Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρ ομαδόν για νέα μέτρα
  • Ο Επίτροπος Ρεν αποκαλύπτει τις συμφωνίες που έχει κάνει με το ΠΑΣΟΚ
  • Για μετά τις εκλογές αφήνει τις ανακοινώσεις των μέτρων η κυβέρνηση
  • Παραδίνουν και τους ΟΤΑ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΕ

Στα διασταυρούμενα πυρά νέων αντιλαϊκών μέτρων θα βρεθούν αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης του Νοέμβρη οι εργαζόμενοι της χώρας. Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων καταλήστευσης των εργαζομένων, επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν με τις δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, μετά το πέρας των εργασιών του Γιούρογκρουπ.

Η κυβέρνηση, με το βλέμμα στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη και υπό το φόβο της καταδίκης των κυβερνητικών υποψηφίων, ακολουθεί τη γνωστή τακτική του αποπροσανατολισμού και των ψεύτικων λόγων. Ετσι, σε πείσμα των επιλογών στις οποίες έχουν ήδη καταλήξει, αλλά και των συμφωνιών που έχουν κάνει με τα επιτελεία της ΕΕ, συνέχισαν και χτες να υποστηρίζουν ότι δε θα επιβληθούν νέα μέτρα...Δίνοντας ωστόσο μία μικρή γεύση από τα επερχόμενα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μετά την ...τάξη που μπήκε στα οικονομικά του Δημοσίου και τα μέτρα που παίρνονται για τις ΔΕΚΟ, σειρά έχουν οι ...φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Ο Ολι Ρεν

Με απόλυτη σαφήνεια, ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα οικονομικών και νομισματικών θεμάτων, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, δήλωσε ότι η αναθεώρηση των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος της περιόδου 2006 - 2009 θα επιφέρει νέα μέτρα, τα οποία θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011. Για το θέμα αυτό, η Γιούροστατ επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενσωμάτωσε στο έλλειμμα τα χρέη πρώην ΔΕΚΟ της περιόδου 2006 - 2009. Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών, είναι να διαμορφωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, σε επίπεδα υψηλότερα του 15% - 15,5% του ΑΕΠ, από 13,6% που εκτιμάτο έως σήμερα. Πέραν τούτου, ο κοινοτικός επίτροπος, «έβαλε πλάτη», προκειμένου η κυβέρνηση ενόψει των ερχόμενων εκλογών να περάσει τον σκόπελο των νέων μέτρων, χωρίς μεγάλες απώλειες. Ειδικότερα ανέφερε, ότι «στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις κοινοτικές και ελληνικές υπηρεσίες, ως τις 22 Οκτωβρίου», οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στατιστικά στοιχεία των κρατών - μελών για τη δημοσιονομική κατάσταση του 2009. Επισήμανε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να παραταθεί η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από τη Γιούροστατ έως τις 15 Νοέμβρη, ώστε, όπως είπε «κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά τις διαδικασίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2011». Με άλλα λόγια, πρώτα οι εκλογές και μετά η λυπητερή των μέτρων...

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Να αποκρύψει το αυτονόητο, ότι δηλαδή μετά τις εκλογές έρχονται νέα σαρωτικά μέτρα, επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις που έκανε χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Πάντως, ενώ μέχρι και πριν από λίγες μέρες υποστήριζε ότι η επίπτωση της αναθεώρησης του ελλείμματος για το 2009 θα είναι περιορισμένη για τον προϋπολογισμό του 2010, χτες δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η επίπτωση αυτή στο έλλειμμα και στο χρέος των περασμένων ετών επηρεάζει και το 2010», για να συμπληρώσει ότι «η επίπτωση στο έλλειμμα είναι μικρή, είναι πολύ μικρότερη από την επίπτωση στο έλλειμμα του 2009...». Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης είναι ότι εκεί που εμφανιζόταν με σιγουριά ότι ...δεν τρέχει και τίποτα σημαντικό, τώρα περιορίζεται να λέει ότι «είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για το 2010 και τα επόμενα χρόνια...».

Δικαιολογώντας τη θέση αυτή υποστήριξε ότι... ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή είχε συνυπολογιστεί κατά την περίοδο κατάρτισης του μνημονίου και ότι γι' αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων. Ο υπουργός, πάντως, δεν παρέλειψε να πει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΕΕ θα βάλουν πόδι και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των οποίων τα οικονομικά δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα και δεν υπάρχει εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης. «Είναι προφανές, υποστήριξε, ότι τα οικονομικά στοιχεία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρίζουν περαιτέρω βελτίωσης, είναι ένα από τα θέματα που έχουν μπει πάνω στο τραπέζι». Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να αρθούν οι αμφιβολίες για τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, η Γιούροστατ θα πρέπει να γνωρίζει «τα βασικά στοιχεία που αφορούν και στους προϋπολογισμούς και τα οικονομικά στοιχεία των Δήμων». Πρόκειται για δηλώσεις που προϊδεάζουν για ό,τι έρχεται μετά τις εκλογές, όπου οι «καλλικρατικοί» δήμοι και οι περιφέρειες θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα ανελέητο κυνήγι για τοπικούς φόρους και τέλη, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών, ώστε να δοθούν οι «στατιστικές πιστοποιήσεις» της ΕΕ, που επιζητά η κυβέρνηση.

Οσο για τις δηλώσεις Ολι Ρεν, αυτές, κατά τον υπουργό Οικονομικών, ήταν «υποθετικού χαρακτήρα», ενώ έδωσε και πάλι... διαβεβαιώσεις ότι «στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, εμπεριέχονται μια σειρά από γνωστά μέτρα με τα οποία πιστεύουμε ότι καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες του 2011». Πιστός βέβαια στην τακτική της συσκότισης της πραγματικότητας και ενώ είναι ήδη αποφασισμένο μαζί με τους νέους φόρους να επιβληθούν νέες σημαντικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων, ο υπουργός υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους». Κάτι που για τον υπουργό Οικονομικών «είναι απολύτως ξεκάθαρο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ