Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
Για ποια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μιλάει η κυβέρνηση;

Ολες αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας πασχίζουν να πείσουν το λαό ότι με το νόμο για την Υγεία που συστήνει τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) θα δημιουργηθεί επιτέλους Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Επιτέλους, λένε, μετά από 27 χρόνια οι ασφαλισμένοι και οι «φουκαράδες» συνταξιούχοι θα βρουν την υγειά τους.

Είναι αλήθεια ότι όχι μόνο για 27 χρόνια, αλλά ποτέ δεν υπήρξε Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας, αλλά ένα συνονθύλευμα από δημόσια Κέντρα Υγείας, εξωτερικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία, πολυιατρεία του ΙΚΑ, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία, αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, στο οποίο κυριαρχεί ο ιδιωτικός τομέας κατά 60%. Οι υπηρεσίες δεν είναι δωρεάν, αλλά οι ασφαλισμένοι πληρώνουν γι' αυτές είτε μέσα από τις εισφορές τους στα Ταμεία ή άμεσα από την τσέπη τους. Οι ανασφάλιστοι δε και οι μετανάστες δεν είχαν σχεδόν ποτέ δικαίωμα ούτε σε αυτές τις υπηρεσίες.

Αυτή η κατάσταση όμως δε δημιουργήθηκε μόνη της. Τη νομοθέτησαν και τη διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η κυβέρνηση βέβαια λέει ότι είναι μετανοημένη για το κακό που έκανε και τώρα θέλει να φτιάξει ενιαία ΠΦΥ.

Τι θα γίνει όμως στην πραγματικότητα;

Η άθλια σημερινή κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μέσα από την εξίσωση προς τα κάτω, με την περικοπή των παροχών σε όλα τα Ταμεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, τη συγχώνευση ή κλείσιμο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και δημόσιων νοσοκομείων.

Αυτό που ονομάζει η κυβέρνηση «ενιαία ΠΦΥ» αποτελείται από το υπάρχον συνονθύλευμα στο οποίο θα προστεθούν και οι κοινοπραξίες γιατρών ή και επιχειρηματιών που θα λειτουργούν τα σημερινά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία, οι ΜΚΟ, που θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, κάτω από την ομπρέλα του νεοδημιουργηθέντος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από όλους αυτούς δηλαδή θα μπορούν τώρα να αγοράζουν υπηρεσίες οι ασφαλισμένοι - συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, χωρίς εξαίρεση, πληρώνοντας γι' αυτές με ακόμη μεγαλύτερα ποσά από την τσέπη τους.

Είναι φανερό ότι αυτό δεν είναι σύστημα ΠΦΥ και γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι δεν χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο. Οταν η κυβέρνηση μιλάει για «ενιαία ΠΦΥ», «ελευθερία επιλογής» γιατρού και γιατρό «κοντά στον πολίτη», εννοεί την «ελευθερία» να αγοράζουμε πανάκριβα υπηρεσίες Υγείας, από την ενιαία αγορά ενός δικτύου «σούπερ μάρκετ» και των «μπακάλικων» Υγείας δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο από ένα ή δύο που περιοριζόμασταν ως τώρα.

Από την άλλη, μπορεί να θεωρηθεί ως ουσιαστική ΠΦΥ το γεγονός ότι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι θα τρέχουν με το συνταγολόγιο κάτω από τη μασχάλη από γιατρό σε γιατρό διαφορετικών ειδικοτήτων, ασύνδετων μεταξύ τους και οι γιατροί από την άλλη να περιμένουν στο ιατρείο τον ασθενή - πελάτη;

Είναι παροχή ουσιαστικής ΠΦΥ η κοινή πρακτική που ακολουθείται μόνο να συνταγογραφούνται φάρμακα, να υποδεικνύονται κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις, μάλιστα συχνά χωρίς ιατρική εξέταση;

Αυτό δεν είναι ΠΦΥ. Είναι ακριβοπληρωμένη διαχείριση πελατών - ασθενών. Αυτό όχι μόνο δε θα αλλάξει, επειδή θα μειωθούν οι αναμονές για ραντεβού, αλλά θα επιδεινωθεί, αφού η λογική του κέρδους θα μπει ακόμη πιο πολύ στην καρδιά της ιατρικής πράξης.

Οποιος θέλει να μιλήσει για ουσιαστική ΠΦΥ προς όφελος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων δεν μπορεί παρά να έχει στο επίκεντρό του την ΠΡΟΛΗΨΗ που θα υλοποιείται μέσα από αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Κέντρα Υγείας (ΚΥ), σε όλους τους δήμους ανάλογα με τον πληθυσμό, σε βιομηχανικές περιοχές, συγκροτήματα σχολείων και σχολών.

Κέντρα Υγείας που θα αποτελούν μεταξύ τους ένα ΣΥΣΤΗΜΑ και με τις αντίστοιχες δημόσιες και δωρεάν νοσοκομειακές μονάδες και δομές πρόνοιας. Ενα σύστημα ΠΦΥ όπου αναπτύσσονται και συνεργάζονται όλες οι αναγκαίες υπηρεσίες (π.χ. υγείας και ασφάλειας της εργασίας, ψυχικής υγείας, προγεννητικού ελέγχου, κατ' οίκον νοσηλείας, κοινωνικές υπηρεσίες, εργαστήρια και υποδομές που δρουν από κοινού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών, ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων) και οι οποίες στελεχώνονται από διεπιστημονικές ΟΜΑΔΕΣ υγειονομικών (οικογενειακοί γενικοί γιατροί, γιατροί άλλων ειδικοτήτων, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, εργαστηριακοί, ψυχολόγοι κλπ.), πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αυτό το σύστημα θα συνεργάζεται στενά με τα πανεπιστήμια που διεξάγουν έρευνα στο πεδίο της Υγείας, της Επιδημιολογίας κλπ.

Ενα τέτοιο σύστημα δεν περιμένει τον «πελάτη» να τον επισκεφτεί. Φροντίζει για την πλήρη καταγραφή, εκτίμηση και ικανοποίηση των αναγκών Υγείας και Πρόνοιας των οικογενειών και των κατοίκων κάθε περιοχής. Ρόλος του και περιεχόμενο στη λειτουργία των υπηρεσιών του είναι η δωρεάν συστηματική και εξειδικευμένη παρακολούθηση της υγείας μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, ηλικιωμένων και ΑμΕΑ στο σπίτι, στα ΚΑΠΗ κλπ. Στόχος των δραστηριοτήτων είναι η πρόληψη των κινδύνων, η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων υγείας και η παρακολούθηση της πορείας των χρόνιων νοσημάτων και αναπηριών. Με ευθύνη του Κέντρου Υγείας και όχι ατομική οργανώνονται και εφαρμόζονται συστηματικά προγράμματα πρόληψης (εμβολιασμοί, παπ - τεστ κλπ.), η ενημέρωση και εκπαίδευση σε θέματα υγείας.

Η υποτιθεμένη «στενή σχέση» γιατρού - ασθενή, που λέει ότι θέλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση, δεν μπορεί να βρει το ουσιαστικό της περιεχόμενο παρά στο πρόσωπο και το έργο των οικογενειακών γιατρών των Κέντρων Υγείας, που θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για όλα τα μέλη της οικογένειας και για έναν αριθμό οικογενειών.

Τι σχέση έχει το παραπάνω σύστημα με αυτό που ξέρουμε και αναπαράγεται σήμερα με χειρότερο τρόπο ως ΠΦΥ;

Οσο διαιωνίζεται αυτός ο ρόλος της ΠΦΥ και η επιχειρηματική της δράση, θα αυξάνονται τα κέρδη και δεν θα καλύπτονται οι λαϊκές ανάγκες. Οι όποιες κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες υπάρχουν, θα πηγαίνουν για φάρμακα στα μονοπώλια που τρίβουν τα χέρια τους από την ανυπαρξία πρόληψης. Κερδισμένα και «ήσυχα» μένουν όσο τα λαϊκά στρώματα περιορίζουν τις ανάγκες τους και την πρόληψη σε λιγότερα από όσα μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη εμπειρία, επιστήμη και τεχνολογία και όσα πραγματικά έχουν ανάγκη.

Απέναντι στο «όραμα» της αγοράς ΠΦΥ, που προωθεί η κυβέρνηση και στηρίζουν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών που στηρίζονται από αυτά τα κόμματα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία από τα λαϊκά στρώματα πρέπει οργανωμένα να παλέψουν μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ. Δεν πρέπει να επιτρέψουν σε κανέναν να ισχυριστεί ότι αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός. Το κύριο και βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από την πολιτική και οικονομική εξουσία των μονοπωλίων που πρέπει να ανατραπεί, με την αποφασιστική ενιαία πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.


Της
Κατερίνας ΜΙΧΑΛΙΟΥ*
*Η Κατερίνα Μιχαλιού είναι μέλος του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ακρωτηριάζει ακόμα και τις ελάχιστες παροχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (2017-07-26 00:00:00.0)
Οι αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ δεν υπηρετούν το λαϊκό συμφέρον (2014-01-04 00:00:00.0)
Ερχεται και η Πρωτοβάθμια (2007-12-29 00:00:00.0)
Σχέδια ανατροπών και άγριων πληρωμών (2002-03-21 00:00:00.0)
Υπόθεση όλων η υγεία (2001-07-20 00:00:00.0)
Στασιμότητα προβλέπει η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ για την ΠΦΥ (2000-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ