Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το θέμα είναι να δυναμώσει το κίνημα

-- Είπατε προηγουμένως ότι το θέμα είναι πως ο αγώνας πρέπει να κατευθύνεται στο θέμα της εξουσίας. Το ΚΚΕ, λοιπόν, θέτει θέμα εξουσίας; Επίσης ποιος μπορεί να είναι ο χαρακτήρας μιας κυβέρνησης, διαφορετικός από τις μέχρι τώρα για τον τόπο μας κυβερνήσεις που γνωρίσαμε.

-- Κατ' αρχήν το θέμα της εξουσίας το ΚΚΕ το θέτει από το 1918. Δεν είπε το ΚΚΕ ότι παλεύει για να είναι μια ζωή αντιπολίτευση. Οσο η εργατική τάξη και ο λαός είναι στην αντιπολίτευση, θα είμαστε κι εμείς. Δεν μπορούμε εμείς μόνοι μας να καταλάβουμε την εξουσία, όσο κι αν τη θέλουμε. Και δεν μιλάμε για εξουσία του ΚΚΕ. Αυτό θα είναι τραγικό λάθος. Μιλάμε για εξουσία της εργατικής τάξης που την ασκεί μαζί με τους συμμάχους της. Βεβαίως, στο πολιτικό επίπεδο δεν μπορεί να είναι έξω η δύναμη του ΚΚΕ. Αλλά απορρέει από εκεί, από το ποια τάξη είναι στην εξουσία, όχι ποιο κόμμα.

Για να στο πω καθαρά. Εχουμε γνωρίσει και κυβερνήσεις που μέσα είχαν και Κομμουνιστικά Κόμματα και επίσης γνωρίζουμε σήμερα ότι στην εξουσία σε μονοκομματικό πολιτικό σύστημα υπάρχει Κομμουνιστικό Κόμμα. Στην Κίνα. Εξουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι, εξουσία της εργατικής τάξης δεν είναι.

Δεύτερον, εδώ να το έχουμε καθαρό: Σε κυβερνήσεις οι οποίες διαχειρίζονται την τύχη του καπιταλιστικού συστήματος δεν πρόκειται να πάρουμε μέρος. Αν για οποιοδήποτε λόγο, κάποια στιγμή, σε μια απότομη όξυνση της ταξικής πάλης δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σημαίνει ή ότι ο λαός έχει υιοθετήσει την εντολή για τη ρήξη και την ανατροπή και το εκφράζει - έχει τη δυνατότητα να το εκφράσει και κοινοβουλευτικά - ή αν δεν έχει συνειδητοποιήσει αυτό, τότε υπάρχουν δυο ενδεχόμενα:

'Η να ζητήσει από το ΚΚΕ να συμβιβαστεί, πράγμα που δεν πρόκειται να κάνουμε, ή έστω κι εκείνη τη στιγμή να συνειδητοποιήσει την ανάγκη της ρήξης. Εξαρτάται πια από τη στάση του λαού.

Αλλά να πούμε κι ένα άλλο: Ο λαός πότε θα δώσει ισχυρή κοινοβουλευτική δύναμη στο ΚΚΕ; Οταν συνειδητοποιήσει την ανάγκη της αλλαγής τάξης στην εξουσία. Δεν θα το κάνει έτσι απλά και τυχαία. Αρα, το θέμα είναι να δυναμώσει το κίνημα και ό,τι υποχρέωση μας αναθέσει εμείς θα παλέψουμε να την κάνουμε πραγματικότητα, έχοντας πει πριν στο λαό τι ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τίμησαν τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη (2015-05-05 00:00:00.0)
Πιο ατσαλωμένοι, πιο έτοιμοι για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση! (2013-03-28 00:00:00.0)
Μεγάλη εκδήλωση για το σοσιαλισμό (2012-01-31 00:00:00.0)
Με συνέπεια και επιμονή (2011-10-11 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες για τα λαϊκά προβλήματα (2008-04-11 00:00:00.0)
Ο λαός να δώσει πολιτική λύση στα προβλήματά του (2001-05-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ