Τρίτη 5 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Τίμησαν τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Αρκαλοχώρι η εκδήλωση της ΤΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με θέμα: «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης! Τιμάμε την αντοχή, τις θυσίες των κομμουνιστών στην πάλη της εργατικής τάξης για την απελευθέρωσή της από τα δεσμά του κεφαλαίου!», που ήταν αφιερωμένη στον κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, έναν από τους 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944.

Η εκδήλωση περιελάμβανε ιστορική αναδρομή στη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και αφήγηση ποιημάτων.

Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο Δημόκριτος Σαλούστρος, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων:

«Μεγάλη μορφή της Πρωτομαγιάς του 1944 ήταν ο κομμουνιστής Ναπολέων Σουκατζίδης. Πρόσφερε τη ζωή του θυσία στον αγώνα, γιατί γνώριζε την αξία του να ζεις ελεύθερος. Ο Σουκατζίδης, όπως και οι υπόλοιποι, ο Μπελογιάννης και χιλιάδες άλλοι, θα μπορούσε να διαλέξει τη φυγή, τη ζωή, αρκούσε άλλωστε μία απλή δήλωση. Προτίμησε όμως το θάνατο καταθέτοντας στη μακρόχρονη πάλη της εργατικής τάξης τη ζωή του και το παράδειγμά του. Γι' αυτό και είναι ήρωας.

Τι ήταν όμως αυτό που τροφοδότησε με τόση δύναμη χιλιάδες και χιλιάδες Σουκατζίδηδες, ώστε να αντιμετωπίσουν με τόση περιφρόνηση το θάνατο στην εκατοντάχρονη Ιστορία του Κόμματός μας; Χωρίς αμφιβολία ήταν το όραμα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία αληθινής ελευθερίας. Ηταν η πίστη ότι αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. (...)

Μεγάλα διλήμματα μπαίνουν και σε εποχές σαν αυτές που διανύουμε σήμερα. Οπου η κυριαρχία της αστικής τάξης μοιάζει ανεπίστρεπτη, ιδιαίτερα σε συνθήκες υποχώρησης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Σε συνθήκες όπου η κυβερνητική εναλλαγή με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση ενίσχυσε τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες σε ένα τμήμα αγωνιστών με παράλληλη πίεση στο Κόμμα να ενδώσει με τη συμμετοχή του σε κυβερνήσεις στήριξης της καπιταλιστικής κυριαρχίας κι έτσι οριστικά να προδώσει τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, να αποκλίνει μια για πάντα από το Πρόγραμμά του, την πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού, την εργατική εξουσία το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ, όμως, δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι! Την απόφασή μας την έχουμε πάρει: να γίνουμε πραγματικά Κόμμα παντός καιρού για τη νικηφόρα προοπτική της ταξικής πάλης προς όφελος της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας ! (...)

Σήμερα αποτελεί πρόκληση και πράξη βεβήλωσης να εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάδειξή του στην κυβερνητική εξουσία ως δικαίωση των αγώνων του ΕΑΜ και των 200 της Καισαριανής, όταν συνεχίζει την πολιτική υπεράσπισης της αστικής τάξης και της εξουσίας της, την πρόσδεση της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, όπως του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ συγκρούστηκαν και ένοπλα με τον ιμπεριαλισμό για το δίκιο του λαού και όχι για να έχουν ανταμοιβή συσσίτια.(...)

Η διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανασύνταξη του κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας που θα διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου, των διάφορων μνημονιακών νόμων, την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Για να δοθεί οριστική λύση υπέρ του λαού απαιτείται πραγματική ρήξη. Ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, που σημαίνει η εργατική τάξη με τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου να έρθουν στην εξουσία, τα μέσα παραγωγής να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία με εργατικό έλεγχο, η παραγωγή και οι κοινωνικές υπηρεσίες να σχεδιάζονται κεντρικά με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».

Στο τέλος της εκδήλωσης κατατέθηκαν στεφάνια εκ μέρους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο μνημείο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ