Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΚΛΟΓΕΣ 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2010
Παραδίδονται μεθαύριο τα ψηφοδέλτια σε δήμους και νομαρχίες

Μεθαύριο Σάββατο, 30 του μηνός, παραδίδονται από τους συνδυασμούς τα ψηφοδέλτια στους Δήμους και στις Νομαρχίες της χώρας. Τα ψηφοδέλτια για τις περιφερειακές εκλογές θα παραδοθούν στις σημερινές Νομαρχίες και τα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές εκλογές στους σημερινούς Δήμους, αφού προηγουμένως γίνουν οι σχετικές συνεννοήσεις με τις εν λόγω αρχές.

Εν τω μεταξύ, εκδόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η σχετική εγκύκλιος που αναφέρεται στους λόγους για τους οποίους ένα ψηφοδέλτιο κρίνεται άκυρο κατά την εκλογική διαδικασία: Εν συντομία το ψηφοδέλτιο είναι άκυρο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Οταν υπάρχουν εγγραφές ή διαγραφές πάνω σ' αυτό.
  • Αν έχει σχήμα, διαστάσεις ή μορφή που διαφέρουν, κατά τρόπον εμφανή από τα προβλεπόμενα.
  • Αν έχει τυπωθεί σε χαρτί ή με μελάνι που το χρώμα του διαφέρει, κατά τρόπον εμφανή, από τα προβλεπόμενα.
  • Αν έχουν σημειωθεί σε οποιαδήποτε πλευρά του λέξεις, φράσεις, υπογραμμίσεις, στίγματα ή άλλα σημεία, εφόσον αποτελούν διακριτικά γνωρίσματα, που παραβιάζουν με τρόπο προφανή το απόρρητο της ψηφοφορίας.
  • Αν βρεθεί στο φάκελο με ένα ή περισσότερα άλλα έγκυρα ή άκυρα ψηφοδέλτια του ίδιου ή διαφορετικού συνδυασμού ή με λευκά.
  • Αν βρεθεί μέσα σε φάκελο, που δεν είναι σύμφωνος με τις ρυθμίσεις του Νόμου.

Δεν είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο που θα βρεθεί στην κάλπη μιας εκλογικής περιφέρειας αλλά έχει εκτυπωθεί για άλλη δημοτική ή τοπική κοινότητα της ίδιας εκλογικής περιφέρειας. Στην περίπτωση αυτή λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης για τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης για τους τοπικούς συμβούλους.

Επίσης, δεν είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο που θα βρεθεί στην κάλπη μιας εκλογικής περιφέρειας αλλά έχει εκτυπωθεί για άλλη εκλογική περιφέρεια του ιδίου δήμου. Σ' αυτήν την περίπτωση το ψηφοδέλτιο αυτό προσμετράται υπέρ του συνδυασμού.

Τέλος, δεν είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο που φέρει ή δε φέρει το όνομα της εκλογικής περιφέρειας ή της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας, και δεν αναγράφονται σε αυτό ονόματα υποψηφίων στην περίπτωση που στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια, δημοτική ή τοπική κοινότητα, δεν ανακηρύχθηκαν υποψήφιοι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ