Ολοκληρώθηκε χτες λίγο πριν τα μεσάνυχτα και την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας για την έγκριση, η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2001 στη Βουλή. Ενός προϋπολογισμού που μπορεί να είναι ο πρώτος που συντάσσεται και σε Ευρώ λόγω της χώρας στην «Ευρωζώνη», όχι όμως και ο πρώτος που υλοποιεί μια ακόμα χρονιά σκληρής λιτότητας και συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών, ενώ παράλληλα παρέχει σε αφθονία φοροαπαλλαγές και κίνητρα στο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο!
Ως σημείο έναρξης μιας πορείας ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας επιχείρησαν να παρουσιάσουν τον προϋπολογισμό στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης όσο και οι υπουργοί της κυβέρνησης, στηρίζοντας την επιχειρηματολογία τους στα αριθμητικά στοιχεία και στον «πλεονασματικό» όπως ανέφεραν χαρακτήρα του, τάζοντας παράλληλα τη χρήση των όποιων πλεονασμάτων σε κοινωνικές παροχές.
Απάντηση στην ψευδεπίγραφη αυτή θριαμβολογία έδωσε με την ομιλία της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το δημοσιονομικό αποτέλεσμα κρίνεται όχι από τις μεθόδους κατάρτισης του προϋπολογισμού, αλλά από τους ταξικούς προσανατολισμούς του». «Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός», είπε, «εκφράζει πλεόνασμα υπερεκμετάλλευσης του λαού»! Την απαίτηση της Νέας Δημοκρατίας για επιτάχυνση της πορείας ιδιωτικοποιήσεων και «διαρθρωτικών αλλαγών» εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανακάλυψε «προοπτικές ανάπτυξης και προόδου» στα πλαίσια της ΟΝΕ, τονίζοντας πως η πορεία αυτή δεν είναι μονόδρομος.