Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απολύσεις συμβασιούχων στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Το θέμα συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Περίπου 1.100 συμβασιούχοι του Δήμου Θεσσαλονίκης με διάφορες μορφές ελαστικής απασχόλησης απολύονται σταδιακά, με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλα προβλήματα, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας της πόλης.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου, τονίζοντας ότι οι απολύσεις είναι απόρροια και μέρος της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, που μεταξύ άλλων στόχο έχει να παραδώσει την καθαριότητα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος είπε ότι όλοι οι συμβασιούχοι στο δημόσιο τομέα όταν λήγουν οι συμβάσεις τους δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα και δεν προέρχεται κανένα δικαίωμα από τις συμβάσεις τους και απλώς έχουν το δικαίωμα, όπως όλοι, να επιδιώξουν τη σύναψη νέας σύμβασης. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ανέφερε, στον προγραμματισμό που κάνει μπορεί να ζητήσει νέους συμβασιούχους για την καθαριότητα αφού δεν απαιτείται καμία έγκριση από την κυβέρνηση.

Στην παρέμβασή της η Σ. Καλαντίδου τόνισε ότι τη στιγμή που απολύονται οι σημερινοί συμβασιούχοι ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά στην πρόσληψη 912 εργαζομένων στην καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό του δήμου και υπογράμμισε ότι η διαδικασία αυτή δείχνει ότι αυτό που προωθείται είναι «το μοίρασμα της ανεργίας σε πολλούς συμβασιούχους, εκ περιτροπής θα δουλεύουμε, εκ περιτροπής θα έχουμε μεροκάματο και αξιοπρέπεια».

Για την κατάσταση, συνέχισε, έχει ευθύνες και η διοίκηση που δήμου που άλλα έλεγε προεκλογικά, αλλά η κύρια ευθύνη είναι της κυβέρνησης γιατί συνεχίζει αυτό που έκανε και η ΝΔ, να χρησιμοποιεί διάφορες συμβάσεις για να έχει δέσμιους τους εργαζόμενους με λιγότερα δικαιώματα, με μειωμένο μισθό, με λιγότερα ασφαλιστικά δικαιώματα. Καταλήγοντας είπε ότι όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org