Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προτροπή για πιο αντιλαϊκά μέτρα

Πλασματικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, λέγοντας ότι αυτός εκφράζει αυθεντικά τη «συντηρητική διαχείριση», αλλά στην ομιλία του προέτρεψε την κυβέρνηση σε ακόμα πιο αντιλαϊκές πολιτικές.

Ετσι ζήτησε - μη ικανοποιούμενος από τα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης - «απελευθέρωση των αγορών» και «επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων». Είπε χαρακτηριστικά: «Να καταργηθούν τα κρατικά μονοπώλια. Να υπάρξει ουσιαστική πολιτική αποκρατικοποιήσεων, στις συγκοινωνίες και το τραπεζικό σύστημα. Εξυγίανση και μετοχοποίηση της Αγροτικής. Εκσυγχρονισμός του ΟΣΕ. Να αρθούν τα εμπόδια για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων».

Αποκαλυπτικός ήταν και στο θέμα του δημοσίου τομέα, λέγοντας ότι πρέπει «να συγκρατηθούν οι πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου», ενώ με πρόσχημα την αντιμετώπιση της σπατάλης ουσιαστικά ζήτησε μείωση των δαπανών για τους συγκοινωνιακούς οργανισμούς, τα δημόσια νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια».

Στην ομιλία του Κ. Καραμανλή δεν έλειψαν οι κορόνες για τον «διάτρητο κρατικό μηχανισμό» για τον οποίο όπως είπε τις μόνες ευθύνες έχει το ΠΑΣΟΚ που κυβερνάει τόσα χρόνια. Υποσχέθηκε δε ότι μία κυβέρνηση της ΝΔ θα πατάξει τη γραφειοκρατία, ακολουθώντας την αρχή «ένα έγγραφο, ένα γραφείο και τέλος».

Το ίδιο αποκαλυπτικός ήταν όταν αναφέρθηκε στον τομέα της παιδείας, όπου εκτός από την κριτική του στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί αυτό που πρότεινε ήταν η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και η πραγματοποίηση «εθνικού διαλόγου».

Οσον αφορά τον αγροτικό τομέα ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω της ΑΤΕ οι αγρότες επιβαρύνονται (λεηλασία το ονόμασε) με υψηλά επιτόκια, αλλά και ο ίδιος σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ζήτησε τη «μετοχοποίηση» της ΑΤΕ κάτι που πράττει ήδη η κυβέρνηση και είναι αιτία της κακοδαιμονίας των υψηλών επιτοκίων και των δυσβάστακτων δανείων.

Ο Κ. Καραμανλής κατά την προσφιλή του τακτική αναφέρθηκε και στη «διαπλοκή» σε πιο χαμηλούς τόνους από άλλες φορές, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημοκρατία «η διαπλοκή που εκτρέπει τη λήψη αποφάσεων σε εξωθεσμικά παράκεντρα και φαλκιδεύει τη λαϊκή κυριαρχία».

Οσο δε για την υγεία είπε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά η κυβέρνηση δεν τολμά "τις ρήξεις και τις τομές που απαιτούνται".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ