Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑ
Το κεφάλαιο πάει... ταμείο

Σε ταμείο των βιομηχάνων και του μεγάλου κεφαλαίου μετατρέπει τον ΟΑΕΔ η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που εγκαταλείπει τους ανέργους χωρίς την παραμικρή προστασία. Με τα νέα προγράμματα, που εγκρίθηκαν χτες στη σύσκεψη στου Μαξίμου μετά των «κοινωνικών εταίρων» και της ΓΣΕΕ, και παρουσιάστηκαν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, πόροι ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί να κατευθυνθούν στις στρατιές των ανέργων που αυξάνονται, θα κατατεθούν στα παγκάρια της μεγαλοεργοδοσίας προκειμένου να ξεπεράσει την ύφεση και να σταθεροποιήσει την κερδοφορία της. Ταυτόχρονα, μέσα από συγκεκριμένα προγράμματα και άλλα που σχεδιάζονται για τους επόμενους μήνες, θα προωθηθούν η ευελιξία της εργασίας, μορφές και τρόποι λειτουργίας των επιχειρήσεων με όσο γίνεται πιο ευέλικτους και φθηνούς εργάτες.

Πυρήνας των προγραμμάτων είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Με πρόσχημα την ανεργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας η μεγαλοεργοδοσία δε θα καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές, που ανέρχονται σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ (σε πρώτη φάση), ενώ έτσι προετοιμάζεται το έδαφος για γενική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το επόμενο διάστημα, όπως είναι και η διακηρυγμένη θέση της κυβέρνησης.

  • Συγκεκριμένα, τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα επιχορήγησης 200.000 θέσεων εργασίας με επιδότηση των συνολικών ασφαλιστικών εισφορών (27% επί του μισθού). Η επιδότηση θα δίνεται μέχρι και 18 μήνες, ενώ οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν μπορούν να πάρουν επιδότηση μέχρι και για 80 θέσεις εργασίας. Το ποσό που θα ενθυλακώσουν οι επιχειρηματίες μέσα απ' αυτή τη διαδικασία ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ και θα επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ. Μάλιστα, η ίδια η υπουργός, Λ. Κατσέλη, παραδέχτηκε ότι έτσι «θα αυξηθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων κατά 1 δισ. ευρώ»!
  • Το παραπάνω πρόγραμμα μαμούθ έρχεται να προστεθεί στο ειδικό τετραετές πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης, που ήδη υλοποιείται και ανέρχεται στο ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει τις ασφαλιστικές εισφορές που δεν καταβάλλουν οι επιχειρήσεις μέχρι και δύο χρόνια και επιβαρύνει και αυτό τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
  • Αντίστοιχα έχει τεθεί σε λειτουργία ειδικό διετές πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΠΑΝΑΔ) και με πρόσφατη τροποποίηση δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να προσλαμβάνουν ανέργους με μερική απασχόληση και να επιδοτούνται.
  • Παράλληλα, «τρέχουν» τρία τουλάχιστον προγράμματα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών ή μέρους αυτών για τους μεγαλοξενοδόχους, συνολικού ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Και τα τρία προγράμματα επιβαρύνουν τον ΟΑΕΔ.
Επίδομα ανεργίας στους ...βιομήχανους

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα στρατηγικό σχέδιο με μακροπρόθεσμες συνέπειες για την προστασία των ανέργων. Τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επίδομα» για τις επιχειρήσεις, υπό τον εύγλωττο τίτλο «επιταγή επανένταξης». Ετσι, ο άνεργος θα μεταβιβάζει στον εργοδότη το επίδομα προκειμένου να εργαστεί. Με τον τρόπο αυτό ο νέος εργάτης θα είναι φθηνότερος για την επιχείρηση αφού αυτή αν και θα καταβάλλει το μισθό του, θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του από το επίδομα ανεργίας που θα εισπράττει. Η πρώτη συνέπεια θα είναι να γίνει ακόμα πιο φθηνή η εργατική δύναμη, ενώ δεν αποκλείεται οι επιχειρήσεις να αντικαθιστούν παλιούς εργαζόμενους με επιδοτούμενους ανέργους που θα τους κοστίζουν λιγότερο. Στο «βάθος», ελλοχεύει ο κίνδυνος οι άνεργοι να χάνουν το επίδομα σε περίπτωση που δεν αποδέχονται να πάνε να δουλέψουν σε οποιαδήποτε δουλειά, παραχωρώντας το επίδομα ανεργίας στην επιχείρηση. Κάτι τέτοιο άλλωστε έχει ήδη γίνει σε άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ. Σε πρώτη φάση το ύψος της επιδότησης των επιχειρήσεων θα ανέλθει στα 120 εκατομμύρια ευρώ.

Επιδοτούν την ευελιξία

Την προώθηση των stage (εργασιακής εμπειρίας) στον ιδιωτικό τομέα έρχεται να πετύχει το πρόγραμμα «Σύμβαση Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας» για τους νέους έως 24 ετών, οι οποίοι θα αμείβονται με το 80% του κατώτερου μισθού. Η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να φτάνει τους 12 μήνες και το κόστος σε 54 εκατομμύρια ευρώ. Αν η σύμβαση εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας η επιχορήγηση θα φτάνει τους 24 μήνες και οι ασφαλιστικές εισφορές των προσληφθέντων θα επιβαρύνουν τον ΟΑΕΔ.

Με πρόσχημα την «προσαρμογή των επιχειρήσεων» στην κρίση η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα στους εργοδότες για μείωση της απασχόλησης και την εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας. Το χρόνο που δε θα εργάζονται οι εργαζόμενοι θα καταρτίζονται. Το ύψος της επιχορήγησης προς τις επιχειρήσεις ανέρχεται στα 140 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΠΑΝΑΔ, μέσω του ΕΣΠΑ.

Δεν έχετε ψωμί... φάτε παντεσπάνι

Και ενώ η κυβέρνηση μετατρέπει τους ανέργους και τους εργαζόμενους σε φθηνό ευέλικτο δυναμικό, για «ξεκάρφωμα» παρουσιάζει και τρία προγράμματα «επιχειρηματικότητας» για ανέργους, γυναίκες, νέους επιστήμονες. Εφαρμόζει δηλαδή τη ρήση, «αφού δεν έχετε ψωμί, φάτε παντεσπάνι»! Την ώρα που ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι βάζουν λουκέτα, η κυβέρνηση τάζει στους ανέργους επιχειρηματική σταδιοδρομία.

Με την ίδια σκοπιμότητα υπόσχεται κάποιες θέσεις εργασίας σε ανέργους με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες. Αυτά, όταν η ανεργία ξεπερνά - με επίσημα στοιχεία που υποεκτιμούν το πρόβλημα - το 85% στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους. Οταν το κράτος «στηρίζει» τους ΑμΕΑ με συντάξεις και επιδόματα ελεημοσύνης και το δυσβάσταχτο βάρος της φροντίδας αναλαμβάνει η οικογένεια. Οταν - όπως καταγγέλλει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΕΑΝ) - «δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για να ανοίξει η μοναδική σχολή για την επαγγελματική εκπαίδευση των ΑμΕΑ (ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου) με αποτέλεσμα 220 καταρτιζόμενοι να είναι στο δρόμο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ