Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ- ΕΜΠΟΡΟΙ
«Παρών» από τις αγωνιστικές δυνάμεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική από τους ΕΒΕ. Προκλητική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ΕΒΕ
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των ΕΒΕ
Στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας πραγματοποίησαν ακόμη μία πορεία χτες το βράδυ οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι, διεκδικώντας την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων τους, που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική της υποταγής στο μεγάλο κεφάλαιο και στις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με έντονα, όσο ποτέ άλλοτε τα προβλήματα, αλλά και με άμεσο τον κίνδυνο εξαφάνισης της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρών, η χθεσινή πορεία εντάσσεται στα πλαίσια του «νέου γύρου» κινητοποιήσεων, που έχουν εξαγγείλει οι ΕΒΕ, αρχής γενομένης από τη χθεσινή. Μια κινητοποίηση, που κατέδειξε πως, παρά τα όποια προσκόμματα που δημιουργεί η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΒΕ, που πλήττεται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει το δρόμο της ρήξης και του αγώνα.

Το σημείο συνάντησης των αγωνιζόμενων ΕΒΕ ήταν η πλατεία Κάνιγγος στις πεντέμισι το απόγευμα. Από εκεί, με πικέτες, πανό και συνθήματα, έκαναν πορεία στο θέατρο «Διάνα», όπου είχε καθοριστεί η συγκέντρωση. Κυρίαρχα συνθήματα των ΕΒΕ ήταν «ντιρεκτίβες και ΟΝΕ, χτυπούν εργάτες και ΕΒΕ», «οι ΕΒΕ παλεύουν και θα νικήσουν, αυτά τα μέτρα θα καταργήσουν» κλπ. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο παλαίμαχος συνδικαλιστής Χρ. Τριάντης, ο οποίος αναφέρθηκε στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται οι ΕΒΕ από την ασκούμενη πολιτική, μια πολιτική που οδηγεί την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο κλείσιμο. Την αντιλαϊκή, όμως, πολιτική της κυβέρνησης - συνέχισε - την υφίστανται και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι δέχονται καθημερινά την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, για την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και της περικοπής των συντάξεων. Επίσης, αναφέρθηκε και στα ελλείμματα των Ταμείων, που έχουν προκύψει από την κλοπή των αποθεματικών τους από την κυβέρνησης και κάλεσε τους ΕΒΕ να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα πάλης με όλα τα στρώματα που πλήττονται από αυτή την πολιτική, ως το μόνο δρόμο διεξόδου, δημιουργώντας, έτσι, το παλλαϊκό αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο.


Μετά από τη συγκέντρωση, έξω από το θέατρο «Διάνα», οι ΕΒΕ, μέσω των οδών Πεσματζόγλου, Σταδίου, έφτασαν στη Βουλή, απαιτώντας να συναντήσουν τον πρόεδρο της Βουλής. Ο πρόεδρος, όπως ειπώθηκε, απουσίαζε και οι επαγγελματοβιοτέχνες έμποροι, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους και αποχώρησαν.

Προκλητική στάση

Ομως, η χτεσινή κινητοποίηση των ΕΒΕ σημαδεύτηκε από την προκλητική στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία αποχώρησε από τη συγκέντρωση, επειδή οι συγκεντρωμένοι δεν μπήκαν μέσα στο θέατρο, επιλέγοντας το αυτονόητο, δηλαδή, να παραμείνουν έξω, και εκεί να γίνουν οι καθορισμένοι χαιρετισμοί και ομιλίες. Πρωτοστατούντος του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Μότσου, η πλειοψηφία της διοίκησης αποχώρησε, δηλώνοντας ότι δεν «καλύπτει την κινητοποίηση»! Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος απαίτησε ντε και καλά να έχει ακροατήριό του τους ΕΒΕ που συγκεντρώθηκαν από το κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), τη στιγμή που ήταν αποδεδειγμένο ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ δεν προέβη στην παραμικρή κίνηση να κινητοποιήσει τους ΕΒΕ, αλλά το αντίθετο.

Παρά την απολυταρχική στάση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, οι συγκεντρωμένοι τον κάλεσαν επανειλημμένα να μιλήσει στο χώρο της συγκέντρωσης, ωστόσο, ο Γ. Μότσος ήταν ανένδοτος, μέχρι που αποχώρησε, αποδεικνύοντας πως, για μια ακόμη φορά, ο πραγματικός στόχος της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ δεν είναι ο δρόμος του αγώνα, αλλά αυτός της συναίνεσης και της υποταγής, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που απροκάλυπτα να προβοκάρουν τους αγώνες των επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ