Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΑΘΗΝΑ
Πλημμύρισε από εργατόκοσμο το κέντρο της Αθήνας

Με δύο παράλληλες πορείες από τη Σταδίου και την Πανεπιστημίου οι διαδηλωτές από την Ομόνοια πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα

Το μπλοκ του ΜΑΣ
Το μπλοκ του ΜΑΣ
Το σύνθημα «Ταξικά τα μέτρα, ταξική κι η πάλη, πάμε για ανατροπή και κοινωνία άλλη» τράνταξε την πλατεία Ομονοίας καθώς οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έπαιρναν θέση πίσω από τα πανό του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, μαζικών φορέων και κινούσαν προς το Σύνταγμα. Εργάτες του χεριού και του πνεύματος, από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σπουδαστές και μαθητές, γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, μετανάστες, συνταξιούχοι πλημμύρισαν την Τετάρτη το πρωί τους δρόμους της Αθήνας. Εργατόκοσμος κάθε ηλικίας, ξεπερνώντας το φόβο, απορρίπτοντας την υποταγή και «αφοπλίζοντας» την αστική προπαγάνδα, διαδήλωσε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, στάθηκε στη μεριά της οργανωμένης λαϊκής «απειθαρχίας και ανυπακοής στην αντεργατική λαίλαπα», όπως έγραφε και το πανό του ΠΑΜΕ που προπορευόταν. Βάδισε συγκροτημένα, μαζικά και μαχητικά στον πραγματικό μονόδρομο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αυτόν της ανατροπής των εκμεταλλευτών.

Μια γροθιά Ελληνες και μετανάστες

Η πλατεία Ομονοίας άρχισε πολύ πριν το καθιερωμένο ραντεβού στις 11 π.μ. να γεμίζει κόσμο και σταδιακά «πλημμύριζαν» και οι γύρω δρόμοι από τους κλάδους και τους φορείς που έφταναν συντεταγμένα. Οι πικέτες και τα πανό αναδείκνυαν το «νήμα» που συνδέει τη λύση των λαϊκών προβλημάτων με έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης: «Φάρμακο και Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν», «Εξω από τα σχολεία οι πολυεθνικές». Ξεχωριστή και η παρουσία των εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, αλλά και τη Σομαλία, με το πανό των τελευταίων να γράφει: «Οι Σομαλοί πρόσφυγες παλεύουν μαζί με τους Ελληνες εργάτες για καλύτερη ζωή».


Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Αμπντούλ Χατζή, ένας από τους 300 μετανάστες που συνεχίζουν την απεργία πείνας, κάτω απ' τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων και με το σύνθημα «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» να δονεί το γύρω χώρο: «Απευθύνουμε χαιρετισμό από τους 300 απεργούς πείνας στη συγκέντρωση και στον αγώνα που δίνουμε όλοι οι εργάτες σήμερα για μια ζωή καλύτερη, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση. Σήμερα κλείνουμε 30 μέρες απεργίας πείνας μόνο με νερό και λίγη ζάχαρη. Η κατάσταση της υγείας μας είναι οριακή. Ο αγώνας που δίνουμε, είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης της Ελλάδας. Θέλουμε τη στήριξή σας. Η νίκη των απεργών πείνας θα είναι νίκη όλης της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση έχει τα αυτιά της κλειστά. Μας απειλεί μόνο με απέλαση, με καταστολή», τόνισε μεταξύ άλλων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ακόμα ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Μάχη απ' τα χαράματα

Στα πρόσωπα των διαδηλωτών αποτυπωνόταν η κούραση, αλλά κι η πολύτιμη πείρα που «έδωσε» και αυτή η αναμέτρηση. Αλλωστε η μάχη είχε ξεκινήσει πριν ακόμα ξημερώσει, έξω από εκατοντάδες πύλες εργοστασίων και επιχειρήσεων. Παντού στα «πηγαδάκια» κυριαρχούσε η οργή. Οπως στην ΕΒΓΑ, όπου μόλις την παραμονή είχε γίνει νέα απόλυση: Μετά από 19 χρόνια, η εργοδοσία ανακάλυψε ότι ένας εργάτης δεν της κάνει και επειδή ...ένα τεστ αξιολόγησης αποτύπωσε τη «φθίνουσα πορεία» της προσφοράς του τον πέταξε στο δρόμο...! Οι εργάτες απάντησαν περιφρουρώντας αποφασιστικά την απεργία τους.

Το μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ
Το μπλοκ της ΠΑΣΕΒΕ
Οταν πια η πορεία ξεκινάει, οι διαδηλωτές «ξεδιπλώνονται» τόσο στην οδό Σταδίου, όσο και στην οδό Πανεπιστημίου, σχηματίζοντας δύο «ποτάμια» με κατεύθυνση τη Βουλή. Στην κεφαλή της πορείας, που «ανεβαίνει» τη Σταδίου, προπορεύονται δύο τρακτέρ με σημαίες της ΠΑΣΥ ενώ τα συνθήματα που ακούγονται περισσότερο είναι: «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και «Ο πλούτος ανήκει στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες». Στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος οι διαδηλωτές σταματούν για λίγο και ακούγεται από τα μεγάφωνα: «Αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στην Ινδία διαδηλώνει μαζί με 1 εκατομμύριο Ινδούς εργάτες». Καθώς η πορεία πλησιάζει τη Βουλή τα συνθήματα πυκνώνουν και οι φωνές δυναμώνουν, ενώ ο ενθουσιασμός για τη μαζική συμμετοχή δεν κρύβεται: «Φτάσατε Συγγρού - ΦΙΞ; Εμείς τώρα περνάμε από το Σύνταγμα!», λένε κάποιοι από το τηλέφωνο...


Ο εκπρόσωπος των 300 μεταναστών απεργών πείνας στο μήνυμά του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης
Ο εκπρόσωπος των 300 μεταναστών απεργών πείνας στο μήνυμά του κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ