Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Εκβιασμοί και απειλές για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις

Με εκβιασμούς και απειλές η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστείλει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης. Χτες, ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης σε συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε ότι θα επιστρατεύσει τις δυνάμεις καταστολής για να ανοίξουν οι χωματερές, αλλά και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας των δήμων, κάτι που παραπέμπει σε απολύσεις.

Ο υπουργός στη λογική «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» απείλησε τους εργαζόμενους πως αν δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις δεν θα πληρωθούν ούτε αυτοί ούτε οι εργαζόμενοι που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω καταλήψεων. Απείλησε τους δημάρχους που θα διατάξουν πληρωμή των εργαζομένων στους ΟΤΑ ότι θα χρεωθούν οι ίδιοι τη δαπάνη. Απείλησε επίσης πως αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα αναθεωρηθεί όλο το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αυτές οι υπηρεσίες θα ιδιωτικοποιηθούν και συνεπώς οι εργαζόμενοι θα απολυθούν με την κατάργηση της σχετικής υπηρεσίας και των οργανικών θέσεών της. Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλαδή με τη χρήση της αστυνομικής βίας, θα ανοίξουν οι ΧΥΤΑ Φυλής και Μαυροράχης στη Θεσσαλονίκη.

Την ευθύνη της κυβέρνησης, που με την πολιτική της έβγαλε τους εργαζόμενους στο δρόμο, ο υπουργός τη μετέθεσε στα δημοτικά συμβούλια, ζητώντας τους να εφαρμόσουν το άρθρο 61 του νόμου 3979/2011 που τους δίνει τη δυνατότητα να αναθέσουν σε ιδιώτες την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μετά τη συνέντευξη κατήγγειλε ότι «οι δηλώσεις της κυβέρνησης διά του υπουργού Εσωτερικών βάζουν μπροστά στον κλάδο και συνολικότερα στο εργατικό κίνημα το ερώτημα: 'Η αυτοί ή εμείς. Η τρομοκρατία τους δεν θα περάσει. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Σε συντονισμό με τα υπόλοιπα τμήματα της εργατικής τάξης, αλλά και με άλλα λαϊκά στρώματα να παρεμποδίσουν, να καθυστερήσουν αυτή την πολιτική για να ξεμπερδέψουμε μια ώρα γρηγορότερα με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου».

Στο παιχνίδι και η Περιφέρεια

Χτες, ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός έφερε εκτάκτως το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και με τις ψήφους της πλειοψηφίας αποφασίστηκε να αναθέσουν την αποκομιδή απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες. Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην τοποθέτησή τους αφού ανέδειξαν την πραγματική αιτία του προβλήματος, την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που με το πολυνομοσχέδιο ισοπεδώνει δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, κατήγγειλαν τον περιφερειάρχη ότι λειτουργεί σαν στυλοβάτης των αντιδραστικών κυβερνητικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επόπτες Δημόσιας Υγείας μετά από εντολή του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής είχαν κάνει εδώ και μέρες αυτοψίες και χτες κλήθηκαν να καταθέσουν ...άμεσα τις εκθέσεις τους. Μέρος σε αυτή τη συντονισμένη επίθεση είχε πάρει λίγο νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος, χρησιμοποιώντας από τη μεριά του το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και έκθεση που συνέταξε, ανακοίνωσε στη Βουλή ότι θα εκδώσει υγειονομική διάταξη για αποκομιδή των σκουπιδιών με κάθε μέσο.

Καλούν σε απολογία συνδικαλιστές

Χτες, η αστυνομία κάλεσε συνδικαλιστές για να ...απολογηθούν, όπως τους προέδρους των Σωματείων Εργαζομένων στους πρώην Δήμους Πεύκης και Λυκόβρυσης. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει: «Εχουμε και άλλες φορές σαν ΠΑΜΕ επισημάνει τη μονομερή ευαισθησία των εισαγγελέων και της δικαιοσύνης σε βάρος των εργαζομένων και των αγώνων τους. Εργοδότες και κυβέρνηση καταπατούν κατάφωρα κάθε στοιχειώδη εργατικό δικαίωμα, οι τόποι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, εργοδότες και κυβέρνηση χρωστάνε στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους χρήματα επί μήνες και χρόνια, αλλά το αυτί κανενός εισαγγελέα δεν έχει ιδρώσει. Σήμερα για μια ακόμα φορά στο πλαίσιο εκφοβισμού από την κυβέρνηση των εργαζόμενων στους ΟΤΑ, καλούν εργαζόμενους σε απολογία. Οι εισαγγελείς της χώρας μας να πάνε να χτυπήσουν την πόρτα της κυβέρνησης και των υπουργών. Αυτοί είναι οι φταίχτες για ό,τι συμβαίνει».

Κινητοποίηση στην ΚΕΔΕ

Χτες το μεσημέρι, συνδικαλιστές της ΠΟΕ - ΟΤΑ μαζί με εργαζόμενους προχώρησαν σε κινητοποίηση μέσα και έξω από τα γραφεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ ΟΤΑ και σωματείων εργαζομένων ζήτησαν από το ΔΣ της ΚΕΔΕ (συνεδρίαζε για να εκλέξει προεδρείο) να πάρει θέση υπέρ τους. Τα μέλη του ΔΣ όμως, προφασιζόμενοι ότι πρέπει να εκλέξουν προεδρείο, καθυστερούσαν τη συζήτηση. Ετσι, οι εργαζόμενοι αποχώρησαν και πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, επιδιώκοντας να παρευρίσκονται σε όποιο σημείο ο υπουργός Εσωτερικών θα έδινε συνέντευξη.

Νωρίτερα μια μικρή μειοψηφία εργαζομένων προπηλάκισε στα γραφεία της ΚΕΔΕ το μέλος του ΔΣ, προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ, δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης Σ. Δανιηλίδη, υποστηρίζοντας ότι έχει ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης της αποκομιδής των απορριμμάτων και έχει ζητήσει παρέμβαση εισαγγελέα στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

  • Στη Θεσσαλονίκη, με καταλήψεις και πορείες διαμαρτυρίας συνέχισαν και χτες τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ