Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθεί απελπισμένα να ξεγελάσει το λαό

Την ίδια ώρα που τα μέτρα εντός και εκτός μνημονίου πέφτουν βροχή, επιχειρεί να πείσει ότι δε σχεδιάζει νέες ανατροπές!

Η κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση πρέπει να απαντηθεί με ένταση της πάλης για ανατροπή της πολιτικής της
Η κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση πρέπει να απαντηθεί με ένταση της πάλης για ανατροπή της πολιτικής της
Νέα φοροεπιδρομή και διαρθρωτικές ανατροπές σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού για το 2011, με στόχο να εξασφαλιστούν νέα κρατικά κεφάλαια στην πλουτοκρατία και να συνεχιστεί η απρόσκοπτη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, συζητήθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή. Θα περιλαμβάνει τα φοροεισπρακτικά μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο, καθώς και άλλα που έχουν προαποφασιστεί.

Την ανακοίνωση και την εφαρμογή των νέων βάρβαρων μέτρων η κυβέρνηση επιχειρεί να μετατοπίσει μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ώστε να αποφύγει τη λαϊκή καταδίκη στις κάλπες. Σ' αυτή την επιχείρηση έχει ριχτεί σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο προκειμένου να καλλιεργηθούν κάλπικες προσδοκίες στους εργαζόμενους και να καμφθούν οι λαϊκές αντιδράσεις.

Τα προεκλογικά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης σκοντάφτουν όμως στις ειλημμένες αποφάσεις και στη «συμφωνία» με την τρόικα. «Μέσα από το προσχέδιο του προϋπολογισμού ο ελληνικός λαός πρέπει να κατανοήσει ότι ο συναγερμός δεν έχει λήξει», ήταν το σαφές μήνυμα του πρωθυπουργού στη χτεσινή σύσκεψη, αποδεικνύοντας ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ξεκαθάρισε ότι «το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μνημόνιο καταγράφεται με σαφήνεια πως ο προϋπολογισμός «θα παρακολουθείται στενά και εφόσον χρειαστεί θα λαμβάνονται μέτρα»!

Χτες, σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εξετάστηκαν μια σειρά από νέα χαράτσια που θα επιβάλει η κυβέρνηση αμέσως μετά τις εκλογές του Νοέμβρη και το αργότερο στις αρχές του 2011. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αν η κυβέρνηση προωθήσει αύξηση του ΦΠΑ ή εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, επιβεβαίωσε ότι «συζητούνται και προσδιορίζονται οι εναλλακτικές λύσεις», προκειμένου η κυβέρνηση να καταλήξει στο πώς θα εξυπηρετηθούν οι στόχοι του μνημονίου για το 2011.

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε και χτες την προσπάθεια εξαπάτησης και κοροϊδίας του λαού, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να λάβει επιπλέον μέτρα για το 2011. «Οχι απλώς δεν θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα από αυτά που έχουν προβλεφθεί στο μνημόνιο, αλλά η κυβέρνηση κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε και αυτά που έχουν ανακοινωθεί να είναι ακόμα πιο ελαφριά, για να βοηθήσει την προστασία του εισοδήματος του Ελληνα πολίτη», υποστήριξε προκλητικά ο Γ. Πεταλωτής, εμπαίζοντας τα λαϊκά στρώματα.

Βέβαια, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση βάζει «τέρμα στη χαλαρότητα των δημοσιονομικών, ώστε να έχουμε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον, που θα ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά κυρίως που θα έχει και προβολή προς το μέλλον».

Σενάρια που βολεύουν το κεφάλαιο

Χτες, εξάλλου, ο Ιταλός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Τ. Σκιόπα, πρότεινε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε «αναδιάρθρωση του χρέους». Σε άρθρο του στους «Financial Times» σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «μία πειθαρχημένη αναδιάρθρωση χρεών είναι απαραίτητη και θα πρέπει να συμφωνηθεί παράλληλα». Ο ίδιος πρότεινε τη «μονιμοποίηση» του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας» υποστηρίζοντας ότι «το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι προσωρινό. Χρειάζεται να ενσωματωθεί πλήρως στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο».

Ουσιαστικά πρότεινε μια «ελεγχόμενη πτώχευση», κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας και των ξένων δανειστών, που θα συνδεθεί με τη σύναψη και άλλων δανείων και την επέκταση του μνημονίου για μια μεγάλη περίοδο!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ