Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φορομπηχτικός προϋπολογισμός

Αλλον έναν φορομπηχτικό προϋπολογισμό, στηριζόμενο στη λογική διαχείρισης της μιζέριας και της παραγωγής έργων βιτρίνας, ενέκρινε η πλειοψηφία της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για το 2001, στην τελευταία συνεδρίαση του έτους, που ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ο προϋπολογισμός, ύψους 50,5 δισ., εμφανίζεται αυξημένος κατά 25% σε σχέση με τον προηγούμενο. Και σε σύνολο 32 δισ. τακτικών εσόδων τα έσοδα από θεσμοθετημένους πόρους, τέλη και φόρους ανέρχονται συνολικά σε 22 δισ., εκ των οποίων μόνο τα ανταποδοτικά έσοδα εμφανίζονται να είναι 12,5 δισ.

Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από τη μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία δυστυχώς για άλλη μια φορά εξέφρασε διαφωνίες διαχειριστικού χαρακτήρα. Μοναδική φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε ο δημοτικός σύμβουλος του Συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα»Αγάπιος Σαχίνης, που κατήγγειλε πως ουσιαστικά μέσα από το νέο προϋπολογισμό συνεχίζεται η διαχείριση όσων με μεμψιμοιρία η εξουσία τού παρέχει και πως συνολικά αλλά και στο τεχνικό του πρόγραμμα στηρίζεται στη φορομπηχτική πολιτική. Κάλεσε τη διοίκηση, αλλά και την αντιπολίτευση να στηρίξουν έναν προϋπολογισμό διεκδικητικό, που δε θα βάζει το χέρι βαθύτερα στις τσέπες των πολιτών και ανέφερε: «Τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό παραμένουν τα ίδια από το 1998. Οι φόροι όμως προς τους δημότες αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 22,67% και τα δημοτικά τέλη κατά 9,75%. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η κλοπή μέρους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που από το 1990 ανέρχονται σε 1,7 τρισ. δραχμές. Χρημάτων δηλαδή της ΤΑ που η ΤΑ δεν τα διεκδικεί από την κυβέρνηση». Επίσης, σημείωσε πως και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι μια αφορμή να καταγραφεί το πώς ο καθένας οραματίζεται και καθορίζει τη θέση του στην ΤΑ. «Οσοι συνεχίζουμε να υπηρετούμε αυτό το μοντέλο ΤΑ οδηγούμε στη μετατροπή της ΤΑ από πραγματικό συμπαραστάτη του λαού σε πραγματικό δυνάστη», κατέληξε ο Αγ. Σαχίνης.

Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης φάνηκε πως πίσω από την αρνητική τους ψήφο ήθελαν να κρύψουν τις ταυτόσημες πολιτικές τους επιλογές, που αυτή τη φορά εμφανίστηκαν σχεδόν ενοποιημένες και στη φορομπηχτική και διαχειριστική λογική του προϋπολογισμού.

Ο Γ. Τανιμανίδης, που μίλησε ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ), έκανε κριτική στο δήμο όχι για την επιβολή των ανταποδοτικών τελών αλλά για τη μη αξιοποίησή τους. «Εφόσον δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για έργα δεν τα εισπράττουμε», είπε. Πρότεινε δημιουργία λαχανόκηπων για εκπαίδευση και σεμινάρια και επιχειρώντας να απαντήσει στις ευθείες βολές του Αγ. Σαχίνη για το μοντέλο ΤΑ που στηρίζει, δήλωσε: «Ποιο είναι το αριστερό, το προοδευτικό; Το αυτονόητο. Δηλαδή να εφαρμόζονται οι νόμοι». Για να καταλήξει πως «η επαναστατική γυμναστική μάς έχει κουράσει».

Ο Σπ. Βούγιας, που εκλέχθηκε στο ΔΣ στηριζόμενος από το ΣΥΝ και παράλληλα έχει εκλεγεί βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, άσκησε κριτική στη διοίκηση του δήμου πως οικειοποιείται έργα χωρίς να αναφέρει τη σημαντική συμβολή της κρατικής εξουσίας. Εργα όπως η αντικατάσταση των πεζοδρομίων και οι ασφαλτοστρώσεις. Και καταψήφισε τον προϋπολογισμό επειδή «δεν είναι οραματικός».

Ο δήμαρχος, Β. Παπαγεωργόπουλος, στη δευτερολογία του περιέγραψε τον προϋπολογισμό ως «αξιόπιστο, σοβαρό, μετρημένο και εξαιρετικά αναπτυξιακό». Ενώ προηγούμενα θέλοντας να αποδείξει το σημαντικό έργο που επιτέλεσε η διοίκηση μέσα στο 2000, μίλησε για εκατομμύρια λουλούδια που φυτεύτηκαν και νέους κήπους που δημιουργήθηκαν. Και, τέλος, ανήγγειλε πως στο επόμενο έτος «θα δούμε παραδοσιακό φωτισμό στο κέντρο και μια Τσιμισκή κόσμημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φόροι, φόροι, φόροι...(2005-05-22 00:00:00.0)
Πρωταθλητές στη φορολογία Αθήνα και Θεσσαλονίκη(2004-12-12 00:00:00.0)
Εργα βιτρίνας, μακριά από τις ανάγκες των δημοτών(2001-12-20 00:00:00.0)
Νέες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη(2000-10-21 00:00:00.0)
Και πλαστός, αρκεί να μαζεύει φόρους(1997-12-24 00:00:00.0)
Χαράτσι 100 δισ. στους Αθηναίους(1997-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ