Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Εφυγε» ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιάννης Επιτρόπου

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει αύριο, Πέμπτη, στις 5.00 μ.μ., από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου στη Ν. Φιλαδέλφεια

Ο σ. Γιάννης Επιτρόπου
Ο σ. Γιάννης Επιτρόπου
«Εφυγε», χτες το μεσημέρι, σε ηλικία 86 ετών, ο σ. Γιάννης Επιτρόπου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει, αύριο, Πέμπτη 30 του Σεπτέμβρη και ώρα 5.00 το απόγευμα, από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου (Νέα Φιλαδέλφεια). Παράκληση των οικείων του είναι, αντί για στεφάνια, όσοι επιθυμούν, να προσφέρουν στη μνήμη του χρήματα για την ενίσχυση του αγώνα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», την οποία στηρίζει το ΚΚΕ στις εκλογές για την τοπική διοίκηση.

Ο Γιάννης Επιτρόπου γεννήθηκε στον Πειραιά το 1924, από γονείς εργάτες. Οργανώθηκε στο ΚΚΕ από το 1942, όταν δούλευε στο μηχανουργείο του Εργοστασίου Παραγωγής Ηλεκτρικού Ρεύματος (ΠΑΟΥΕΡ) στο Κερατσίνι. Στις 7/3/44 πιάστηκε από τους Γερμανούς μέσα στο εργοστάσιο για συνδικαλιστική δράση και μαζί με άλλους 16 εργάτες τον κλείσανε στο Χαϊδάρι.

Μετά την απόλυσή του, ανέλαβε διάφορες κομματικές δουλειές και αναδείχτηκε και σε στελεχικές θέσεις. Τον Ιούλη του 1947 πιάστηκε ξανά και εξορίστηκε στην Ικαρία. Απολύθηκε στις 28/10/1947 και δύο μήνες αργότερα, ξαναπιάστηκε στον Πειραιά μαζί με τον σ. Αντ. Αμπατιέλο και άλλους 70. Αφού κρατήθηκαν όλοι τους ένα χρόνο ως υπόδικοι στη Μακρόνησο, ο Γ. Επιτρόπου δικάστηκε, στις αρχές 1949, σε 20 χρόνια φυλακή.

Εμεινε 6 χρόνια στις φυλακές σε Γιούρα - Αίγινα - Κέρκυρα - Γιάννινα και απολύθηκε μετά από μείωση της ποινής από το αναθεωρητικό στρατοδικείο. Σε όλες τις φυλακές, αλλά και μετά την απόλυσή του, συνέχιζε την κομματική δουλειά και μέσα από την ΕΔΑ. Η χούντα τον ξανασυνέλαβε και τον εξόρισε στα Γιούρα και στη Λέρο.

Μετά τη μεταπολίτευση δούλεψε για την οργάνωση της εργατικής τάξης, για ένα διάστημα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ και του Γραφείου της ΤΕ ΕΣΑΚ Αθήνας. Αργότερα έγινε μέλος του Γραφείου της ΕΕ της ΕΣΑΚ-Σ και γενικός γραμματέας της. Τα τελευταία χρόνια και μέχρι το τέλος της ζωής του, εκλεγόταν πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου.

Η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) εκφράζει τη βαθιά οδύνη όλων των αντιστασιακών αγωνιστών για την απώλεια του συναγωνιστή Γιάννη Επιτρόπου. Εκφράζει ακόμα τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή της στην οικογένειά του και ιδιαίτερα στην σύζυγό του, σ. Ελένη. Τη θλίψη του εκφράζει και το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ, το οποίο αποφάσισε να παραβρεθεί σύσσωμο στην πολιτική κηδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ