Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε προσπάθειες από το εξωτερικό, να δημιουργηθεί ένταση στην Εσωτερική Μογγολία απέδωσε χθες τις πρόσφατες ταραχές που σημειώθηκαν στην περιοχή, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Το Πεκίνο δεν ξεκαθαρίζει σε ποιες δυνάμεις του εξωτερικού αναφέρεται, σημειώνει, ωστόσο, ότι οι συγκεκριμένες προσπάθειες δε θα πετύχουν.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Χιλής είναι έτοιμες για την υπεράσπιση της χώρας και την προάσπιση των διεθνών συμφωνιών που καθορίζουν την εδαφική επικράτειά της, δήλωσε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Αντρές Αγιαμάντ, ως απάντηση στο Βολιβιανό ομόλογό του Νταβίντ Τσοκεχουάνκα, που ανακοίνωσε ότι η Βολιβία θα καταγγείλει τη Χιλή κατά τη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών όσον αφορά το δικαίωμα της χώρας του για έξοδο στη θάλασσα.

ΚΑΪΡΟ.-- Ο πρώην Πρόεδρος Μουμπάρακ δεν είναι, ακόμη, σε θέση, από άποψη υγείας, να κρατηθεί στις φυλακές μέχρι να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις σε βάρος του, ανακοίνωσε, χθες, η Εισαγγελία. Η εξέλιξη προκαλεί δυσφορία στους συμμετέχοντες στο κίνημα για την ανατροπή του, οι οποίοι είναι έξαλλοι και από τη δημόσια παραδοχή αξιωματικού ότι ο στρατός υπέβαλε σε τεστ παρθενίας διαδηλώτριες που συνέλαβε δήθεν «για ν' αποδείξει ότι δεν κακοποιήθηκαν σεξουαλικά», αλλά επί της ουσίας για να τις κατηγορήσει για πορνεία και να τις εξευτελίσει.

TOKIO.-- Ομάδα άνω των 200 Ιαπώνων συνταξιούχων μηχανικών και άλλων επαγγελματιών ηλικίας από 65 ετών και άνω προθυμοποιήθηκαν χτες εθελοντικά να συμμετάσχουν στις προσπάθειες αντιμετώπισης του πυρηνικού εφιάλτη στη Φουκουσίμα της βορειοανατολικής Ιαπωνίας που εκτυλίσσεται στη χώρα από το φοβερό σεισμό της 11ης Μάρτη. Στο μεταξύ χτες διαπιστώθηκε και πετρελαιοκηλίδα σε θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται κοντά στους πυρηνικούς αντιδραστήρες πέντε και έξι από άγνωστη αιτία.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Βορειοσουδανοί και Νοτιοσουδανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν χτες στη δημιουργία μίας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης έκτασης 10 χλμ. μεταξύ βορρά και νότου από τα σύνορα που είχαν οριστεί το 1956. Θα κάνουν περιπολίες από κοινού. Η συμφωνία έγινε με μεσολάβηση της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας περίπου μιάμιση βδομάδα μετά την κατάληψη της κεντρικής πετρελαιοφόρας πόλης Αμπγέι από στρατεύματα του βορρά.

ΜΟΣΧΑ.-- Ο φερόμενος ως ύποπτος για τη δολοφονία της δημοσιογράφου - επικρίτριας του Κρεμλίνου Αννας Πολιτκόφσκαγια, Ρουστάμ Μαχμούντοφ, συνελήφθη χτες τα ξημερώματα στη Τσετσενία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος της οικογένειας Μαχούντοφ, ωστόσο δεν υπήρξε ανάλογη ανακοίνωση από τη ρωσική Εισαγγελία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ