Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Θέλουν το θάνατο των απεργών πείνας

  Σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και των εκπροσώπων των απεργών

Στιγμιότυπο από πορεία της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης
Στιγμιότυπο από πορεία της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ (Της απεσταλμένης μας Μπέρρυς ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ).-

Σε τραγικό αδιέξοδο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και των εκπροσώπων των 250 απεργών πείνας μέχρι θανάτου.

Νωρίς χτες τα ξημερώματα και μετά από ένα σκληρό τριήμερο εξαντλητικών συζητήσεων, οι συνήγοροι των πολιτικών κρατουμένων και οι εκπρόσωποι του Ιατρικού, Δικηγορικού και Αρχιτεκτονικού Συλλόγου Κωνσταντινούπολης αποχώρησαν από τις φυλακές Μπαϊρέμ Πασά - όπου και γινόταν ο διάλογος - αφού η κυβέρνηση δεν έδειχνε διατεθειμένη να δεσμευτεί και να υπογράψει την κατάργηση των λευκών κελιών. «Αφού η κυβέρνηση δε δίνει εγγυήσεις στα καθαρά αιτήματά μας, η συνέχιση των συνομιλιών δεν έχει κανένα απολύτως νόημα», είπε χαρακτηριστικά ένας από τους συνηγόρους των πολιτικών κρατουμένων, ο Μπεχίτ Αχτσέ.

Η είδηση έσκασε κυριολεκτικά σαν βόμβα χτες σε ολόκληρη την Τουρκία και κυρίως στα σπίτια των απεργών πείνας, που οι 34 απ' αυτούς συμπληρώνουν σήμερα την 58η μέρα. Οι συγγενείς, οι μανάδες και οι φίλοι των 250 πολιτικών κρατουμένων εξέφραζαν την ανησυχία πως αυτή η ανένδοτη στάση της κυβέρνησης θα οδηγήσει τους αγωνιστές στο θάνατο. «Είναι βέβαιο πως μετά απ' αυτήν την εξέλιξη θα υπάρξουν νεκροί. Θα γίνει στις φυλακές της χώρας ό,τι συνέβη το 1996 με τους 12 νεκρούς συντρόφους μας» ήταν η «στερεότυπη» εκτίμηση όλων των δικών τους ανθρώπων. Ωστόσο, παρά τη στασιμότητα της κατάστασης, η ελπίδα έμοιαζε να μην έχει εγκαταλείψει τους ανθρώπους αυτούς. Μπορεί τα πρόσωπα να ήταν μουντά, μπορεί τα χείλη να ήταν αγέλαστα, μπορεί οι καρδιές τους να ήταν ραγισμένες, αλλά τα μάτια τους έκαιγαν απ' το πείσμα και την πίστη τους πως κι αυτός ο αγώνας - με όποιες απώλειες και αν υπάρξουν - θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Απ' την πλευρά της κυβέρνησης τώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε χτες - με δηλώσεις του στα ΜΜΕ - κάτι παραπάνω από προκλητικός. «Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, θα επιμείνουμε στα σχέδιά μας και θα μεταρρυθμίσουμε το σύστημα των φυλακών μας», ήταν η απόλυτη τοποθέτησή του. Το ίδιο πρόσωπο, μάλιστα, χαρακτήρισε τους απεργούς «αριστερούς στασιαστές» και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει στα «εκβιαστικά τους αιτήματα».

Το μεσημέρι, χτες, στο Δικηγορικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης - που είναι υπό κατάληψη μετά το χτεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων - οι συνήγοροι των πολιτικών κρατουμένων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τουρκικά ΜΜΕ. «Η κυβέρνηση θέλει το θάνατο όλων των απεργών», ήταν ορθά κοφτά η διαπίστωση του Μπ. Αχτσέ. Πάντως το ενδιαφέρον, πλέον, στην υπόθεση εστιάζεται στην κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας, αφού - όπως σημειώσαμε και στα προηγούμενα ρεπορτάζ - βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχτηκε πως «για κάθε ενδεχόμενο έξω από τις φυλακές της χώρας βρίσκονται ασθενοφόρα». Οι εκπρόσωποι των απεργών και κυρίως οι γιατροί σημειώνουν πως κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο που περνά είναι κρίσιμο γι' αυτούς τους ανθρώπους. Τις εκτιμήσεις και τους φόβους αυτούς έρχονται να επιβεβαιώσουν οι ίδιοι οι αριθμοί: Πριν τρεις μέρες δέκα άνθρωποι ήταν σε οριακό επίπεδο, πριν δυο μέρες ο αριθμός αυτός ανέβηκε στους 30 και χτες όλοι μιλούσαν για 34 ανθρώπους που κινδυνεύουν ν' αφήσουν την πνοή τους μέσ' στις φυλακές της Τουρκίας.

Οι μανάδες των απεργών - που πραγματοποιούν επίσης απεργία πείνας μέχρι θανάτου - έλεγαν χτες στην ελληνική αντιπροσωπεία - που με την παρουσία της τις τελευταίες τρεις μέρες εκδήλωσε την αλληλεγγύη της στους πολιτικούς κρατούμενους - πως η κυβέρνηση επιδιώκει - με τον έναν ή άλλον τρόπο - το θάνατο των παιδιών τους. «Ηταν όλοι μαζί στους θαλάμους κι όταν γίνονταν επιθέσεις των αστυνομικών, νεκρούς είχαμε. Τώρα που θέλουν να τους απομονώσουν, δηλαδή, τι θα γίνει; Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αυτή είναι η επιδίωξη της κυβέρνησης: Να μπορεί, πλέον, και χωρίς μάρτυρες, να παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», είπε μια μάνα, η Σουκράν Αϊλτάς. Το βέβαιο πάντως είναι πως οι επόμενες μέρες θα είναι ιδιαίτερα συγκλονιστικές στη γειτονική χώρα, με απρόβλεπτα - αλλά και πολύ προβλέψιμα ταυτόχρονα - αποτελέσματα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του κρατούμενου απεργού πείνας(2021-02-16 00:00:00.0)
Καθήκον όλων η πάλη για την κατάργησή τους(2006-07-25 00:00:00.0)
Στους 103 οι νεκροί απεργοί αγωνιστές(2002-12-24 00:00:00.0)
Στην Κωνσταντινούπολη ελληνική αποστολή συμπαράστασης(2000-12-13 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η απεργία πείνας(2000-11-23 00:00:00.0)
Ανένδοτη η τουρκική κυβέρνηση(1996-07-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ