Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ενισχύεται ο μηχανισμός παρακολούθησης και χαφιεδισμού

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν χτες το νόμο για την επέκταση των καμεροχαφιέδων και την καταστρατήγηση του τηλεφωνικού απόρρητου

Από παλιότερη καμπάνια του ΚΚΕ ενάντια στους καμεροχαφιέδες
Από παλιότερη καμπάνια του ΚΚΕ ενάντια στους καμεροχαφιέδες
Με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εγκρίθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει το καθεστώς χρήσης των «καμεροχαφιέδων», με τους βουλευτές του ΚΚΕ να καταγγέλλουν την ενίσχυση ενός ακόμη μηχανισμού ενάντια στο εργατικό κίνημα. Ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει τη γενικευμένη χρήση των καμερών παρακολούθησης και ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο ευρωπαϊκή Οδηγία (2006/24/ΕΚ), με την οποία καθιερώνεται η διατήρηση δεδομένων των συνδρομητών στο πλαίσιο των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η εγκατάσταση και λειτουργία καμερών για τη λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας θα γίνεται σε δημόσιους χώρους, με πρόσχημα τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας, την αποτροπή εγκλημάτων κατά της δημόσιας τάξης, την ασφάλεια των συγκοινωνιών, την καταπολέμηση των ναρκωτικών κλπ. Το παραπάνω πλαίσιο χωρά πολλές ερμηνείες, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος χαρακτηρίζονται ακόμα και ως «εγκλήματα» κατά του δημόσιου συμφέροντος, όπως πρόσφατα έγινε στις Σέρρες με τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Προϋπόθεση για τη νομιμότητα της εγκατάστασης και της λειτουργίας των καμερών είναι η έκδοση ΠΔ από τον υπουργό Δικαιοσύνης, που θα ορίζει το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Αστυνομίας ή άλλης αρμόδιας αρχής για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με γνωμοδότησή της έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τις κάμερες παρακολούθησης.

Ακόμα, με το νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά από μέτρα για τη διατήρηση των δεδομένων από τις τηλεφωνικές και μέσω του διαδικτύου επικοινωνίες, που θα είναι διαθέσιμα στις αρμόδιες διωκτικές αρχές και απ' όπου θα φαίνεται ακριβώς ποιος επικοινωνεί με ποιον, από ποια περιοχή και για πόσο χρονικό διάστημα. Η διατήρηση αυτών των δεδομένων θα γίνεται μέχρι 12 μήνες, υπό την εποπτεία της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων θα επιτρέπεται όταν διαταχθεί η διενέργεια ανακριτικής πράξης και άρση του απορρήτου σε βάρος συγκεκριμένου προσώπου για την τέλεση συγκεκριμένου εγκλήματος.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου «είναι παραβίαση καθαρή δημοκρατικών ελευθεριών, παραβίαση δικαιωμάτων, που και το ίδιο το Σύνταγμα έχει θεσμοθετήσει κάτω από την πίεση του κινήματος και των γενικότερων αλλαγών που έχουν γίνει», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταργήσει το τεκμήριο της αθωότητας. Ολοι είμαστε ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν φοβόμαστε. Και θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι, να σας πούμε ευθέως στη Βουλή ότι θα είναι τόσα τα εκατομμύρια που θα βγουν έξω, που όχι κάμερες να βάλετε όχι πυραύλους να στήσετε από πάνω, θα τους γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια». Στον αντιδραστικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ