Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 19-20 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Σκληρή μάχη για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής

Με κύριο στόχο την προετοιμασία της 48ωρης απεργίας στις 19 - 20 Οκτώβρη με σχέδιο, να μεταφερθεί η πείρα από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία και να ξεπεραστούν οι αδυναμίες που υπάρχουν, έγινε χθες το απόγευμα σύσκεψη της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Στο φόντο των πιο μαζικών γενικών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων των τελευταίων χρόνων από τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ο Μανώλης Βαρδαβάκης, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος, στον τομέα της Υγείας γιατί αυτός είναι στρατηγικός τόσο για τη λαϊκή οικογένεια, όσο και για το κεφάλαιο ως μια βασική ανάγκη του ανθρώπου από τη γέννησή του μέχρι το τέλος της ζωής.

Οπως υπογράμμισε το στέλεχος του ΠΑΜΕ, στην παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, πρέπει να αναδεικνύεται ότι τα μέτρα παίρνονται για να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους και μετά το πέρας της κρίσης.

Να προβάλλονται οι ανάγκες της λαϊκής οικογένειας τον 21ο αιώνα. Υπάρχουν δυνατότητες σήμερα να ζουν καλύτερα οι εργαζόμενοι (τεράστιος παραγόμενος πλούτος, ορυκτός πλούτος, γεωγραφική θέση της χώρας, πολυάριθμο έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό κ.ά.), να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν.

Οτι οι καταργήσεις κλινικών και κλινών, σημαίνει κατάργηση οργανικών θέσεων και άρα απολύσεις, κι ας μην μπουν στο καθεστώς της εφεδρείας, όπως «υπόσχεται» η κυβέρνηση.

Ολες οι παρατάξεις, πλην των ταξικών δυνάμεων, αποφεύγουν να θίξουν την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Αλλες τη στηρίζουν με «νύχια και με δόντια» και άλλες - στην καλύτερη - τη δέχονται σαν «αναγκαίο κακό». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δεν λέει τίποτα για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, ενώ πριν ξεσπάσουν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων υπέβαλε και προτάσεις για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

Να δίνεται μάχη μέχρι τέλους οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων να καταλήγουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις, κόντρα στην πάγια τακτική των άλλων παρατάξεων να τις διαλύουν, ώστε να μην καταλήγουν πουθενά.

Να γίνουν γενικές συνελεύσεις για την οργάνωση της απεργίας (απεργιακές επιτροπές, περιφρούρηση, προσωπικό ασφαλείας, συσκέψεις κ.ά.) και αν αρνηθούν οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές, να γίνει με μάζεμα υπογραφών των εργαζομένων.

Να αντιπαλεύεται η αντίληψη όλων των άλλων παρατάξεων ότι μπορεί να υπάρξουν αγώνες χωρίς θυσίες και αντί για απεργία ή στάση εργασίας προχωρούν σε συγκεντρώσεις, συνελεύσεις κλπ. με το επιχείρημα «μη χαθούν μεροκάματα».

Να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές πάλης, που θα κάνουν «τρόπο ζωής» να μην πληρώνει ο κόσμος και την παρεμπόδιση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Μορφές που θα συσπειρώνουν και τους ασθενείς και όχι όπως οι «αριστεροφανείς» αντιλήψεις που λένε «κλείνω το νοσοκομείο και δε με νοιάζει».

Πλούσια συζήτηση

Πλούσια ήταν η χθεσινή συζήτηση για την τακτική των άλλων παρατάξεων να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους σε αδιέξοδους αγώνες. Για παράδειγμα, στο ΚΑΤ, το τελευταίο διάστημα γίνονται οι πιο μαζικές συνελεύσεις των τελευταίων χρόνων. Η ΠΑΣΚΕ κάνει λυσσαλέα προσπάθεια να μην καταλήξουν σε απόφαση οι συνελεύσεις. Εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της παράταξης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην ΟΕΝΓΕ, που βρέθηκαν πρόσφατα σε μια από αυτές τις γενικές συνελεύσεις, υπερθεμάτισαν για την ...«ενότητα» - σα να μην υπάρχουν ευθύνες για κανέναν - και για τις «ανέξοδες» κινητοποιήσεις. Ετσι αντί για στάση εργασίας χθες δήλωσαν ότι κάνουν γενική συνέλευση, ενώ η ΔΑΚΕ σημειώνει σε όλους τους τόνους, ότι όλα τελειώνουν στις 19 Οκτώβρη! Εκτόνωση, δηλαδή τώρα, και μετά τέλος!

Επίσης στο όνομα της «ενότητας» η ΠΑΣΚΕ στο χώρο του ΕΚΑΒ πρότεινε να κατέβουν όλες οι παρατάξεις σε κοινό ψηφοδέλτιο, «τσουβαλιάζοντας» αυτούς που αποκάλυπταν εξαρχής ότι έρχεται θύελλα, με αυτούς που έκρυβαν ότι οι σημερινές εξελίξεις στην Υγεία περιέχονται στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αντίστοιχη πείρα μεταφέρθηκε από πολλούς χώρους, όπως ο «Ευαγγελισμός», το «Σωτηρία», το «Αμαλία Φλέμινγκ», η Πολυκλινική Αθηνών και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ