Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
«Νέκρωσε» η ΒΙΠΕ

Από την περιφρούρηση της απεργίας στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου
Από την περιφρούρηση της απεργίας στη Βιομηχανική Περιοχή Σίνδου
Στη Θεσσαλονίκη, από τις 4 μέχρι τις 9 το πρωί, δηλαδή για 5 ολόκληρες ώρες, νέκρωσε η Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, η μεγαλύτερη της χώρας, όπου απασχολούνται χιλιάδες εργάτες. Οι απεργιακές φρουρές του ΠΑΜΕ, που αποτελούνταν από εκατοντάδες εργάτες και ανέργους, φοιτητές - υποψήφιους ανέργους, έστησαν μπλόκο σε 5 σημεία, αποκλείοντας κυριολεκτικά όλες τις εισόδους της ΒΙΠΕ. Αυτή η μορφή της περιφρούρησης επιχειρήθηκε για πρώτη φορά στη ΒΙΠΕ της Σίνδου. Ηταν ένα εγχείρημα πρωτόγνωρο και ανέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν, καθώς η πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων βρήκε απήχηση στους εργάτες των εκατοντάδων επιχειρήσεων (περίπου 250) που λειτουργούν στη ΒΙΠΕ.

Οι απεργιακοί φρουροί άπλωσαν τα πανό, φώναζαν συνθήματα και από την ντουντούκα καλούσαν τους εργάτες: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι όλοι απεργοί στις 23 Φλεβάρη». Οι εργάτες των εργοστασίων έμειναν εκεί μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, το φόβο να χάσουν και αυτό το λειψό μεροκάματο, την απογοήτευση από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που τους καλλιεργούν τη λογική της ταξικής συνεργασίας. Καταδίκασαν τον προδοτικό ρόλο της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που έχει την πρώτη ευθύνη για την καλλιέργεια ηττοπάθειας, τη λογική υποταγής και συμβιβασμού. Και αναγνώρισαν τη συμβολή του ΠΑΜΕ στην ανάπτυξη και τον προσανατολισμό του αγώνα.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έδωσε κουράγιο σε πολλούς εργάτες, ανέδειξε ότι τα εργοστάσια χωρίς τους εργάτες δεν είναι παρά άχρηστα κτίρια, απλά κουφάρια. Για να βγάλουν κέρδη για τους πλουτοκράτες πρέπει οι εργάτες να δουλέψουν τις μηχανές. Οι εργάτες που διστάζουν να κάνουν το βήμα μόνοι τους, πήραν θάρρος, αναγνωρίζοντας το πόσο σημαντικό είναι ο αγώνας να είναι ενιαίος για τους εργάτες όλων των εργοστασίων, όλων των κλάδων. Πως η απάντηση στην επίθεση που δέχονται πρέπει να δοθεί ενιαία από την εργατική τάξη των παραγωγών του πλούτου, στην τάξη των ληστών του πλούτου.

Πολλοί ήταν αυτοί που προέτρεψαν το ΠΑΜΕ στην επόμενη απεργία να οργανώσει ολοήμερο αποκλεισμό της ΒΙΠΕ, δηλώνοντας ότι κι αυτοί πιο αποφασιστικά θα σταθούν στο πλευρό τους. Αρκετοί από αυτούς συμμετείχαν και στην μεγάλη απεργιακή διαδήλωση που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης.

Με τη λήξη της περιφρούρησης, οι εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν με αυτοκινητοπομπή στο Λιμάνι, από όπου μαζί με οδηγούς φορτηγών και αυτοαπασχολούμενους ιδιοκτήτες φορτηγών πραγματοποίησαν πορεία προς το χώρο της συγκέντρωσης, στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Ενδεικτικό της επιτυχίας της απεργίας είναι το γεγονός ότι νέκρωσαν πολλά εργοστάσια («Αλλατίνη», «ΤΕΚΟΣΑ», «ΜΥΘΟΣ», «ΕΛΒΟ», «ΠΛΑΙΣΙΟ» κλπ.), αλλά και βιοτεχνίες ιματισμού («Τουφεξής» κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ