Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2011
Εργαλείο για νέα αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος

Τρανταχτές ανατιμήσεις σε ΦΠΑ, ειδικούς και άλλους φόρους ετοιμάζει η κυβέρνηση

Εργαλείο για την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης και τη ληστρική αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου αποτελεί και ο προϋπολογισμός για το 2011, το προσχέδιο του οποίου συζητάει η κυβέρνηση σε αλλεπάλληλες συσκέψεις και σε συνεργασία με την τρόικα. Απόλυτα δεδομένες είναι οι παραπέρα τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους φόρους μαζικής κατανάλωσης (ΦΠΑ κ.ά.) το νέο τσεκούρωμα σε δαπάνες, η παραπέρα εκχώρηση ζωτικού χώρου στις μερίδες της πλουτοκρατίας και με την επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, δρομολογούνται τα παρακάτω:

ΦΠΑ: Μαζικές μετατάξεις από το 11% στο 13% ή και ακόμη ψηλότερα σε ολόκληρη τη γκάμα εμπορευμάτων πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα, τιμολόγια πρώην ΔΕΚΟ κ.ά. Στόχος η ενίσχυση της φοροαφαίμαξης με ακόμη 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Ακόμη και αυτό το δήθεν εναλλακτικό σχέδιο για την «εξαίρεση των τροφίμων», φαίνεται να εγκαταλείπεται.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Απόλυτα δεδομένη είναι η απογείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και η εξομοίωσή τους με τους φόρους πάνω στο πετρέλαιο κίνησης. Το μέτρο θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2011 με μοναδικό ζητούμενο το χρόνο εφαρμογής του.

Εισοδηματική πολιτική: Δεδομένη είναι η παραπέρα καρατόμηση των μισθών στο δημόσιο τομέα που αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί μέσω του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου».

Νέα χαράτσια: Η αύξηση πάνω στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων (400 εκατ. ευρώ), τα λεγόμενα πράσινα τέλη (300 εκατ. ευρώ), τα νέας κοπής «τεκμήρια» απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ (450 εκατ. ευρώ), χαράτσια στους ημιυπαίθριους (800 εκατ. ευρώ) κ.ά. είναι στα νέα μέτρα που ήδη έχουν οριστικοποιηθεί.

Δαπάνες: Στο στόχαστρο βάζουν και την υπάρχουσα κρατική χρηματοδότηση ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων των λεγόμενων ΟΤΑ κ.ά. Για την κυβέρνηση η μοναδική «ανελαστική δαπάνη» είναι για τόκους αποπληρωμής του κρατικού χρέους στους τραπεζίτες και τους άλλους μεγαλορεντιέρηδες. Το κονδύλι φτάνει στο αστρονομικό ύψος των 16 δισ. ευρώ και σε μεγάλο βαθμό θα βγει από το μηχανισμού στήριξης (ΕΕ-ΔΝΤ) προς την πλουτοκρατία.

Ιδιωτικοποιήσεις: Με στόχο τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ «αμπαλάρουν» για την πλουτοκρατία τομείς όπως τράπεζες, ενέργεια, υποδομές, δίκτυα, τα φιλέτα της ακίνητης κρατικής περιουσίας. Η κλιμάκωση του σχεδίου ξεκινά με τον υπό κατάθεση νέο προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ