Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ
Αναζητούν την αιτία της επιδημίας

BEΡΟΛΙΝΟ-ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Στο σκοτάδι κυμαίνονταν ως χτες βράδυ οι έρευνες για τον εντοπισμό της αιτίας του νέου διατροφικού σκανδάλου που πλήττει την Ευρώπη με αιχμή του δόρατος «ύποπτα» ισπανικά αγγουράκια βιολογικής καλλιέργειας που φέρονται μολυσμένα με ιδιαίτερα παθογόνα στελέχη του κοινού εντεροβακτήριου E.coli και τα οποία ως τώρα αποδεικνύονται επικίνδυνα έως και θανατηφόρα μόνον εάν καταναλωθούν στη βορειοδυτική Γερμανία.

Γι' αυτό και η Ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόζα Αγκιλάρ απείλησε χτες με διεκδίκηση αποζημιώσεων όσους βλάπτουν την εικόνα της χώρας της και ενοχοποιούν τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα χωρίς αποδείξεις. Οπως είπε: «Αντιλαμβανόμαστε ότι τα προβλήματα δεν προκύπτουν από τη χώρα προέλευσης των λαχανικών... Ζημιώνονται οι Ισπανοί παραγωγοί και η ισπανική κυβέρνηση δε θα δεχθεί αυτή την κατάσταση». Ο δε πρόεδρος του ισπανικού φορέα εξαγωγής νωπών λαχανικών εκτίμησε ότι ο κλάδος υφίσταται εβδομαδιαίως ζημιές άνω των 200.000.000 ευρώ...

Πάντως, ως χτες είχαν χάσει τη ζωή τους από ιδιαίτερα παθογόνα στελέχη του κοινού εντεροβακτηρίου Ε.coli τουλάχιστον 16 ατόμα, εκ των οποίων σχεδόν όλα είτε ήταν Γερμανοί ή είχαν ταξιδέψει στη βόρεια Γερμανία, όπως μία 50χρονη Σουηδέζα που απεβίωσε σε νοσοκομείο της χώρας της και η οποία μολύνθηκε αφότου επέστρεψε από ταξίδι στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το γερμανικό ομοσπονδιακό εθνικό κέντρο ελέγχου ασθενειών, σε νοσοκομεία της Γερμανίας νοσηλεύονταν με σοβαρά συμπτώματα του λεγόμενου Ουραιμικού Αιμολυτικού Συνδρόμου (ΟΑΣ) 373 ενήλικες ασθενείς (από 329 προχτές). Αλλοι 796 νοσηλεύονται με ελαφρύτερα συμπτώματα. Γερμανοί επιστήμονες όπως ο Ολιβερ Γκρίβε του πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Σλέσουιγκ Χολστάιν, προέβλεψε ως πιθανή την επιδείνωση της επιδημίας και του αριθμού των θυμάτων τις επόμενες μέρες.

Κρούσματα μόλυνσης με παθογόνα στελέχη του εντεροβακτήριου διαπιστώθηκαν σε Δανία, Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Ελβετία, Σουηδία. Πάντως οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές στην ΕΕ δεν ήταν σε θέση να γνωρίζουν την αιτία της νέας υγειονομικής επιδημίας ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να συνεργαστούν για να εντοπίσουν την αιτία της κρίσης.

ΥΠΑΑΤ: Δεν έχουν γίνει εισαγωγές

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ανακοίνωσε χτες πως «από ελέγχους που πραγματοποίησε και συνεχίζει να πραγματοποιεί, προκύπτει ότι καμία παρτίδα αγγουριών προέλευσης Ισπανίας ή άλλης κοινοτικής χώρας (όπως Γερμανία, Δανία, Ολλανδία) δεν έχει διακινηθεί ούτε και διατεθεί για κατανάλωση στη χώρα μας». Επίσης, αναφέρεται πως δόθηκε εντολή για τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και στα εγχωρίως παραγόμενα αγγούρια.

Πηγές του ΥΠΑΑΤ ανέφεραν χτες πως η υπόθεση με το βακτήριο e.coli φαίνεται λίγο περίεργη και πως δεν αποκλείεται οι προσβολές στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης να μην έχουν τελικά τις ρίζες τους στην Ισπανία.

Τις διαβεβαιώσεις των ισπανικών υγειονομικών αρχών προς το Κεντρικό Σύστημα Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι τα επίμαχα αγροτικά προϊόντα δεν έχουν εξαχθεί στην Ελλάδα, παρουσίασε χτες ως μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας ο υφυπουργός Υγείας και αρμόδιος για τον ΕΦΕΤ Χρ. Αηδόνης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ