Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ολοκληρώνεται το ξεπούλημα

Αλλάζει ο χαρακτήρας της ΑΤΕ, που μετατρέπεται σε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα

Μόνο το όνομα «Αγροτική» απομένει για να θυμίζει τις δραστηριότητες και τους σκοπούς της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας, που βρίσκεται πλέον στην τελική φάση ξεπουλήματος με την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο. Η δημόσια εγγραφή θα γίνει από 18 μέχρι και 21 Δεκέμβρη, ενώ η τιμή της μετοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αγοράς μέσω της διαδικασίας του «βιβλίου προσφορών».

Η ολοκληρωτική μετάλλαξη του χαρακτήρα της ΑΤΕ προκύπτει τόσο από το επενδυτικό πρόγραμμα για την τριετία 2001-2003 όσο και από τις χτεσινές δηλώσεις του διοικητή της Π. Λάμπρου στο πλαίσιο παρουσίασης της τράπεζας και ενόψει της εισαγωγής στη Σοφοκλέους.

Ετσι η ...«Α»ΤΕ σε συνεργασία με εφοπλιστές θα προχωρήσει στην ίδρυση τραπεζικού οργανισμού, που θα ειδικεύεται στη... ναυτιλία και για το σκοπό αυτό θα καταθέσει αίτηση προς την Τράπεζα της Ελλάδας. Συνεταίρος στην προσπάθεια θα είναι η Scotia Bank. Παράλληλα και σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησής της η ΑΤΕ θα αναπτύξει πολυποίκιλη δραστηριότητα στην επενδυτική τραπεζική, στην αγορά ενέργειας και άλλα τινά και ενδιαφέροντα.

Η κατάργηση του αγροτικού χαρακτήρα της ΑΤΕ προκύπτει επίσης και από το επενδυτικό πρόγραμμα για την επόμενη τριετία, συνολικού ύψους 112 δισ. δραχμών. Σε αυτό περιλαμβάνονται κονδύλια: 27 δισ. για συμμετοχή σε νέες εταιρίες του... χρηματοοικονομικού τομέα, 42 δισ. για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των συνδεδεμένων εταιριών, ενώ για τις ανάγκες επενδύσεων στον αγροτικό τομέα δεν προβλέπεται ούτε δραχμή.

Παράλληλα, πέρα από τη συνολική διάθεση 33 εκατ. μετοχών, δηλαδή, περίπου του 13,5% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, προβλέπεται και η δυνατότητα διάθεσης σε ιδιώτες επιπλέον μετοχών μέχρι 18,7 εκατ. τεμάχια στην περίπτωση που υπάρξει αυξημένη ζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ