Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
Οργάνωση στα συνδικάτα - πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας

Το πανό που απλώθηκε στην πρόσοψη της Περιφέρειας, στην Πάτρα
Το πανό που απλώθηκε στην πρόσοψη της Περιφέρειας, στην Πάτρα
«Ανεργε, άνεργη,

Για μια ακόμη φορά επιχειρούν να σε ξεγελάσουν, να σε αποπροσανατολίσουν, να σε εφησυχάσουν για να μην κάνεις την αγανάκτησή σου αγώνα, αντίσταση. Επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την άμεση ανάγκη σου για δουλειά, για να μπορείς να ζήσεις εσύ και η οικογένειά σου. Επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεσαι για να σε δώσουν φτηνό και ελαστικό δυναμικό, βορά στην εκμετάλλευση των εργοδοτών.

Δεν τους πήρε ο πόνος για τα σοβαρά προβλήματα των ανέργων. Οι άνεργοι δεν μπορούν ήδη ούτε τη ΔΕΗ, το νερό, το τηλέφωνο να πληρώσουν. Ούτε καν δε θα έχουν εισιτήρια για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα δάκρυά τους είναι κροκοδείλια. Την ψήφο σου στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές θέλουν να υφαρπάξουν. Την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εκείνο που τη νοιάζει είναι πώς θα ενισχύσει την κερδοφορία των επιχειρήσεων προσφέροντας φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς να πληρώσει ούτε μισό ευρώ η εργοδοσία. Αυτή είναι η ουσία και το αποτέλεσμα των λεγόμενων προγραμμάτων ενεργού απασχόλησης. Μέτρα που παίρνονται σε βάρος των εργαζομένων, ανέργων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, μέσω προγραμμάτων ουσιαστικά "στήριξης των επιχειρηματιών" ύψους 2,6 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο όνομα των ανέργων, στο όνομα διατήρησης θέσεων εργασίας οι επιχειρηματίες θα εξασφαλίσουν:

  • Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Να πληρώνουν μισθούς και μεροκάματα κάτω και από την άθλια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Εφαρμογή όλης της αντεργατικής νομοθεσίας που ψήφισε η κυβέρνηση και στήριξε η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ.
  • Ανασφάλιστη εργασία.
  • Μετατροπή της πλήρους και σταθερής δουλειάς σε μερική.
  • Ολο αυτό το αίσχος το ονομάζουν "Κοινωνική Πολιτική".

Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι ο ΟΑΕΔ είναι χρυσωρυχείο για το κεφάλαιο και μυλόπετρα για τη διάλυση των δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους. Μέχρι χτες, μας έλεγαν ο ΟΑΕΔ δεν "έχει μία" ούτε για να πληρώσει τα άθλια επιδόματα, ούτε ευρώ για την αύξησή τους. Αντίθετα, όλο και δυσκολεύουν οι προϋποθέσεις για ένταξη στον ΟΑΕΔ. Επιχειρούν να κόψουν τα επιδόματα ανεργίας, γιατί οι άνεργοι λέει γίνονται "τεμπέληδες".

Οταν, όμως, πρόκειται να ταΐσουν την εργοδοσία αμέσως βρήκαν 2,6 δισ. Εξαπατούν ακόμα τους ανέργους, όταν τους λένε να ανοίξουν δική τους επιχείρηση με ψίχουλα που θα τους δώσουν.

Κοροϊδεύουν, όταν χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι και βιοτέχνες κλείνουν κάθε μέρα τα καταστήματά τους από την αντιλαϊκή πολιτική, από την ύπαρξη, τη δράση των πολυεθνικών εταιρειών. Τους οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στα νύχια, στη ληστεία των τραπεζών για να τους αναγκάσουν να πάρουν δάνεια. Ετσι θα βγουν χρεωμένοι, μέχρι τα μπούνια.

Τις θέσεις εργασίας με δικαιώματα τις μειώνουν

Η πολιτική αυτή που δίνει τζάμπα εργαζόμενους στο κεφάλαιο εφαρμόζεται διαχρονικά από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. Τη συμφωνία του σε τέτοιου είδους προγράμματα "ενεργητικών πολιτικών" δίνει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της "διάσωσης θέσεων εργασίας".

Οσα χρόνια εφαρμόζεται αυτή η αντεργατική πολιτική τα αποτελέσματά της είναι: ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ δε δημιουργήθηκε, αντίθετα έγιναν απολύσεις μη επιδοτούμενων εργαζομένων. ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ δικαιώματα των εργαζομένων, χτυπήθηκε η σταθερή και μόνιμη δουλειά, οι συλλογικές συμβάσεις. ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ τα κέρδη των επιχειρηματιών.

Ανεργε, άνεργη,

Μην πιστεύεις όσα σου λένε. Μη σκύβεις το κεφάλι και απογοητεύεσαι.

Για την ανεργία δε φταίει η κακή σου μοίρα. Η ανεργία είναι αγιάτρευτη πληγή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όσο η οικονομία θα σχεδιάζεται με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, η ανεργία θα υπάρχει και θα αυξάνεται.

Οσο δεν οργανώνουμε την πάλη μας, την αντίστασή μας, οι άνεργοι θα πετιούνται στον καιάδα. Θα τους δίνουν βορά στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, για να εξασφαλίσουν υγεία, περίθαλψη πληρώνοντας αδρά.

Ούτε είναι λύση τα δίκτυα "φιλανθρωπίας" που προωθούν και ενισχύουν η κυβέρνηση και οι πολυεθνικές, για να ωραιοποιήσουν το προφίλ τους. Οι άνεργοι δεν είναι επαίτες. Διεκδικούν το δικαίωμα να έχουν δουλειά σταθερή και μόνιμη με πλήρη δικαιώματα. Διεκδικούν μέτρα προστασία τους.

Ανεργε

ΣΚΕΨΟΥ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΟΥ

Είναι χιλιάδες οι άνεργοι, χιλιάδες αυτοί που κάνουν 2 και 3 μεροκάματα, μεταξύ αυτών χιλιάδες νέοι και γυναίκες. Ολη αυτή η βαρβαρότητα είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης που στόχο έχει την κερδοφορία των επιχειρήσεων, το κέρδος. Οσο, επομένως, θα υπάρχει καπιταλισμός, θα υπάρχει ανεργία. Οσο η εξουσία θα είναι στα χέρια των μονοπωλίων, λύση δεν μπορεί να υπάρξει.

Η εξάλειψη της ανεργίας θα εξασφαλιστεί μόνο όταν η εργατική τάξη πάρει στα χέρια της την ευθύνη και τα μέσα να καθορίζουν τι και πώς θα αναπτυχθεί. Να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία. Τότε μόνο θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων. Τότε μόνο θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας. Γιατί τότε ο άνθρωπος που θα έχει δουλειά, σταθερή και μόνιμη με πλήρη δικαιώματα, θα είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της κοινωνίας, δεν θα είναι κόστος και εμπόδιο.

Το ΠΑΜΕ δεν θα μείνει με τα χέρια σταυρωμένα.

Καταγγέλλει την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που για μια ακόμα φορά όχι μόνο έγινε το απαραίτητο ντεκόρ σε μια φιέστα με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την κοροϊδία των εργαζομένων, αλλά και δήλωσε ένθερμος υποστηριχτής των νέων προγραμμάτων. Σε μια φιέστα εξαγγελίας νέων προγραμμάτων στήριξης των εργοδοτών και υπονόμευσης των εργατικών δικαιωμάτων. Γι' αυτό, άλλωστε, πήρε τα εύσημά της από τον πρωθυπουργό, για ακόμη μια φορά, για τη συναίνεσή της και για την άθλια Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οχι στην εξαπάτηση

Καλεί τους ανέργους να οργανωθούν, να έρθουν σε επαφή με τα συνδικάτα. Να παλέψουμε για μέτρα ανακούφισης των ανέργων, που θα δώσουν ανάσα σ' αυτούς και τις οικογένειές τους. Να μην ξεγελαστούν, γιατί τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση θα είναι μόνιμα. Να καταδικάσει και με την ψήφο του το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΛΑ.Ο.Σ. και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που τον βασανίζουν, αλλά και εκείνες τις δυνάμεις που εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι, αλλά στήριζαν και στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά.

Επείγοντα αιτήματα για την προστασία ανέργων, προσωρινά απασχολούμενων, χαμηλόμισθων, συνταξιούχων, μεταναστών, φτωχών αγροτών - κτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων που δεν έχουν δουλειά, καθώς και των οικογενειών τους.

-- Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.

-- Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.

-- Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.

-- Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.

-- Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.

-- Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσον καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασχέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κ.λπ.).

-- Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.

-- Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους.

-- Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής σε τιμές κόστους.

-- Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.

-- Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.

-- Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-- Προσλήψεις στους τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινωνικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ