Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή

Δυναμική η παρουσία του μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, χτες

Το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στη χτεσινή πορεία στην Αθήνα
«Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία», «Οι γιατροί παλεύουν για δωρεάν Υγεία, μαζί με τους εργάτες για άλλη εξουσία» και «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή με αγώνα επιβάλλουμε Υγεία λαϊκή». Με αυτά τα συνθήματα το μπλοκ του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας συμμετείχε στη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία που έγινε στο πλαίσιο της πανυγειονομικής κινητοποίησης, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που εμπορευματοποιεί παραπέρα τις υπηρεσίες Υγείας, πετσοκόβει ό,τι έχει απομείνει για το λαό σε δημόσια και δωρεάν Υγεία, μέσω των συμβάσεων που θα υπογράφει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Και προβάλλοντας το αίτημα για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία με την ταυτόχρονη διεκδίκηση ενός ενιαίου καθολικού δημόσιου συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για όλο το λαό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων, μονιμοποίηση όλων των έκτακτων και επικουρικών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και κατάργηση όλων των πληρωμών στα νοσοκομεία.

Αυτή τη διάσταση έδωσαν οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό, που χτες και προχτές έκαναν 48ωρη απεργία. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμού (ΣΕΝΕ) Ηλίας Σιώρας, μεταξύ των άλλων, τόνισε: «Το νομοσχέδιο αυτό δε χτυπά μόνο τους γιατρούς του ΙΚΑ, αλλά όλους. Γι' αυτό τώρα είναι η ώρα όλοι οι υγειονομικοί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, να αγωνιστούν για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση και στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Ο αγώνας είναι μαζί με τον ελληνικό λαό στους χώρους δουλειάς, στα γιαπιά, στα εργοστάσια και στα νοσοκομεία».

Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Στη χτεσινή κινητοποίηση γιατρών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στα ασφαλιστικά ταμεία και υγειονομικών συμμετείχαν καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες (ΕΘΕΛ). Αιτήματά τους ήταν η απόσυρση του νομοσχεδίου. Ολοι όσοι ανέβηκαν στο βήμα της συγκέντρωσης στο υπουργείο, αν και κατάγγειλαν σε όλους τους τόνους την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, εντούτοις δεν διατύπωσαν και το αίτημα για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης με την ταυτόχρονη διεκδίκηση ενός ενιαίου καθολικού δημόσιου συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για όλο το λαό. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή και διάβασαν το ψήφισμα, στο οποίο δειλά διατυπώνεται το αίτημα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν περίθαλψη σε νοσοκομειακό επίπεδο. Δηλαδή μένει εκτός η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, που μπορεί να συνεχιστεί από ιδιώτες, όπως και σήμερα, και η διαφωνία με την κυβέρνηση είναι πώς θα γίνεται ο επιμερισμός σε αυτή την εμπορευματοποίηση, που καταλήγει σε χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα.

Στη Βουλή, αντιπροσωπεία της επιτροπής, παρέδωσε το ψήφισμα στη Γραμματεία του προέδρου, ζητώντας να το μεταβιβάσει στα κόμματα. Κάποια στιγμή υπήρχαν αψιμαχίες με τα ΜΑΤ και έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων. Μετά τη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν στο υπουργείο Υγείας, όπου αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης στο υπουργείο μέχρι σήμερα το μεσημέρι, οπότε και θα γίνει νέα συνεδρίαση.

Στη Θεσσαλία

Συγκέντρωση κατά του πολυνομοσχεδίου πραγματοποίησαν χτες και οι γιατροί της Θεσσαλίας, στην πλατεία Νομαρχίας, στη Λάρισα. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, συνταξιουχικών οργανώσεων του νομού κι άλλων φορέων, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγώνα τους.

Νωρίτερα, εκπρόσωποι της «Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» στην περιοχή παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, στην οποία τονίστηκε ότι «η κυβέρνηση, με τη στήριξη της ΕΕ και την ουσιαστική συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., έχει κηρύξει διωγμό σε ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και τις παροχές για τα λαϊκά στρώματα». Οι εκπρόσωποι της «Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους μικρεμπόρους, αυτοαπασχολούμενους, στους αγρότες, στις γυναίκες και στη νεολαία να μη δείξουν καμιά συναίνεση σ' αυτή την πολιτική που κάνει τις υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας ακόμη περισσότερο ένα απρόσιτο και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Σήμερα απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Επίσης σήμερα θα συνέλθει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) για να αποφασίσει για την περαιτέρω πορεία.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας θα προτείνουν στα μαζικά όργανα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα από Γενικές Συνελεύσεις στα νοσοκομεία και συμμετοχή στην απεργία της 23 Φλεβάρη 2011. Επίσης καλούν σε συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ.

  • Τετράωρη στάση εργασίας 11 π.μ - 3 μ.μ. πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ. Από τις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ταμεία είσπραξης του πεντάευρω με συμβολικό κλείσιμο των ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών από 8 π.μ. - 11 π.μ. Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή στάση εργασίας, προσπερνώντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ