Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Απορρίπτουν οι αντικαθεστωτικοί την εκεχειρία

Σημαντική συμφωνία για τα πετρέλαια υπέγραψαν οι αντικαθεστωτικοί με την Ιταλία

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ.--

«Το καθεστώς Καντάφι έχει τελειώσει», εκτίμησε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βεγγάζη, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, συμπληρώνοντας ότι γι' αυτό πρέπει να «συνεχιστεί η στρατιωτική και οικονομική πίεση προκειμένου να επισπευσθεί αυτή η διαδικασία». Ο Φράνκο Φρατίνι βρέθηκε στην «πρωτεύουσα» των αντικαθεστωτικών τυπικώς για να εγκαινιάσει το εκεί ιταλικό προξενείο, αλλά ανεπισήμως για να κάνει κάτι πολύ σημαντικότερο: Να υπογράψει με το αντικαθεστωτικό Εθνικό Συμβούλιο συμφωνία που προβλέπει ότι η ιταλική ενεργειακή εταιρεία ΕΝΙ δεσμεύεται να χορηγήσει μεγάλα χρηματικά ποσά και μεγάλες ενεργειακές ποσότητες στους αντικαθεστωτικούς, με αντάλλαγμα, προφανέστατα, προνομιακή μεταχείριση και συμφωνίες εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κυρηναϊκής μετά το πέρας των συγκρούσεων.

Τη σημασία του έχει και το γεγονός ότι η είδηση της συμφωνίας αυτής πέρασε «στα ψιλά». Επίσης, δε δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, αν και είναι σημαντική εξέλιξη, και αποτελεί και απόδειξη της σημαντικής χρηματικής βοήθειας στην οποία έχει πρόσβαση το Εθνικό Συμβούλιο, το ότι τη λειτουργία του εγκαινίασε, χθες, από τη Βεγγάζη το πρώτο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο των αντικαθεστωτικών. Ονομάστηκε «Ελεύθερη Λιβύη».

Από την πλευρά του, ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος Ζούμα, μετά τη συνάντησή του με τον Λίβυο ηγέτη, υποστήριξε ότι ο Καντάφι αποδέχεται την πρόταση για άμεση κατάπαυση πυρός από όλες τις πλευρές (και το ΝΑΤΟ), προκειμένου να εξασφαλιστούν δρόμοι ανθρωπιστικής βοήθειας και να αρχίσει «ένας πολιτικός διάλογος για μεταρρυθμίσεις και εκλογές». Κατέστη, όμως, σαφές ότι ο Καντάφι δε σκοπεύει να φύγει από τη χώρα (και κατ' επέκταση από την εξουσία).

Χτες καταγράφτηκε νέα αποσκίρτηση Λίβυων στρατιωτικών. Οι εννιά στρατιωτικοί φέρονται να έφτασαν στο τυνησιακό λιμάνι Μπιν Γκουιρντάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ