Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 19-20 ΟΚΤΩΒΡΗ
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Τελειώνουν» τις κλαδικές συμβάσεις

Πάγωμα όλων των συντάξεων τουλάχιστον μέχρι το 2016!

Τροποποιήσεις στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στις συμβάσεις κατέθεσε χτες η κυβέρνηση, κάνοντας ακόμα πιο ευνοϊκούς τους όρους για την εργοδοσία να χτυπήσει παραπέρα τους μισθούς και τα μεροκάματα.

Ετσι για όσο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο και όχι μέχρι το 2013 δεν θα επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κλάδο. Επί της ουσίας με την τροποποίηση αυτή, ακόμα και αυτές οι κλαδικές που θα υπογράφονται, θα αφήνουν ακάλυπτους χιλιάδες εργαζόμενους πολλών κλάδων, όχι μόνο για τα δύο επόμενα χρόνια, αλλά στο διηνεκές, αφού το Μεσοπρόθεσμο και αντίστοιχα αντεργατικά προγράμματα που σχεδιάζονται δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

Μόνο με τα 3/5 των εργαζομένων της επιχείρησης, ανεξάρτητα από το συνολικό αριθμό τους, θα μπορούν να συστήνονται οι «ενώσεις προσώπων» για να υπογράφουν οι εργοδότες τις επιχειρησιακές συμβάσεις οι οποίες καταργούν τις κλαδικές και μειώνουν τους μισθούς που ισχύουν. Με αυτή τη νέα προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση διευκολύνει ακόμα περισσότερο την εργοδοσία να κατασκευάζουν «ενώσεις», χωρίς το όριο των 10 ατόμων που προβλέπει ο 1264/1982 και μάλιστα ενώσεις μιας χρήσης, ίσα - ίσα για να καταργούν τις κλαδικές συμβάσεις, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν και να διαλύονται, δεσμεύοντας όμως στο μέλλον τους εργαζόμενους με τους πετσοκομμένους μισθούς που θα περιέχονται στη σύμβαση.

Με μια άλλη τροποποίηση η κυβέρνηση ορίζει ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών και στην περίπτωση συρροής δεν περιλαμβάνει τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Πρόκειται για ελιγμό της κυβέρνησης για να περάσει το συγκεκριμένο άρθρο, το οποίο δεν αλλάζει την ουσία του και τη βασική του στόχευση, που είναι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, η μείωση συνολικά των μισθών, οι οποίοι θα κατρακυλήσουν μέχρι και 30%. Σε μια τέτοια περίπτωση το όφελος για τις επιχειρήσεις - σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις - σε ετήσια βάση θα φτάσει μέχρι και τα 13,5 δισ. ευρώ.

Με άλλη προσθήκη στο άρθρο 2 του πολυνομοσχεδίου η κυβέρνηση παγώνει και τις συντάξεις μέχρι το 2016 και όχι μέχρι το 2014 που προβλεπόταν στον ασφαλιστικό νόμο 3863/2010. Με τον τρόπο αυτό, το ύψος των συντάξεων το 2016 θα βρίσκεται στα επίπεδα του 2009 και αν σε αυτά υπολογίσουμε τις περικοπές και τα απανωτά χαράτσια σε κύριες και επικουρικές, αλλά και τα εφάπαξ, καθώς και τον πληθωρισμό, στην πραγματικότητα οι συντάξεις στο τέλος της επόμενης πενταετίας θα έχουν μετατραπεί σε προνοιακά επιδόματα.

Εργασιακή εφεδρεία - μισθολόγιο

Σχετικά με την εφεδρεία, πριν αναφέρουμε τι προστέθηκε, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όσοι εντάσσονται σε αυτή θα παίρνουν το 60% του βασικού μισθού που έπαιρναν. Μία από τις τροπολογίες προβλέπει ότι αν ένας εργαζόμενος σε εργασιακή εφεδρεία πιάσει δουλειά «το καταβαλλόμενο ποσοστό βασικού μισθού (σ.σ. εννοεί το 60%) περικόπτεται κατά το μέρος που οι πάσης φύσεως αποδοχές του» από τη νέα του δουλειά «υπερβαίνουν τις αποδοχές που ελάμβανε κατά την είσοδό του σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα (σ.σ. εννοεί εργασιακή εφεδρεία)». Παράδειγμα: Αν κάποιος παίρνει λόγω εφεδρείας 600 ευρώ και πιάσει δουλειά για την οποία αμείβεται με 1.000 ευρώ θα του αφαιρεθούν 400 από τα 600 ευρώ.

Ακόμα για όσους προσλήφθηκαν στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα λοιπά ΝΠΔΔ πριν το 1983 δε θεωρείται πραγματική και συντάξιμη δημόσια υπηρεσία αυτή που διανύθηκε εκτός Δημοσίου, ΟΤΑ ή ΝΠΔΔ. Μεταξύ των κενών οργανικών θέσεων που εξαιρούνται από τη διαδικασία κατάργησης είναι και οι θέσεις του διπλωματικού κλάδου και των εξομοιουμένων με αυτόν μισθολογικά και βαθμολογικά κλάδων του υπουργείου Εξωτερικών. Σχετικά με το μισθολόγιο μειώνει το Κίνητρο Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ