Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΤΕ
Διεκδικεί τηλεπικοινωνίες σε Βουλγαρία - Σκόπια

Ξεκίνησε χτες ο πλειστηριασμός για τη χορήγηση δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία. Συμμετέχουν τέσσερις υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και ο ΟΤΕ.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι είναι οι Vodafone Bulgaria (κοινοπραξία της βρετανικής Vodafone και της βουλγαρικής τράπεζας United Bulgarian Bank, η οποία ελέγχεται από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος), TIM International (θυγατρική της Telecom Italia) και Fintour (κοινοπραξία της φινλανδικής Sonera και της τουρκικής Turkcell). Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 40 εκατ. δολάρια, τα «χτυπήματα» θα είναι ανά πέντε εκατ. δολάρια και η τελική τιμή ίσως φτάσει τα 100 εκατ. δολάρια.

Ο πλειστηριασμός αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες και «το μόνο κριτήριο θα είναι η τιμή», κατά τον γενικό γραμματέα της κρατικής επιτροπής τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας Λούμπομιρ Στόιτσκοφ. Στη βουλγαρική αγορά κινητής τηλεφωνίας είναι ήδη παρούσα από πενταετίας η MobilTEL με 500.000 συνδρομητές σε σύνολο 8,4 εκατ. κατοίκων.

Στο μεταξύ, εμπλοκή προκλήθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης των Σκοπίων να ξεπουλήσει τον οργανισμό τηλεπικοινωνιών της χώρας. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Ενωση Σοσιαλδημοκρατών» προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και ζητά τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων προκειμένου να σταματήσει η διαδικασία πώλησης. Κύριο επιχείρημά της είναι ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας.

Σημειωτέον ότι βασικοί διεκδικητές είναι ο ΟΤΕ και η ουγγρική ΜΑΤΑΒ, το 61% των μετοχών της οποίας έχει η Ντόιτσε Τελεκόμ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα τόσο του αντιπολιτευόμενου όσο και το τελευταίο διάστημα του φιλοκυβερνητικού Τύπου, φαβορί εμφανίζεται να είναι η ΜΑΤΑΒ.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν υποβάλει φακέλους προσφορών. Εάν τελικά προχωρήσει η διαδικασία, θα ανοιχτούν από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης και την ερχόμενη Παρασκευή 22 Δεκέμβρη, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα ανακοινώσει σε ποιον τελικά θα πωληθούν οι τηλεπικοινωνίες της χώρας.

  • Η ΕΛΛΑΣΚΟΜ - κοινοπραξία του ΟΤΕ και Ελλήνων ιδιωτών - ανέλαβε την εγκατάσταση καλωδίου οπτικών ινών μήκους 120 χλμ. που θα συνδέσει τη βουλγαρική πόλη Χάσκοβο και την Καβάλα. Η αξία του εγχειρήματος υπολογίζεται σε 1,7 εκατ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ