Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
16ο Συνέδριο

16ον. Σκαλοπάτι στην ανεμόσκαλα του κόσμου προς την κορφή της κατάκτησης. Μέσα από έναν εκτενή προσυνεδριακό διάλογο, όπου εκφράστηκαν εκατοντάδες απόψεις φίλων, οπαδών και συντρόφων. Ενας προσυνεδριακός διάλογος παρέμβασης πάνω στους προσανατολισμούς, στα πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά προβλήματα για τη χάραξη καινούριων δρόμων.

Το συνέδριο είναι η κορυφαία στιγμή της λειτουργίας του Κόμματος. Οι στρατηγικοί και οι τακτικοί του στόχοι. Η έκθεση δράσης, το καταστατικό και η ιδεολογία του. Είναι η στιγμή της σύλληψης, της κύησης και της γέννησης των καινούριων οραμάτων που ξανοίγονται. Είναι η μεγάλη στιγμή της ιστορικής του ακτινοβολίας. Η πανδαισία της δημιουργίας, μέσα από τη συζήτηση, τη σύνθεση, την ανασύνθεση, τη ζύμωση. Μέσα από τις άψογες δημοκρατικές διαδικασίες που τηρούνται. Απόψεις και αποφάσεις, που πρέπει ν' ανταποκρίνονται στα κοινωνικά δρώμενα σαν ανάγκη καλύτερης ποιοτικής ζωής.

* * *

Κι εγένετο φως. Απλετον φως. Κι έλαμψε ο τόπος. Οι λαμπτήρες απέκτησαν προωθητική δυναμική. Εκρηκτικόν ρεύμα χιλιάδων μεγαβάτ. Φως αιώνιον. Φως αληθινό. Μέσα από τα μάτια, μέσα από τα χαμόγελα, μέσα από την ψυχή των συντρόφων, ξεχύνεται φως. Τα χέρια που σφίξανε με ορμή πετούσανε σπίθες. Τα κορμιά π' ανταμώνανε με πάθος πετούσαν σπίθες. Οι χαρούμενες συντροφικές φωνές, οι ζεστές αγκαλιές πετούσαν σπίθες. Καμίνι φλεγόμενο, η αίθουσα του συνεδρίου.

Από παντού, φως ανακυκλωμένο κι ατίθασο. Βούλες από πυρπολημένο κόκκινο το σφυροδρέπανο πάνω στην κεντρική σκηνή. Σφυροδρέπανο αμόλευτο από ατόφιο χρυσάφι που κρέμονταν πάνω του 82 χρόνια.

82 χρόνια αγώνων, θυσίας και προσφοράς. Ματωμένο αχτιδωτό ηλιοβασίλεμα πάνω από το Σούνιο, τα τρία γράμματα Κ Κ Ε.

82 χρόνια. Του σακάτεψαν τα πλευρά και φύτρωσαν φτερούγες. Του κάψανε τη γλώσσα και το πυρπόλησαν φωτιές. Του κάρφωσαν τις πατούσες και το ανασήκωσαν οι άνεμοι. Του τσάκισαν τα χέρια και πήρε την πένα και το μαχαίρι με τα δόντια. Του ξερίζωσαν τα νύχια κι έβγαλε τσιγκέλια κοφτερά. Του φίμωσαν το λόγο και οι λέξεις ανάβλυζαν από τα μάτια, την αφή, την ακοή, την όσφρηση. Το ποδοπάτησαν χίλιες φορές και χίλιες φορές σήκωσε κεφάλι.

Κόκκινα τριαντάφυλλα. Πολύχρωμα λουλούδια ολοκληρώνουν τη γιορταστική εικόνα. Ολοι με τα καλά τους. Μέρα γιορτής, μέρα ψυχικής ανάτασης, μέρα ελπίδας. Η πρώτη μέρα έναρξης του 16ου Συνεδρίου.

Καλώς ήρθατε! ΚΚΕ ισχυρό. Μέτωπο Λαϊκό.

* * *

Καμάρι και περηφάνια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή και δικαίωση για έναν κομμουνιστή από το να παραβρεθεί στο συνέδριο του Κόμματος, έστω κι αν δεν είναι σύνεδρος. Εστω και αν είναι προσκαλεσμένος ή παρατηρητής ή περιφρούρηση, με την κόκκινη κονκάρδα της πίστης και της αφοσίωσης.

Το συνέδριο είναι το επιστέγασμα ενός πλούσιου και εποικοδομητικού οργασμού.

Στο συνέδριο, εκτός από τις πολυπληθείς αντιπροσωπείες των φιλικών και συγγενικών κομμάτων από όλον τον κόσμο, που λάμπρυναν με την παρουσία τους την ήδη φωτισμένη ατμόσφαιρα της αίθουσας, παρευρέθηκαν, τίμησαν και χαιρέτισαν - δείγμα δημοκρατικής ευαισθησίας - και άλλα ελληνικά κόμματα.

«Το ΚΚΕ δεν πρέπει να δηλώνει "παρών". Πρέπει να είναι "παρών". Καθώς οι ιδέες του για έναν κόσμο δικαιότερον και ειρηνικό, για ισότητα και ελευθερία είναι πάντα επίκαιρες. Ολοι εμείς γαλουχηθήκαμε πολιτικά, ιστορικά, πολιτιστικά κι αισθητικά από τη δική σας διαδρομή. Νιώθουμε χρέος να το πούμε. Είναι η αλήθεια. Είναι ο σεβασμός που σου αρμόζει». Η εκτίμηση και ο σεβασμός στο κόμμα σας είναι απεριόριστη - μέρος μόνο κάποιου αντίλογου.

* * *

Και η δική μας απάντηση. Το ΚΚΕ δε δηλώνει «παρών». Είναι «παρών». Θα πάρει και θα στηρίξει πρωτοβουλίες μαζί με το λαό και πάντα βαθιά μέσ' το λαό, θα συνεχίσει την ιστορική του πορεία.


Βασίλης ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχίζει την Παρασκευή το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ(2023-02-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2023-01-27 00:00:00.0)
Τέλος και το σφυροδρέπανο στο μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ(2013-02-12 00:00:00.0)
Προετοιμασία νέας ρεζέρβας του συστήματος(2007-04-21 00:00:00.0)
Συνέδριο «παρωδία»(2003-05-31 00:00:00.0)
Επιμένει στη νοθεία η ΠΝΟ!(1995-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ