων από τα 20.587 εκλογικά τμήματα), ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του εκλογικού αποτελέσματος είναι και τα παρακάτω:

Το ΚΚΕ ψηφίστηκε από 583.272 ψηφοφόρους, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 8,2%. Στις εκλογές του 2004, είχαμε πάρει 436.573 ψήφους και ποσοστό 5,9%. Δηλαδή, τα ψηφοδέλτια του Κόμματος συγκέντρωσαν 146.699 περισσότερες ψήφους, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2,3 μονάδες. Το φετινό ποσοστό αποτελεί τη συνέχεια της ανοδικής πορείας που καταγράφει η εκλογική δύναμη του Κόμματος και είναι το υψηλότερο από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Τότε, όταν μαζί με τις προσπάθειες ανασυγκρότησης του Κόμματος, οι κομμουνιστές μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες και εχθρικές συνθήκες, είχαν δώσει τη μάχη των εκλογών του 1993, συγκεντρώνοντας ποσοστό 4,5%.

Στις προχτεσινές εκλογές σημειώθηκε αύξηση ψήφων και ποσοστών στις 55 από τις 56 περιφέρειες της χώρας.

Σε 11 περιφέρειες το ποσοστό που συγκεντρώνει το Κόμμα ξεπερνά το 10%. Στην πρώτη θέση τα αποτελέσματα που αφορούν τη Σάμο (περιλαμβάνονται και τα αποτελέσματα της Ικαρίας), όπου οι συνδυασμοί του Κόμματος εμφανίζονται με δύναμη 18,1%. Με ποσοστά πάνω από 10% ακολουθούν περιοχές όπως Κέρκυρας, Β΄ Πειραιώς, Λέσβου, Κεφαλληνίας, Β΄ Αθηνών, Λευκάδας, Α΄ Αθηνών, Ζακύνθου, Α΄ Θεσσαλονίκης, Λάρισας.

Αξιοσημείωτο - και ποιοτικό - χαρακτηριστικό στοιχείο από την άνοδο που σημείωσαν οι δυνάμεις του Κόμματος, είναι ότι η βελτίωση των ποσοστών είναι μεγαλύτερη από το μέσο όρο, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε περιοχές όπου υπάρχει συγκεντρωμένη εργατική τάξη και άλλοι εργαζόμενοι. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα που αφορούν τις δύο εκλογικές περιφέρειες και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, ενώ ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία για Εύβοια, Αττική κλπ.

Οπως φαίνεται και από το σχετικό πίνακα, σε εφτά εκλογικές περιφέρειες της χώρας η βελτίωση των ποσοστών του Κόμματος, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά του 2004, ξεπερνά τις 3 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κέρκυρα με διαφορά 6,8 μονάδες και ακολουθούν Α΄ Θεσσαλονίκης, Σάμου, Β΄ Πειραιώς, Β΄ Αθηνών, Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς κλπ. Η μόνη περιοχή που είχαμε πτώση σε ποσοστά και ψήφους είναι η Ξάνθη, με ποσοστό 3,54% αυτή τη φορά, έναντι 3,85% το 2004.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ