Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις για απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Θετικά, αλλά χωρίς θριαμβολογίες, αποτιμά η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας την απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επιχειρηματολογεί υπέρ του να παγώσει ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Η απόφαση παραπέμπεται στη Διάσκεψη των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, με ενδεχόμενο να προχωρήσει και στο Συμβούλιο Υπουργών.

Με στόχο να ασκήσει πιέσεις ώστε να τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός που έμμεσα αναγνωρίζει το ψευδοκράτος, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Διεύρυνσης στην Κομισιόν, Αγκελα Φιλότε, δήλωσε - σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα «Abhaber» - ότι ο κανονισμός «έχει συνταχθεί με προσοχή για να διασφαλιστεί ότι δε συνεπάγεται αναγνώριση».

Ο Κύπριος εκπρόσωπος, Στέφανου Στεφάνου, σημειώνει από την πλευρά του ότι το θέμα δεν έχει ακόμα κλείσει. Η κυπριακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις προσπάθειες για ανάπτυξη των σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να παραβιάζεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διεθνής νομιμότητα.

Το ΑΚΕΛ επίσης χαρακτηρίζει θετικό βήμα την απόφαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπογραμμίζει ότι «η ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας μπορεί να επιτευχθεί με την πάλη για τη λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών και με μέσα που συμμορφώνονται με την έννομη τάξη». Τέλος, ο Κύπριος εκπρόσωπος διέψευσε χτες τις φήμες για μετάβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι δεν υπήρχε και ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο πρωθυπουργό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ