Τρίτη 15 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν

Αυξάνονται οι απλήρωτοι λογαριασμοί σύμφωνα με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Από την πρώτη παρτίδα των 251.000 λογαριασμών έχουν πληρωθεί περίπου οι μισοί

Περισσότεροι από τους μισούς λογαριασμούς της πρώτης παρτίδας που έχει στείλει η ΔΕΗ και στους οποίους είναι ενσωματωμένο το χαράτσι για τα ακίνητα δεν έχουν πληρωθεί παρότι έχουν λήξει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν τους 125.000, από τους 251.000 που εκδόθηκαν μεταξύ 10-11 του Οκτώβρη. Συνολικά έχουν εκδοθεί κάτι παραπάνω από 3,1 εκατ. λογαριασμοί με το ειδικό τέλος ακινήτων, οι οποίοι και θα λήγουν, σταδιακά, τις επόμενες μέρες. Από αυτούς εμφανίζονται να έχουν πληρωθεί οι 380.000 λογαριασμοί, συνολικού ύψους 72 εκατ. ευρώ.

Είναι γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες σε όλη τη χώρα βρίσκονται σε αναβρασμό. Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στις πολυκατοικίες, παντού, άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το απαράδεκτο αντιλαϊκό χαράτσι, αλλά ακόμα κι εκείνοι που έχουν, αλλά θα στερήσουν την οικογένειά τους από φαΐ, γιατρό, κάλυψη άλλων βασικών αναγκών για να πληρώσουν το χαράτσι, συζητούν και ψάχνουν τρόπους αντίστασης σε αυτό το μέτρο, με δεδομένο μάλιστα ότι η μη πληρωμή του συνεπάγεται διακοπή ηλεκτροδότησης. Και είναι αποφασισμένοι να κάνουν πράξη μέτρα όπως: Λουκέτα στα ρολόγια, να μην ανοίγουν την πόρτα όταν έρχονται συνεργεία για να κόψουν το ρεύμα, επανασύνδεση ρεύματος αν τελικά κοπεί κ.ά. Το κρίσιμο ζήτημα για όλες τις εργατικές οικογένειες, για όλους τους εργαζόμενους, και σε ό,τι αφορά τα πρακτικά μέτρα αντίστασης, είναι να αναπτυχθεί ένα ταξικά προσανατολισμένο κίνημα που θα συσπειρώνει την εργατική τάξη και το λαϊκό κόσμο στην κατεύθυνση να μην εφαρμοστεί το αντιλαϊκό μέτρο του χαρατσιού και να μη γίνουν διακοπές ρεύματος.

Τα ...λάθη

Ο κυβερνητικός εκβιασμός δεν προκαλεί μόνο την απόγνωση σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν να πληρώσουν, αλλά και μεγάλη ταλαιπωρία, αφού έχει διαπιστωθεί σωρεία λαθών στον υπολογισμό του τέλους. Πέρα από την αρχική διαδικασία, που έθετε ορισμένες «ευπαθείς» κατηγορίες στη δοκιμασία της απόδειξης της κατάστασής τους ώστε να απαλλαγούν από το τέλος ή να εξασφαλίσουν το μειωμένο υπολογισμό του, εντοπίστηκαν στη συνέχεια ένα σωρό λάθη που μεταφράστηκαν σε σημαντική οικονομική επιβάρυνση. Λάθη στα τετραγωνικά των κατοικιών, συνυπολογισμός ακάλυπτων επιφανειών, λάθη στις τιμές ζώνης και στους συντελεστές παλαιότητας, είναι τα συνηθέστερα. Τα λάθη έχει εντοπίσει και η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ενώ για μια ακόμη φορά διαμαρτύρονται και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων, επειδή σε αντίθεση με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, των οποίων μεγάλοι χώροι εξαιρούνται, οι ίδιοι καλούνται να πληρώσουν το χαράτσι για το σύνολο των τετραγωνικών τους.

Η ΔΕΗ θέλησε, με ανακοίνωσή της την περασμένη βδομάδα, να «ξεμπερδεύει» με τα παράπονα, συστήνοντας σε όσους έχουν τέτοια προβλήματα, να απευθυνθούν στις εφορίες, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν μπορεί να επέμβει στα στοιχεία που προήλθαν από τους δήμους. Πολλοί έσπευσαν στους δήμους για να διευθετήσουν το θέμα των στοιχείων, αλλά τους παρέπεμψαν στις εφορίες. Και από τις εφορίες τους παρέπεμψαν και πάλι στους δήμους. Στο «χορό» μπήκε και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της εξέφρασαν αναρμοδιότητα για τη διόρθωση των στοιχείων των λογαριασμών. Σύγχυση, αποπροσανατολισμός, άρνηση εξυπηρέτησης και ωμός εκβιασμός συνθέτουν το κυβερνητικό χαράτσι στα ακίνητα, με μια γερή δόση αναλγησίας και απανθρωπιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προετοιμάζουν το χαράτσι(2013-05-03 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το χαράτσι(2013-05-03 00:00:00.0)
Εγκύκλιος για το χαράτσι στα ακίνητα(2012-08-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2012-06-06 00:00:00.0)
Ξεσηκώθηκαν και απέτρεψαν διακοπή ρεύματος σε σπίτια(2012-01-12 00:00:00.0)
Ποιος θα πληρώσει το χαράτσι;(2012-01-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ