Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Ξενόφοβες και ρατσιστικές διατάξεις

Καταγγελίες του Συντονιστικού των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων και των Μεταναστευτικών Οργανώσεων στη χώρα μας

Τις ρατσιστικές και ξενόφοβες διατάξεις του νέου σχεδίου νόμου για τη μετανάστευση, που συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, κατήγγειλε με χτεσινή συνέντευξη Τύπου το Συντονιστικό των Μεταναστευτικών Κοινοτήτων και των Μεταναστευτικών Οργανώσεων. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι το μεταναστευτικό φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί με πνεύμα ανθρωπισμού και δικαιοσύνης και άξονες την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

«Το νομοσχέδιο θεσπίζει ρατσιστικές ρυθμίσεις, ενώ πραγματοποιεί άτολμες έως ανάπηρες παρεμβάσεις», τόνισε η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Ισορροπεί στην καταστολή και στην πρόληψη, κυρίως στην καταστολή. Επίσης η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που χαρακτηρίζει ποινικό αδίκημα την παράνομη εργασία. Φαίνεται ότι υπάρχει πολιτική βούληση για... νομιμοποίηση των μεταναστών στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας».

Η δικηγόρος Γιάννα Κούρτοβικ ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιμένει στη μηδενική πολιτική μετανάστευσης, ενώ ο καθηγητής του Παντείου Αλκης Ρήγος είπε ότι «το θέμα δεν είναι αν θα ψηφιστεί ή αν θα εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, αλλά η προσπάθεια που καταβάλλεται για ποινικοποίηση της αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημοκρατία και τα δικαιώματα, αν δεν τα υπερασπιστείς, συρρικνώνονται».

Οι εισηγητές, αλλά και εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων από το Μπαγκλαντές, τη Σενεγάλη και την Ακτή Ελεφαντοστού, υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τη μετανάστευση σαν έγκλημα, διατηρώντας την ακραία ποινικοποίηση παραβάσεων διοικητικού χαρακτήρα. Επιδεινώνεται το καθεστώς αποκλεισμού του, χωρίς χαρτιά, μετανάστη από κάθε πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, δομές υγείας και ασφάλισης, ακόμη και από τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων.

Εξαιρεί ρητά τους χωρίς χαρτιά μετανάστες από την προστασία βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και επιλέγει μια λύση μερικής νομιμοποίησης, που θα κρατήσει στην «παρανομία» μεγάλο αριθμό μεταναστών, διατηρώντας την ανισότητα αλλά και συντηρώντας τα κυκλώματα εκμετάλλευσης που τρέφονται από αυτήν. Παράλληλα εισάγει καταδοτικές διατάξεις επιβάλλοντας σε ξενοδόχους, εκμισθωτές αλλά και στον απλό πολίτη την υποχρέωση να καταδίδουν στην ΕΛ.ΑΣ. τους μετανάστες, απειλώντας με ποινικές κυρώσεις. Ετσι, ποινικοποιεί την κοινωνική αλληλεγγύη επιβάλλοντας ποινές σε όσους παρέχουν υποστήριξη σε μετανάστες.

Στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στα γραφεία του Συντονιστικού στα Εξάρχεια, ζητήθηκε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις-«σκούπα» σε βάρος των μεταναστών. Προτάθηκε να υπάρξει πλήρης νομιμοποίηση, που θα περιλαμβάνει τον μέγιστο δυνατό αριθμό των εργαζομένων μεταναστών και των μελών οικογενειών, χωρίς χρονική προϋπόθεση και χωρίς ανέφικτους όρους.

Επίσης, ζήτησαν την προστασία των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων για νόμιμους και παράνομους μετανάστες: της ζωής, της υγείας, της αξιοπρέπειας, της έννομης προστασίας, της βασικής εκπαίδευσης, της οικογένειας, της αναφοράς στις αρχές, του δικαιώματος ακρόασης. Να αποποινικοποιηθεί η εργασία χωρίς άδεια, να καταργηθούν οι καταδοτικές διατάξεις και οι διατάξεις αποκλεισμού.

Στη συνέντευξη Τύπου ανακοινώθηκε ότι το Συντονιστικό θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση την ερχόμενη Τρίτη, ώρα 6 μ.μ., στα Προπύλαια, αλλά και στις 18 του Γενάρη 2001, τη μέρα που το νομοσχέδιο θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

ΟΛΜΕ: «Αποκλεισμοί στους μαθητές»

Εξάλλου, με χτεσινή της ανακοίνωση η Ομοσπονδία των καθηγητών (ΟΛΜΕ) ζητά να αποσυρθούν άμεσα οι διατάξεις του σχεδίου νόμου, αναφέροντας ότι «για την εγγραφή αλλοδαπών ανηλίκων στα δημόσια σχολεία απαιτούνται αντίστοιχα με τα προβλεπόμενα για τους ημεδαπούς δικαιολογητικά».

Αν ψηφιστεί δε θα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο σχολείο πολλά παιδιά μεταναστών, τα οποία δεν έχουν - και δεν μπορούν να αποκτήσουν - τα απαραίτητα έγγραφα για τη νομιμοποίησή τους. Επίσης, ζητά να κατοχυρωθεί υποχρεωτική φοίτηση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξάρτητα από την κατοχή ή όχι άδειας παραμονής των γονέων τους και να απαγορευτεί η απέλαση των γονέων των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε σχολείο, μέχρι αυτά να ολοκληρώσουν την υποχρεωτική τους εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org