Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Αντιπαραθέσεων συνέχεια...

«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» και το 2000 τελειώνει για το Συνασπισμό όπως ακριβώς άρχισε: με ένα ακόμα ξέσπασμα της έρπουσας εσωκομματικής κρίσης, απ' αφορμή αυτή τη φορά τις αλλαγές στη διευθυντική δομή της «Αυγής» και την αντικατάσταση του «εκσυγχρονιστή», διευθυντή μέχρι πρότινος της εφημερίδας, Δ. Χατζησωκράτη.

Η δι' αλληλογραφίας αντιπαράθεση «εκσυγχρονιστών» και ηγεσίας (όπου πλειοψηφεί το «αριστερό ρεύμα») συνεχίστηκε χτες με επιστολή του Μ. Παπαγιαννάκη προς την εφημερίδα, επί της ουσίας μήνυμά του προς την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, ενώ η κάθε πλευρά πνέει τα μένεα εναντίον της άλλης, καμία δεν τολμά να πει τα πράγματα με το όνομά τους, περιοριζόμενες αμφότερες στη χρήση «διπλωματικής γλώσσας».

Ενδεικτικό αυτού είναι πως στη χτεσινή του επιστολή ο Μ. Παπαγιαννάκης χαρακτηρίζει «ευγενή» και «σαφή» την πρώτη αντίδραση των «εκσυγχρονιστών» για τις αλλαγές στην «Αυγή», θέτοντάς τη σε αντιδιαστολή με τα «όσα μέσω υπαινιγμών και ανακριβειών διοχετεύτηκαν στα ΜΜΕ και στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους» για το θέμα, προφανώς από κύκλους της ηγεσίας.

Στην επιστολή του - που διακρίνεται από καυστικότητα και ειρωνική διάθεση για τα επιχειρήματα περί αυτονομίας της «Αυγής» κ.ά. - αμφισβητεί τα όσα του «διαμηνύθηκαν» ότι για τις αλλαγές ζητήθηκε η γνώμη των ιστορικών στελεχών, αναφέροντας πως «γνωστότατο ιστορικό στέλεχος και της αριστεράς και της "Αυγής" δήλωνε χτες άγνοια». Υπενθυμίζει ότι ως μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ είχε τη «στοιχειώδη απαίτηση» για ενημέρωση και συνεχίζει: «Αλλα μέλη της ΠΓ είχαν. Τυχεροί! Προσθέτω απλώς ότι δεν έχω τη διάθεση να υφίσταμαι τέτοιες διακριτικές μεταχειρίσεις της... τύχης».

Συμπληρώνει πως όλα αυτά «αφορούν το πώς κατανοεί ο καθένας το νόημα και την εφαρμογή της δημοκρατικής ιδέας και της πολιτικής λειτουργίας του ηγετικού οργάνου του ΣΥΝ. Και έπρεπε να δημοσιοποιηθούν για να μη δημιουργούνται προηγούμενα και ψευδαισθήσεις για τα όρια της ανοχής του καθενός μας». Διαμηνύει τέλος πως τα δικά του όρια επιτρέπουν να θεωρεί θεμιτή την όποια κατά πλειοψηφία απόφαση ή αποχή της ΠΓ μόνον εφόσον είχε προηγηθεί ενημέρωσή του και ακρόαση της άποψής του, «άλλως - καταλήγει - εξαντλούνται γιατί βέβαια δεν είχα τη φιλοδοξία να παίξω το ρόλο γλάστρας».

Απάντηση του Φ. Ηλιού

Ο πρόεδρος του ΔΣ της «Αυγής» με δήλωσή του απάντησε στον Μ. Παπαγιαννάκη αναφέροντας: «Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων για την ανάδειξη του νέου διευθυντικού σχήματος της "Αυγής" δε θεώρησα ότι έπρεπε να ζητήσω προτάσεις από ιστορικά ή μη ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, προσπαθώντας να κατοχυρώσω και στην πράξη, την πλήρη αυτονομία του ΔΣ, όταν θα ερχόταν η ώρα να λάβει την απόφασή του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ