Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Νέες συγκρούσεις στην πρωτεύουσα

ΣΑΝΑ'Α.--

Κατέρρευσε, όπως αναμενόταν, μέσα σε λίγα μόλις 24ωρα η εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον πρόεδρο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ και στον επικεφαλής της ισχυρότερης φυλής της Υεμένης, της «Χασίντ», τον Σεΐκ Σαντίκ αλ Αχμαρ, που έχει άρει την στήριξή του από τον Σάλεχ και έχει συμπράξει με την αντιπολίτευση. Από χθες, η πρωτεύουσα συγκλονίζεται και πάλι από σφοδρές ανταλλαγές πυρών, με τις ανησυχίες μετατροπής της αντιπαράθεσης σε εμφύλια σύρραξη να «κερδίζουν έδαφος».

Καθοριστικό ρόλο στη νέα αυτή τροπή διαδραμάτισε η αιματηρή επιχείρηση εκκαθάρισης των διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στη νότια πόλη Ταΐζ, προχτές, από άνδρες της προεδρικής φρουράς. Ο απολογισμός της επιχείρησης αυξάνει διαρκώς έχοντας, ήδη, φτάσει τους 50 νεκρούς, με βάση τις μη διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει συλλέξει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Παράλληλα, σκληρές μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη και στην πόλη Ζινζιμπάρ, όπου στρατιώτες φέρονται να συγκρούονται με ακραίους ισλαμιστές ενόπλους, οι οποίοι έχουν καταλάβει μεγάλο μέρος της πόλης. Στις μάχες παίρνουν μέρος και αεροσκάφη ενώ οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν νέα ενέδρα στην πόλη με πέντε ακόμη νεκρούς στρατιώτες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ