Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ
Αποποιείται κάθε ευθύνη και ο Κ. Καραμανλής

Στη γραμμή ότι δεν υπήρξε σκάνδαλο Βατοπεδίου κινήθηκε χτες ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με επιστολή που έστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το θέμα. Ομολογώντας έμμεσα τη διαχρονική συνευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που έδωσαν την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου για να ακολουθήσουν οι ανταλλαγές με οικόπεδα και κτίρια φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης και των παρόχθιων εκτάσεων «είχε οριστικοποιηθεί από τις προ του 2004 κυβερνήσεις».

Ο Κ. Καραμανλής σημειώνει ότι στη συνδιαλλαγή με τη Μονή, οι υπουργοί της κυβέρνησης «ο καθένας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υιοθέτησαν την καθ' όλα νόμιμη διαδικασία των ανταλλαγών». Ισχυρίζεται ότι οι δύο συνεχόμενες Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής που έγιναν για το θέμα δε βρήκαν τίποτα το επιλήψιμο στην υπόθεση «ούτε καν σκιά υποψίας περί ποινικών ευθυνών για τα πολιτικά πρόσωπα και αυτό παρά την εμφανή εμπάθεια και προκατάληψη που επιδείχθηκε από διάφορες πλευρές».

Επικαλείται τέσσερις εκθέσεις εκτιμήσεων από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και ανεξάρτητους οίκους, οι οποίες δεν εντόπισαν «οτιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημιά του δημοσίου». Ισχυρίζεται ακόμα ότι την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση την ανέλαβε σε ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και καλεί την Προανακριτική Επιτροπή να αναζητήσει «την αλήθεια και να αποφύγει τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, τη σπίλωση προσωπικοτήτων και την απόπειρα κατασκευής επικοινωνιακών τεχνασμάτων».

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην Προανακριτική Επιτροπή Α. Σκυλλάκος, αναφερόμενος στην επιστολή Καραμανλή, παρατήρησε ότι αυτή «κινείται στα πλαίσια της υπερασπιστικής γραμμής της ΝΔ και επιβεβαιώνεται η ευθύνη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ