Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Στα ύψη οι τιμές των αμνοεριφίων
  • Το διατροφικό σκάνδαλο των «τρελών αγελάδων» έχει  εξακοντίσει τις τιμές των κρεάτων
  • Σε ισχύ από χτες το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

«Τιμές χρυσαφιού» θα.... αποδοθούν - σύμφωνα με όλες τις έως τώρα ενδείξεις - στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αφού ο νέος κύκλος του διατροφικού σκανδάλου με τις «τρελές» αγελάδες και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης του βοδινού, έχει εκτοξεύει στα ύψη τις τιμές των υπολοίπων κρεάτων. Ηδη, δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα, και οι τιμές των αμνοεριφίων, των χοιρινών και των πουλερικών στη Βαρβάκειο αγορά έχουν διαμορφωθεί, κυριολεκτικά, σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Ακόμη όμως πιο δραματική είναι η κατάσταση στα συνοικιακά κρεοπωλεία, όπου οι τιμές διαμορφώνονται κατά 300 και 500 δραχμές υψηλότερα από ό,τι στη Βαρβάκειο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα συγκρίσεις με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, το κατσίκι και το αρνί, έχουν «πάρει» ακόμα και 1.000 δραχμές το κιλό, ενώ κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει από τώρα σε τι επίπεδα θα διαμορφωθούν τις παραμονές των γιορτών. Ειδικότερα, πέρυσι τέτοια περίοδο οι τιμές για το ντόπιο κατσίκι γάλακτος κυμαίνονταν γύρω στις 2.500 δραχμές το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία, ενώ φέτος κινούνται μεταξύ των 3.300 και 3.500 δραχμών το κιλό. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τα αρνιά, όπου από 2.300 δρχ. περίπου που στοίχιζε πέρυσι, φέτος κινείται μεταξύ 3.200 - 3.300. Αλματώδης αναμένεται να είναι και η αύξηση της τιμής της γαλοπούλας, και οι σημερινές εκτιμήσεις, ανεβάζουν την ντόπια γαλοπούλα στις 2.700 δραχμές το κιλό, τη στιγμή που πέρυσι ως ανώτατο επίπεδο τιμής χαρακτηρίστηκαν οι 2.200 δρχ., ενώ οι εισαγόμενες υπολογίζεται ότι θα αγγίξουν τις 1.800 δραχμές το κιλό.

Στο μεταξύ οι πολύ υψηλές τιμές των κρεάτων αυτή την περίοδο, έχουν προκαλέσει την ανησυχία της κυβέρνησης, που φοβάται τις σημαντικές επιπτώσεις που θα έχουν στον πληθωρισμό. Συνεπώς αναμένονται οι «παραδοσιακές» συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της αγοράς, προκειμένου οι τελευταίοι να συγκρατήσουν τις τιμές.

Το εορταστικό ωράριο

Ηδη από χτες ισχύει το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων, το οποίο θα διαρκέσει έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα τα εμπορικά καταστήματα της Αθήνας από χτες μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 15/12 θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ. Το Σάββατο 16/12, από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Από τη Δευτέρα 18/12 ως την Παρασκευή 22/12 θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, το Σάββατο 23/12 από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 24/12 από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.

Από την Τετάρτη 27/12 ως την Παρασκευή 29/12 τα εμπορικά θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή 31/12 από τις 10 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

Τα εμπορικά καταστήματα του Πειραιά, τις προαναφερθείσες μέρες θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα από αυτά της Αθήνας, εκτός από τις Κυριακές - παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς που θα ισχύει ακριβώς το ίδιο ωράριο με αυτό της Αθήνας.

Τα σούπερ μάρκετ, από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ, τα Σάββατα από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, ενώ τις δύο Κυριακές, παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ