Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΥΓΕΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μαζική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής

Στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας

Μαχητική συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην πορεία των υγειονομικών
Μαχητική συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην πορεία των υγειονομικών
Με μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή απάντησαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι από όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Αττικής στην κυβερνητική πολιτική στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, πραγματοποιούν καταλήψεις και γενικές συνελεύσεις, αγωνίζονται ενάντια στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, στην κατάργηση οργανικών θέσεων, κλινών και τμημάτων, στις μειώσεις των μισθών τους και στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Διεκδικούν ακόμα μαζικές προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Ομόνοια και κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Υγείας με το πανό τους να απαιτεί «αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία, το κράτος να πληρώσει για δωρεάν Υγεία».

Εξω από το υπουργείο Υγείας η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εμπόδισε την, εκλεγμένη με τις ταξικές δυνάμεις στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΕΔΗΝ, Λέτα Μεθωνιού να πάρει το λόγο. Στήθηκε από κοινού ένα «γαλαζοπράσινο» σκηνικό από τις ηγεσίες που έχουν στηρίξει τα αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων. Θέλουν να φιμώσουν όποια φωνή τούς αποκαλύπτει, καλεί σε ρήξη μαζί τους και με την πολιτική που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους και στον τομέα της Υγείας. Οπως καταγγέλθηκε από την ντουντούκα, φοβούνται τη φωνή του ΠΑΜΕ που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στους εργαζόμενους.

Κοροϊδεύοντας και αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Πατούλης, είπε πως «έχουμε μπλέξει με άσχετους που θέλουν να ηγηθούν στο ΕΣΥ, χωρίς να έχουν περάσει ούτε από τα εξωτερικά ιατρεία», χωρίς να γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Σε βαρύγδουπες εκφράσεις χωρίς να αποκαλύπτεται ο πραγματικός αντίπαλος των εργαζόμενων, κινήθηκαν και οι υπόλοιποι χαιρετισμοί του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικά και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Στ. Κουτσουμπέλη με τον τελευταίο να δέχεται τις αποδοκιμασίες των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας δεν έκανε λόγο για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ούτε για την πολιτική της ΕΕ. Ζητούσαν γενικά να «φύγει» η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας τον κόσμο να ξεγελαστεί από το νέο «πολιτικό σκηνικό» που θα στηθεί.

Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν προς τη Βουλή, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δίνουν το πολιτικό και ταξικό «στίγμα» στη διαδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» και «Αυξήσεις, προσλήψεις και ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».

Οταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Κλαυθμώνος συνάντησε τη συγκέντρωση που διοργάνωνε εκείνη την ώρα και το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων στους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου. Εκεί, νοσοκομειακοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι των οργανισμών και φορέων ένωσαν τις δυνάμεις τους, με τους δεύτερους να εντάσσονται στην πορεία κάτω από το σύνθημα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία ως το Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο υπό κατάληψη κτίριο της ΕΥΑΘ. Συγκροτημένα, με το δικό τους μπλοκ, συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Στο συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου της περιφερειακής οδού στο ύψος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησαν οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική των περικοπών και των συγχωνεύσεων. Στο Αγρίνιο οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική συνέλευση όπου αποφασίστηκε για την επόμενη Τρίτη 18/10 μπλοκάρισμα των ταμείων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ