Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ελπιδοφόρα μηνύματα από την παλλαϊκή κινητοποίηση

Ξεχωριστά στιγμιότυπα από τη συμμετοχή φτωχομεσαίων αγροτών και αυτοαπασχολούμενων, αλλά και το ξεμπρόστιασμα των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών δυνάμεων

ΠΡΕΒΕΖΑ
ΠΡΕΒΕΖΑ
Παντού ξεσηκωμός, πανεργατικός, παλλαϊκός, για να πληρώσει η πλουτοκρατία και όχι ο λαός. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι ξεχωριστές σε όγκο απεργιακές συγκεντρώσεις, σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και ενάντια σε αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχή, χιονόνερο, τσουχτερό κρύο κλπ.) όπως έγινε σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους εκατοντάδες αυτοί που για πρώτη φορά συστρατεύθηκαν με το ΠΑΜΕ, με τις αγωνιστικές συσπειρώσεις. Παντού νέες δυνάμεις μπήκαν στον ταξικό αγώνα. Εργάτες στις κατασκευές, στα εργοστάσια (ALUMIL, ΜΑΙ-ΤΕΞ, SUN LIGHT), στα τυπογραφεία, στα συνεταιριστικά εργοστάσια (ΣΕΚΑΠ), στα ορυχεία και τους ΑΗΣ της ΔΕΗ, μαθητές και φοιτητές. Μαζικοποίησαν τις απεργιακές συγκεντρώσεις που έγιναν στη Νάουσα, τις Σέρρες, τη Βέροια, το Λιτόχωρο, την Κατερίνη, τα Γιαννιτσά, την Εδεσσα, το Κιλκίς, τη Χαλκιδική, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, τη Φλώρινα, την Καστοριά και τα Γρεβενά, την Αλεξανδρούπολη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράμα. Αναδείχτηκε ξανά η σημασία της μάχης της περιφρούρησης. Στην Ξάνθη, στη βιομηχανία «ALUMIL» όπου τον τελευταίο μήνα πετάχθηκαν στο δρόμο 42 εργαζόμενοι, απολυμένοι με τη στήριξη των ταξικών δυνάμεων συγκρότησαν απεργιακή φρουρά και στην πρωινή και στην απογευματινή βάρδια. Μάθημα αξιοπρέπειας δόθηκε στο 2ο-3ο Γυμνάσιο Ξάνθης, με πρωταγωνιστές εκπαιδευτικούς και μαθητές που δεν μπήκαν για μάθημα, παρά την τρομοκρατία και τις απειλές που εξαπέλυσε ο διευθυντής του σχολείου (στέλεχος της ΔΑΚΕ). Ο οποίος μάλιστα στη συνέχεια κατέθεσε και μήνυση κατά του ΠΑΜΕ για διατάραξη ειρήνης και παρακώλυση συγκοινωνιών. Απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης έδωσαν οι μαθητές και με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι ταξικές δυνάμεις απέκλεισαν επίσης τη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής και το Σ/Μ «Μαρινόπουλος» στην Καβάλα.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

ΒΕΡΟΙΑ
ΒΕΡΟΙΑ
Δρόμοι και πλατείες «βούλιαξαν» και στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Από τα ξημερώματα οι απεργιακές φρουρές που στήθηκαν σε χώρους δουλειάς προστάτευσαν τους απεργούς εργάτες από την εργοδοτική τρομοκρατία και τους εκβιασμούς. Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα Γιάννενα. Η βιομηχανική ζώνη νέκρωσε, στη ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ οι εργαζόμενοι μαζί με το ΠΑΜΕ «έσπασαν» την ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας από την πλειοψηφία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ που κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας. Μάλιστα, πρόεδρος και μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου όχι μόνο έγιναν απεργοσπάστες, αλλά δε δίστασαν ακόμα και να καταφερθούν εναντίον της απεργιακής φρουράς, ασκώντας πίεση στους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά. Μαζί με τους εργαζόμενους διαδήλωσαν και οι επαγγελματοβιοτέχνες που έφθασαν στην απεργιακή συγκέντρωση με προσυγκέντρωση από την Ακαδημία, «σφραγίζοντας» νωρίτερα μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων όπως του ΖΑΡΑ. Η μάχη της απεργίας συνεχίστηκε και μετά την πορεία στο ΙΚΕΑ. Για περίπου 1,5 ώρα έκλεισε ο κόμβος. Οι απεργοί μπήκαν μέσα στο πολυκατάστημα, συγκέντρωσαν και μίλησαν με τους εργαζόμενους.

Η μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων πραγματοποιήθηκε στην Αρτα, με διακριτή τη συμμετοχή εργαζομένων από τον κατασκευαστικό κλάδο. Η αγορά νέκρωσε, τα σούπερ μάρκετ μέσα στην πόλη δε λειτούργησαν. Μεγαλειώδης ήταν η απεργία και στο Αγρίνιο. Εκατοντάδες εργαζόμενοι ένωσαν τα βήματά τους μαζί με τους αγρότες που κατέβηκαν με τα τρακτέρ και τους αυτοαπασχολούμενους που κατέβασαν τα ρολά απέναντι στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια. Το πρωί δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης στη φαρμακαποθήκη ΣΕΦΑΡΜ, με την πορεία να καταλήγει σε ωριαίο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Αγίου Δημητρίου. Στην Πρέβεζα πριν την απεργιακή συγκέντρωση έγινε αποκλεισμός του νοσοκομείου ενάντια στο χαράτσι των 5 ευρώ που καταβάλλουν οι ασθενείς, με τον απεργοσπάστη συνδικαλιστή της ΠΑΣΚΕ και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο να ...εξαπολύει επίθεση στις ταξικές δυνάμεις γι' αυτή τους την πρωτοβουλία! Στην Ηγουμενίτσα η απεργιακή συγκέντρωση κατέληξε στο δημαρχείο, όπου έγινε συμβολική κατάληψη, αφού μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Η μάχη της απεργίας δόθηκε από το πρωί στο εργοτάξιο του νέου λιμένα και συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, με επίκεντρο το πλοίο «RYZGAR VALLETA», τουρκικής προέλευσης, όπου δουλεύουν Ελληνες και αλλοδαποί ναυτεργάτες ανασφάλιστοι. Στη Λευκάδα πριν και μετά την απεργιακή συγκέντρωση έγινε αποκλεισμός του δημαρχείου ενάντια στην πολιτική της απλήρωτης εργασίας, της καταστρατήγησης της μόνιμης εργασίας. Εντυπωσιακή σε όγκο κα παλμό ήταν η συγκέντρωση στην Κέρκυρα, με την πορεία να σταματά στη διοίκηση του Ιονίου Πανεπιστημίου και να ακυρώνει την ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας από την πρυτανεία, που είχε αποφασίσει να συνεδριάσει η Σύγκλητος. Δυναμικές απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Αμφιλοχία.


ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ