Πέμπτη 10 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΒΟΥΛΗ
Θεωρούν δεδομένους τους ιδιώτες στην Υγεία

Σημεία από τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας και των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων στη Βουλή

Από πικετοφορία των συνταξιούχων ενάντια στις ανατροπές σε Υγεία - Πρόνοια
Από πικετοφορία των συνταξιούχων ενάντια στις ανατροπές σε Υγεία - Πρόνοια
Να αποκρύψει τις αντιλαϊκές στοχεύσεις του νομοσχεδίου, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την ενίσχυση των ιδιωτών και την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας, επιχείρησε και χτες στη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος.

Ομολογώντας εμμέσως τη δραματική επιδείνωση των παροχών υγείας που έχει ανάγκη ο λαός, υποστήριξε ότι στο παρελθόν λέγονταν πως «για να κάνεις Πρωτοβάθμια θες 300 δισεκατομμύρια δραχμές. Πρωτοβάθμια είναι να κτίσεις σ' όλη την Ελλάδα Κέντρα Υγείας, να προσλάβεις άλλους πενήντα χιλιάδες γιατρούς, πες τα αυτά για να μην γίνει ποτέ».

Ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο οφείλονται σε «ξεβόλεμα» συντεχνιών, λέγοντας πως «οι αντιδράσεις είναι δεκτές, είναι ενσωματωμένες στη λογική του συστήματος, η κατάθεση επιμέρους σκέψεων ή και διεκδικήσεων ακόμη και των πιο αγωνιστικών είναι κομμάτι του πολιτικοκοινωνικού μας συστήματος. Ομως, τέλος πια στην απαράδεκτη κατάσταση να θέλουμε ως πολιτικό σύστημα και να μην μπορούμε, με το φόβο του πολιτικού κόστους που κατέστρεψε τη χώρα».

Επίσης υποστήριξε ότι σήμερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας «έχουμε γιατρούς υπερδιπλάσιους, απ' ό,τι όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά νοσηλευτές υποτριπλάσιους».

Στην ίδια στρατηγική

Χωρίς καμία ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική του, καταψήφισε το νομοθέτημα η ΝΔ, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Κ. Μαρκόπουλο να δηλώνει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Θέλετε να ψηφίσουμε και να σας δώσουμε και "λευκή επιταγή" για 80 υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα; Δεν σας το δίνουμε για έναν απλούστατο λόγο: Δεν σας εμπιστευόμαστε ως κυβέρνηση διότι οτιδήποτε έχετε πει από την ώρα που ήλθατε στην εξουσία, μετά από λίγο καιρό το αλλάξατε».

Υποστήριξε ακόμα ότι «έχουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα μιας απόλυτα "θολής" πολιτικής σ' ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», υποστηρίζοντας δημαγωγικά ότι δεν επαρκούν οι δαπάνες που προβλέπονται, αφού μειώνονται στο μισό. Συνολικά, επισήμανε ότι «χρειάζεται περισσότερη δουλειά και σπουδή σ' αυτόν τον τομέα, λιγότερα λόγια, λιγότερες ψεύτικες ελπίδες στους πολίτες, λιγότεροι ψεύτικοι αντίπαλοι τους οποίους "πολεμάμε" και περισσότερη ουσία».

Αντιδραστικές προτάσεις

Γρηγορότερους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας απαίτησε, στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, ζητώντας παραχώρηση του «μάνατζμεντ» των νοσοκομειακών ιδρυμάτων στους ιδιώτες.

Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η Γερμανία, η οποία είναι πολύ πιο προχωρημένη, έχει δώσει το μάνατζμεντ εξήντα πέντε νοσοκομείων. Κάντε το κι εσείς. Πείτε ένα νοσοκομείο οδηγό. Δώστε το μάνατζμεντ. Θα είναι ένας ακόμη πιλότος. Πείτε λοιπόν: "Το τάδε νοσοκομείο (...) μου κοστίζει αυτή τη στιγμή τόσα δισεκατομμύρια το χρόνο. Ποιος μπορεί να το λειτουργήσει με μείον τόσο;". Μήπως έρθει μία εταιρεία απ' έξω που ξέρει καλά το μάνατζμεντ, ξέρει τις μηχανορραφίες, ξέρει τα κόλπα και μπορέσει και το λειτουργήσει αποτελεσματικά. Διαφορετικά, κάθε φορά θα αυξάνουμε το χρέος».

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, επισήμανε ότι «κάνατε ένα βήμα, αλλά πολύ φοβούμαι ότι ενώ πήρατε το σερβίς, δεν μπορέσατε να καρφώσετε. Εμείς το καταψηφίζουμε όχι γιατί δεν κινείται προς τη σωστή πλευρά, αλλά δεν κινείται αποτελεσματικά προς αυτή τη σωστή πλευρά. Θέλαμε, δηλαδή, περισσότερο θάρρος, περισσότερη λεβεντιά για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα». Επίσης, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν οι γιατροί να απεργούν και να κινητοποιούνται, σημειώνοντας πως «κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι ασκούν λειτούργημα κι όχι επάγγελμα και οι ακραίες αυτές εκδηλώσεις, όπως οι καταλήψεις, δεν πάνε στη λευκή μπλούζα».

Συμβάλλουν στην απαλλαγή ευθυνών

«Η κυβέρνησή σας βήμα βήμα, ακολουθώντας - προφανώς - τις εντολές της τρόικας, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές Κοινωνικής Πρόνοιας», υποστήριξε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συμβάλλοντας στις λογικές αθώωσης των εγχώριων επιδιώξεων του κεφαλαίων και των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Αναφερόμενος στο θέμα των προμηθειών, σημείωσε ότι «θα ήταν λογικό με το κόστος που θα εξοικονομηθεί από την καταπολέμηση της διαφθοράς, να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του Συστήματος. Αλλά εσείς δεν κάνετε αυτό. Αφαιρείτε πόρους από το Σύστημα». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στις προμήθειες φτιάχνετε έναν φορέα ελέγχου προμηθειών, τον οποίο παραχωρείτε σε ιδιώτες. Σε ποιους ιδιώτες; Σε ιδιώτες σχετικούς με το χώρο της ιδιωτικής υγείας»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ