Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΣΥΚΕΩΝ
Αποσύρθηκε η εκχώρηση της καθαριότητας

Μια πρώτη σημαντική επιτυχία σημείωσαν οι εργαζόμενοι στο Δήμο Συκεών ενάντια στις προσπάθειες του Δημάρχου να εκχωρήσει την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου στη δημοτική επιχείρηση.

Ο ενωμένος αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων στο Δήμο - ήταν καθολική η συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης - με την καθοδήγηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης, υποχρέωσε το Δήμαρχο να αποσύρει την πρότασή του, για εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Πέμπτης. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός απεργών.

Της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου είχε προηγηθεί, κάτω από το βάρος των πετυχημένων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, συνάντηση του Δημάρχου με μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ και του ΣΕ ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης. Η συνάντηση κατέληξε σε συμφωνία και με βάση τη συμφωνία αυτή ο Δήμαρχος απέσυρε τη γνωστή πρότασή του.

Η συμφωνία προβλέπει όπως για διάστημα τριών μηνών καταβληθεί προσπάθεια για βελτίωση της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου με συγκεκριμένες αλλαγές που καθορίστηκαν. Στο ίδιο διάστημα θα γίνει έρευνα, με βάση και τα αποτελέσματα της αναδιοργάνωσης της δουλιάς της υπηρεσίας, για να διαπιστωθεί πόσο νέο μόνιμο προσωπικό χρειάζεται να προσλάβει η υπηρεσία για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία της. Μετά το τέλος αυτής της τρίμηνης έρευνας, θα γίνει νέα συνάντηση των εκπροσώπων των εργαζομένων με τους εκπροσώπους του Δήμου για τον καθορισμό των νέων προσλήψεων.

Σε σχετική δήλωσή του στο «Ρ» ο Σάββας Τσακμακίδης, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕ - ΟΤΑ τόνισε: «Οι εργαζόμενοι πειθάρχησαν όλοι στην απόφαση του σωματείου και έδειξαν δυναμικά με τον αγώνα τους ότι αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να περάσουν. Ο Δήμαρχος με τη μεταφορά της υπηρεσίας στη δημοτική επιχείρηση, επιδιώκει όχι τη βελτίωση της καθαριότητας αλλά προσλήψεις προσωπικού μέσω της δημοτικής επιχείρησης με άλλο εργασιακό καθεστώς για να έχει εργαζόμενους 3 και 4 ταχυτήτων. Εμείς ως Ομοσπονδία και ως Σωματείο πιστεύουμε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν αποτελούν λύση για τους δήμους. Η λύση είναι η βελτίωση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, η πρόσληψη νέου προσωπικού που απαιτείται από τις σημερινές ανάγκες και ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Εχουμε τη γνώμη, υπογράμμισε, ότι πρέπει και οι εργαζόμενοι στους άλλους δήμους να έχουν στο νου τους τα τερτίπια αυτά των Δημάρχων και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις. Δεν πρέπει να αφήσουν να περάσει καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις».

Από την πλευρά του ο Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, Μηνάς Μοναστηρίδης, δήλωσε: «Η επιτυχία της εργατικής κινητοποίησης και η ενότητα των εργαζομένων ανάγκασε το Δήμαρχο να συζητήσει με τα συνδικαλιστικά όργανα και να συμφωνήσει να αποσύρει την πρότασή του».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ