Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ «ΖΗΜΕΝΣ»
Αυθαίρετες εκτιμήσεις και κωλυσιεργία

Να οριστικοποιηθεί τώρα η ημερομηνία εξέτασης στελεχών της πολυεθνικής στη Γερμανία ζήτησε ο Θ. Παφίλης, εκ μέρους του ΚΚΕ

Την παράταση των εργασιών της μέχρι τις 20 Οκτώβρη αποφάσισε χτες κατά πλειοψηφία η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο «Ζήμενς». Ταυτόχρονα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέρριψαν την πρόταση για κλήση στην Εξεταστική του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Σχετικά με το ταξίδι κλιμακίου της Επιτροπής στο Μόναχο προκειμένου να εξεταστούν στελέχη της «Ζήμενς», παρατηρείται κωλυσιεργία, αφού το επόμενο διάστημα ο εφέτης ανακριτής που βοηθάει την Εξεταστική θα πάει στο Μόναχο για να προετοιμάσει μαζί με τις γερμανικές δικαστικές αρχές το σχετικό ταξίδι μελών της Επιτροπής.

Χτες ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ. Βαρυλάκης σε επιστολή του προς τον εφέτη ανακριτή εκτιμά αυθαίρετα ότι η ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις συμβάσεις που υπέγραψε με την «Ζήμενς» ανέρχεται περίπου στα 2 δισ. ευρώ με βάση - όπως λέει - την ομολογία στελεχών της γερμανικής πολυεθνικής ότι έδιναν «μίζα» 8% σε στελέχη οργανισμών και 2% σε πολιτικά πρόσωπα από το συνολικό ποσό των συμβάσεων.

Σε σχόλιό του για τις χτεσινές εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, αφού υπογράμμισε ότι η ζημιά των δύο δισ. ευρώ είναι μια αυθαίρετη αποτίμηση, τόνισε: «Το θέμα είναι οι εγκληματικές στρατηγικές επιλογές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και τα ναυπηγεία που δεν μπορούν να εξηγηθούν με όρους μίζας για να αθωωθούν αυτές οι πολιτικές επιλογές».

Ο Θ. Παφίλης διαφώνησε με την παράταση των εργασιών της Εξεταστικής, ενώ συμφώνησε με την κλήση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, υπενθυμίζοντας την παλιότερη δήλωσή του ότι εάν τεθεί θέμα κλήτευσής του, το ΚΚΕ δε θα διαφωνήσει. Οσον αφορά το ταξίδι κλιμακίου της Εξεταστικής στη Γερμανία, τόνισε ότι η κοροϊδία πρέπει να τελειώσει και να ορίσει η Επιτροπή μια ημερομηνία άμεσα και χωρίς μεσολαβήσεις.

Στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, οι ειδικοί εφέτες - ανακριτές όρισαν χτες εγγύηση 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον Γιώργο Τσουγκράνη, επιχειρηματία και κουμπάρο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, που απολογήθηκε για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (κακούργημα).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ