Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Παραδίδονται στους ιδιώτες

Ο υπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε την παράδοση  των ΒΙΠΕ - περιουσία ανυπολόγιστης αξίας - στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου

Το σύνολο των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ) της χώρας, ανυπολόγιστης χρηματικής αξίας, παραδίδει η κυβέρνηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, με το πρόσχημα της καλύτερης αξιοποίησης των εκτάσεων αυτών και, εκτός αυτού, στα πλαίσια της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες, η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει και κονδύλια αρκετών δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών ως προίκα στους ιδιώτες. Οπως ανακοίνωσε χτες, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκης, με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου τις επόμενες μέρες, οι ΒΙΠΕ θα περάσουν υπό τον έλεγχο της Ανώνυμης Εταιρίας «Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα» (ΕΒΑ).

Οι ΒΙΠΕ - που μέχρι αυτή τη στιγμή ανήκουν στην Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Αναπτύξεως (ΕΤΒΑ) και συνεπώς στο σύνολο του ελληνικού λαού, ουσιαστικά - εν μια νυκτί χαρίζονται στους ιδιώτες, προκειμένου να τις αξιοποιήσουν όπως αυτοί θέλουν. Η ΕΤΒΑ, η οποία δε θα πάρει «φράγκο» από την παράδοση της περιουσίας της, θα περιοριστεί στο - όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης - «να διατηρήσει ως απαιτήσεις τη συμμετοχή της στα "Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα", αλλά δε θα έχει πλέον την ευθύνη για τη διαχείριση της εταιρίας αυτής».

Πέρα από την προαναφερθείσα... ουσιαστική συμμετοχή στην άλλοτε περιουσία της, η ΕΤΒΑ - πάλι σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης - αφού απεμπλακεί από τη διαχείριση των Βιομηχανικών Περιοχών «θα διαμορφωθεί σαν ένας καθαρόαιμος πιστωτικός οργανισμός, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα είναι πιο ελκυστικός στην αναζήτηση αγοραστών, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση»! Προκύπτει όμως το σοβαρό ερώτημα, γιατί, εφόσον υπάρχει η πολιτική απόφαση για παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο, δεν εκποιούνται από την ΕΤΒΑ;

Πριν όμως οι Βιομηχανικές Περιοχές παραδοθούν στους ιδιώτες η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην κατασκευή έργων υποδομής συνολικής αξίας 30 δισεκατομμυρίωνδραχμών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι η ΝΑΒΙΠΕ στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας - η πρώτη ΒΙΠΕ που παραδόθηκε πριν ένα χρόνο στην ιδιωτική εκμετάλλευση (σε κοινοπραξία τεχνικών εταιριών) - θα επιδοτηθεί με 8,1 δισεκατομμύρια δραχμές. Επίσης, στις ΒΙΠΕ εκτελούνται έργα από το Β΄ ΚΠΣ της τάξης των 36,4 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Πιο αποκαλυπτικός όμως στάθηκε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας, Αλ. Καλαφάτης, ο οποίος αποσαφήνισε τα ποσά που πρόκειται να περάσουν άμεσα στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου. Ανέφερε λοιπόν:

  • Τα περιουσιακά στοιχεία της υπό ίδρυση ανώνυμης εταιρίας «Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα» θα είναι τα 16.000 στρέμματα αδιάθετων οικοπέδων, τα οποία θα πουληθούν με εκτιμώμενη αξία 36,6 δισ. δρχ.
  • Υπάρχουν αδιάθετα κέντρα εξυπηρέτησης σε υπάρχουσες ΒΙΠΕ έκτασης 1.100 στρεμμάτων με εκτιμώμενη αξία 2,3 δισ. δραχμές και αδιάθετα βιοτεχνικά κτίρια 26 στρεμμάτων αξίας 1,7 δισ. δραχμών.
  • Υπάρχουν και 4.500 στρέμματα των υπό ίδρυση ΒΙΠΕ αξίας 8,8 δισ. δρχ. συν 5 δισεκατομμύρια δραχμές...
  • Για τις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κομοτηνής σημείωσε ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση σε οικόπεδα, τα οποία μπορούν να πουληθούν σε πιο καλές τιμές...

Συνεπώς προκύπτει πως η κυβέρνηση, στο όνομα του «εκσυγχρονισμού» και της ανάπτυξης της «ανταγωνιστικότητας», παραδίδει στο ιδιωτικό κεφάλαιο εκτάσεις ανεκτίμητης αξίας, οι οποίες ανήκουν ουσιαστικά στον ελληνικό λαό, που πλήρωσε τα σπασμένα για την εξυγίανση της ΕΤΒΑ. Προκύπτει, επίσης, πως ούτε η ΕΤΒΑ «δικαιούται» να αξιοποιήσει αυτή την περιουσία αφού κυρίαρχος στόχος της κυβέρνησης είναι ένα γρήγορο ξεπούλημα στους υποψήφιους μνηστήρες της.

Χτες επίσης παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, η ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου, που απευθύνεται σε επιχειρηματίες και επενδυτές, κυρίως νέους, ώστε να ενημερώνονται για όλα τα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τις άδειες ίδρυσης, λειτουργίας, εγκατάστασης και επέκτασης επιχειρήσεων. Με αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει μεταξύ άλλων: να απλουστεύσει το θεσμικό και λειτουργικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι μεταποιητικές επιχειρήσεις, την τυποποίηση και μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τον επιχειρηματία ή τον υποψήφιο επενδυτή για την έκδοση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ