Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Μαζική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση σε πολλές πόλεις (φωτ. από Μπορντό)
Μαζική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση σε πολλές πόλεις (φωτ. από Μπορντό)
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μετά από τους ελιγμούς, τις απόπειρες διχασμού των εργαζομένων και αποπροσανατολισμού, επιστρατεύτηκε και το σύνηθες «όπλο» των επεισοδίων και της βίας, προκειμένου να αμαυρωθεί η απεργία και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Γαλλία, ένα «έργο» που πολλάκις έχει παιχθεί και στην Ελλάδα. Στην ίδια κατεύθυνση και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ, που το μόνο που είδαν από τις χτεσινές, και πάλι, μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στη Γαλλία ήταν τα επεισόδια μιας μικρής μειοψηφίας.

Παρ' όλα αυτά, περίπου 3,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, εργαζόμενοι και νέοι διαδήλωσαν, χτες, στις εκατοντάδες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα. Εντυπωσιακότερες σε μέγεθος οι διαδηλώσεις σε Παρίσι (330.000), Μασσαλία (240.000), Τουλούζη (155.000), Μπορντό (140.000), Ρουέν (60.000), ενώ μεγαλύτερα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στους εκπαιδευτικούς και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι Γάλλοι εργαζόμενοι ζητούν ν' αποσυρθεί το νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, του ηλικιακού ορίου για λήψη πλήρους σύνταξης από τα 65 στα 67 και, το σημαντικότερο το οποίο έχει γίνει και βασικό σημείο αιχμής, την αύξηση εισφορών στα 41,6 χρόνια, που θα οδηγήσει τα όρια πάνω απ' τα 70.

Στο μεταξύ, η απεργία διαρκείας συνεχίζεται και στα 12 διυλιστήρια της χώρας, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε καύσιμα, τόσο στα πρατήρια βενζίνης όσο και στις μονάδες παραγωγής. Οι απεργοί συνεχίζουν τον αποκλεισμό και αρκετών αποθηκών καυσίμων και διαμηνύουν ότι «θα φτάσουν ως το τέλος». Την απεργία διαρκείας συνεχίζουν και οι οδηγοί φορτηγών, ενώ οι σιδηροδρομικοί αναμένονταν να συνεχίσουν τις 24ωρες κυλιόμενες απεργίες τους.

Δυναμικό «παρών» στις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις έδωσαν και οι μαθητές λυκείου, των οποίων η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αυξάνεται αλματωδώς. Σύμφωνα με τις ενώσεις τους, 1.100 λύκεια από τα 4.302 της χώρας βρίσκονται σε κινητοποίηση, τα 800 τελούν υπό κατάληψη. Με ραγδαίο ρυθμό λαμβάνονται οι αποφάσεις κινητοποίησης και στις πανεπιστημιακές σχολές όπου, ήδη, οι 12 από τις 83 βρίσκονται σε κατάληψη.

Οι κυβερνητικές απόπειρες να μείνει μακριά από τις εργατικές κινητοποιήσεις η νεολαία, με το επιχείρημα ότι το νομοσχέδιο ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος «ουσιαστικά βοηθά τη νέα γενιά», δεν απέδωσαν αποτελέσματα. Στις αποφάσεις κινητοποίησης, αλλά και στα συνθήματά τους, οι μαθητές και οι φοιτητές, δηλώνοντας ότι «δε θέλουν να πεθάνουν δουλεύοντας», αποδεικνύουν ότι ξέρουν πολύ καλά ότι το νομοσχέδιο τους αφορά.

Το κυβερνητικό «ενδιαφέρον» φυσικά δεν εμπόδισε ώστε η νεολαία να είναι ο κύριος στόχος των προβοκατόρικων προσπαθειών βίαιων συγκρούσεων. Τα σφοδρότερα επεισόδια, κατά τα οποία κάηκαν αυτοκίνητα, καταστήματα και έγιναν δεκάδες προσαγωγές, σημειώθηκαν στο Παρίσι, στα προάστιά του, στη Λυόν, στη Ναντέρ, στη Μιλούζ.

Για μεθοδευμένες προκλήσεις και πυροδότηση έντασης κατηγόρησαν την κυβέρνηση και τις δυνάμεις καταστολής οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, καλώντας ταυτόχρονα τους διαδηλωτές και κυρίως τη νεολαία να επιδεικνύουν ψυχραιμία. Από την άλλη, ο Πρόεδρος Σαρκοζί άδραξε την ευκαιρία για να υπονοήσει ότι ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη καταστολή τους εργαζόμενους, δηλώνοντας ότι «ως αρχηγός του κράτους οφείλει να τηρήσει το νόμο και την τάξη». Παράλληλα, προανήγγειλε ότι «θα ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να αρθεί ο αποκλεισμός των αποθηκών καυσίμων», που επίσης εκλήφθηκε από τους απεργούς ως απειλή για περαιτέρω καταστολή σε βάρος τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ