Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
«Μνημόνιο διαρκείας» στο σβέρκο των λαών

Κεντρικό θέμα το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας» και η ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών - μελών

Στον απόηχο της Συνόδου κορυφής και της συζήτησης που κλιμακώνεται γύρω από το «Σύμφωνο ανταγωνιστικότητας», εντείνονται οι δηλώσεις εκπροσώπων της πλουτοκρατίας που ξεκαθαρίζουν ότι ο κοινός στόχος στην καπιταλιστική Ευρωένωση είναι να φορτωθούν νέα βάρη στις πλάτες των λαών, να πέσει πιο κάτω η τιμή της εργατικής δύναμης.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», τονίζει ότι είναι απαραίτητη η επιστροφή «στο όραμα των ιδρυτών του ευρώ», σύμφωνα με το οποίο οι χώρες που βρίσκονται ψηλότερα στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα είναι εκείνες που θα χαράσσουν και τις κατευθυντήριες γραμμές στην ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό τονίζει: «Αν αυτό οδηγήσει σε μεταρρυθμίσεις διαρκείας σε εθνικό επίπεδο - όπως αυτό το διάστημα στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και άλλες χώρες του ευρώ - τότε το ευρώ και η ευρωζώνη θα βγουν ενισχυμένες από την κρίση».

Ακόμα, προλειαίνει το έδαφος για «μνημόνια διαρκείας» στα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πιστώσεις του Ταμείου και του «Μόνιμου μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων» που θα το διαδεχθεί «σε χώρες της ευρωζώνης που περιέρχονται σε δύσκολη θέση θα χορηγούνται μόνο υπό αυστηρό πλαίσιο οικονομικών και πολιτικών όρων». Δηλαδή, θα χορηγούνται δάνεια και παροχές με την προϋπόθεση της εφαρμογής ακόμα σκληρότερων μέτρων σε βάρος των λαών.

Την ίδια ώρα, ο Τζέιμι Ντάιμον, πρόεδρος της «JP Morgan», σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», εκτιμά ότι «ακόμη και μία αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας δε θα θέσει σε κίνδυνο το ευρώ» και υπογραμμίζει ότι περιμένει από την ΕΕ να εφαρμόσει την πολιτική «του καρότου και του μαστιγίου», τονίζοντας ότι απαιτούνται αλλαγές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Παράλληλα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρογκόφ, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», παρότρυνε χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, να φύγουν από την ευρωζώνη για 10-15 χρόνια, προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει την κρίση. Μάλιστα, σημείωσε ότι η αξία των ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να μειωθεί κατά 30%, προκειμένου μέσα σε 20 χρόνια να μειωθεί στο 60% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος. Δήλωσε ακόμα ότι οι κάτοχοι ομολόγων κρατών - μελών της ευρωζώνης με υψηλό χρέος θα πρέπει να δεχτούν ζημιά ύψους 30%-40%.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ