Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Ξεπερνά το 25%

Φταίνε οι υψηλές εργοδοτικές εισφορές λέει το ΣΕΠΕ!

Πάνω από ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δουλεύει ανασφάλιστος στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), τα οποία παρουσίασε ο επικεφαλής του Μ. Χάλαρης σε διεθνές σεμινάριο.

Επισήμανε ότι «το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται στην παραοικονομία είναι περίπου 26%». Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι ανασφάλιστοι φτάνουν τους 1.100.000 ενώ η εισφοροδιαφυγή σε βάρος του ΙΚΑ υπολογίζεται στα 6 δισ. ευρώ ετησίως!

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν στοιχεία μελέτης του 2007 και δείχνουν ότι η «μαύρη εργασία» ανέρχεται: στο 38% τον τομέα της εστίασης, στο 50% στα καφέ-μπαρ, στο 55% στη νυχτερινή διασκέδαση, στο 30% στις ταχυμεταφορές, στο 60% στις διανομές κατ' οίκον, στο 38% στις κατασκευές και άλλα. Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο ότι η «μαύρη εργασία» στους Ελληνες εργάτες φθάνει, σχεδόν, το 23% και στους μετανάστες, σχεδόν, το 32%.

Την ίδια στιγμή, οι ισχυρισμοί του επικεφαλής του ΣΕΠΕ για τα αίτια της «μαύρης εργασίας» στην Ελλάδα στις σημερινές συνθήκες αποτελούν πρόκληση! Ο Μ. Χάλαρης ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των παραγόντων που ωθούν στην «μαύρη εργασία» είναι «το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να καταβάλλουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, οι ισχύοντες φορολογικοί συντελεστές...» Σε απλά ελληνικά, ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ υπονοεί ότι είναι ψηλές οι ασφαλιστικές εισφορές (την ώρα μάλιστα που και ο πρόσφατος νόμος του ΠΑΣΟΚ οδηγεί τα Ταμεία στο χείλος του γκρεμού) και οι φόροι που πληρώνουν οι επιχειρήσεις (όταν πρόσφατα η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα αύξηση της φοροαπαλλαγής της μεγαλοεργοδοσίας).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ