Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
16ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΝΔΙΑΣ (ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ)
Προωθούν πάλι την «αποικιοκρατία» στον Τρίτο Κόσμο οι ιμπεριαλιστές

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό), κατατέθηκε στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση να χαιρετίσουμε αυτό το συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το συνέδριό σας διεξάγεται στο πλαίσιο ραγδαίων εξελίξεων στην παγκόσμια κατάσταση.

Οι ταχύτατες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις επιφέρουν δυναμικές εξελίξεις για την πρόοδο και τη συνεργασία στον κόσμο. Αλλά η επιθετικότητα και ο ηγεμονισμός του ιμπεριαλισμού παρεμποδίζει τα οφέλη και τα επιστημονικά επιτεύγματα να φτάσουν στις απέραντες μάζες των λαών του κόσμου.

Οι εξελίξεις που επακολουθούν τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης είδαν την εμφάνιση μιας γιγαντωμένης και πολεμοχαρούς χώρας, των ΗΠΑ. Αυτό είχε αντανάκλαση στις βάρβαρες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Ιράκ, οι οποίες απαγόρευσαν ακόμα και τα φάρμακα, τα τρόφιμα και άλλα αναγκαία προϊόντα (είδη πρώτης ανάγκης) που στάλθηκαν σ' αυτή τη χώρα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της Γιούνισεφ, οι ζωές μισού εκατομμυρίου παιδιών θα μπορούσαν να είχαν σωθεί στη διάρκεια των ετών 1991 και 1999 αν το Ιράκ είχε υποστηρίξει τα προγράμματα ευημερίας των παιδιών του Ιράκ.

Ακόμη άλλο ένα παράδειγμα αποτελεί η Γιουγκοσλαβία. Πάνω από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο θηριώδη βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας για 78 μέρες, που είχε ως στόχο να εκτοπιστεί η κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς και να υποστηριχτούν οι αποσχιστικές δυνάμεις στο Κόσσοβο. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ανοιχτά επενέβησαν στις γιουγκοσλαβικές προεδρικές εκλογές για να εκδιώξουν τον Μιλόσεβιτς από την εξουσία. Μια αδίστακτη οικονομική και πολιτική πολεμική διεξάγεται ενάντια στην Κούβα για να υπονομεύσει το σοσιαλιστικό της σύστημα. Η ξεδιάντροπη υποστήριξη του Ισραήλ, που συνεχίζει να αρνείται στους Παλαιστίνιους το γνήσιο δικαίωμά τους να έχουν πατρίδα, είναι ακόμη μια περίπτωση ιμπεριαλιστικής καταφρόνησης των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επιδιώκει να ενδυναμώσει τη θέλησή του στους ανθρώπους του Τρίτου Κόσμου μέσα από τα προγράμματα δομικής προσαρμογής που επιβλήθηκαν από το IMF, το άνισο βασίλειο που επιχειρείται να επιβληθεί μέσα από το WTO, το ποδοπάτημα της εθνικής ανεξαρτησίας για να υποστηριχθεί ένας παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός και την υπονόμευση φιλολαϊκών κυβερνήσεων με δωροδοκίες και ανατροπές. Το νέο δόγμα που υιοθετήθηκε από το ΝΑΤΟ, το οποίο διακηρύσσει το δικαίωμα ελεύθερης επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεων όλων των κρατών και συμπεριλαμβάνει και χρήση στρατιωτικών δυνάμεων, αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και την ανεξαρτησία όλων των χωρών.

Ενώ ο κόσμος κινείται προς την πολυπολικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και οι σύμμαχοί τους επιδιώκουν να επιβάλουν στον υπόλοιπο κόσμο, πολιτικές που εξυπηρετούν τα πολιτικά και οικονομικά τους συμφέροντα. Σε αντίθεση προς τη φυσική τάση του κόσμου, που κινείται προς την πολυπολικότητα, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επιδιώκει να επιβάλει τη δική του «νέα τάξη πραγμάτων» της μονοπολικότητας. Μέσα από την τακτική του νεοφιλελευθερισμού ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός πασχίζει να επανεγκαταστήσει καθεστώς «αποικιοκρατίας» στον Τρίτο Κόσμο. Προσπαθεί να επωφεληθεί της αλλαγής στην παγκόσμια κατάσταση μετά το 1991 για να επιβάλει τη δικτατορία του. Τα 2 μέτρα και 2 σταθμά όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, όπως στη Γιουγκοσλαβία και αλλού, είναι το προκάλυμμα για μια τέτοια επέμβαση στις υποθέσεις των άλλων χωρών.


Ο ρυθμός με τον οποίο ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να επιβάλει την τάξη πραγμάτων του, ρίχνει μια βαριά ευθύνη στις προοδευτικές και αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αντιπαλέψουν αυτή την πολεμική, με τη συσπείρωση και τη διεύρυνση του αγώνα. Είναι ενθαρρυντικό να σημειώσουμε ότι ενώ ο ιμπεριαλισμός επιδιώκει να επιβάλει την ηγεμονία του, προοδευτικές και αντι-ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παγκοσμίως εξοπλίζονται για να αντιμετωπίσουν τον ιμπεριαλισμό.

Με ένα συνασπισμό στην εξουσία, στον οποίο ηγείται ένα δεξιό αντιδραστικό κόμμα, το BJP, τα προβλήματα του ινδικού λαού έχουν αυξηθεί δραματικά. Η οικονομική πολιτική του φιλελευθερισμού και της ιδιωτικοποίησης συσσωρεύουν αυξανόμενα βάρη στο λαό. Επιπλέον, η αντιδραστική και λαϊκίστικη ιδεολογία του κόμματος που είναι επικεφαλής στο συνασπισμό, το BJP, επιδιώκει να διαχωρίσει τον κόσμο με σοβινιστικές και θρησκευτικές γραμμές. Το ΚΚΙ (μαρξιστικό) το οποίο ηγείται κυβερνήσεων σε 3 κρατίδια - περιοχές της χώρας έχει ένα άμεμπτο ιστορικό στην υπηρεσία του λαού. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο ινδικό κοινοβούλιο. Τον περασμένο Οκτώβρη, σε ένα ειδικό συνέδριο, το ΚΚΙ (Μ) ανανέωσε το πρόγραμμά του, ενώ διατηρεί τις εκτιμήσεις του σχετικά με το στάδιο και τη στρατηγική της ινδικής επανάστασης, το χαρακτήρα των ηγετικών τάξεων της Ινδίας και την ταξική συμμαχία που απαιτείται για την επίτευξη της λαϊκής δημοκρατίας, το πρόγραμμα έχει ανανεωθεί λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς και εθνικές εξελίξεις από την υιοθέτησή του στα 1964.

Οι Ελληνες κομμουνιστές έχουν μια λαμπρή ιστορία στη μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον ηγεμονισμό. Είμαστε βέβαιοι ότι στις μέρες που έρχονται το ΚΚΕ θα παίξει έναν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση και την ενοποίηση των αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το ΚΚΙ (Μ) και το ΚΚΕ διατηρούν εγκάρδιες σχέσεις. Είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι σχέσεις θα ενδυναμωθούν.

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ινδίας (Μαρξιστικό) για άλλη μια φορά μεταφέρω αδερφικούς χαιρετισμούς και εύχομαι στο συνέδριό σας κάθε επιτυχία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ