Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Οικονομική θηλιά απ' την κυβέρνηση
  •   Παρακρατεί αυθαίρετα απ' το Ταμείο 111 δισ. δραχμές από εισφορές για τους ασφαλισμένους απ' την 1.1.1993
  • «Εκοψε » και 380 γιατρούς παρά το ότι οι δικαιούχοι αυξήθηκαν  μετά την ενοποίηση των Ταμείων

Με τη συμπλήρωση ενός μόλις χρόνου απ' την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ (Εμπόρων) και ΤΣΑ (Αυτοκινητιστών), ο Οργανισμός Ασφάλισης των Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οδηγείται σε οικονομικό στραγγαλισμό απ' την κυβέρνηση. Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΟΑΕΕ με ομόφωνη απόφασή του έστειλε έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων και προειδοποιεί ότι απ' την 1.1.2001 θα «υπάρξει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα» και ζητά την «άμεση καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού από το κράτος, βάσει της διμερούς χρηματοδότησης που προβλέπει ο νόμος 2084/92.»

Το συνολικό ποσό που οφείλει το κράτος στον ΟΑΕΕ ανέρχεται σε 111 δισ. δραχμές (βλέπε Πίνακα 1) είναι για τους ασφαλισμένους απ' την 1.1.1993 και άρχισαν να συσσωρεύονται απ' το 1996. Μάλιστα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -που πολλές φορές καταγγέλλει τη ΝΔ για τους τρεις αντιασφαλιστικούς νόμους- όχι μόνο τους εφαρμόζει αλλά παραβιάζει και εκείνες τις διατάξεις που φέρνουν λεφτά στα ταμεία.

Η κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια τακτική και απέναντι στο ΙΚΑ. Ετσι οι ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απ' το 1994 -1999 έφτασαν στα 445,6 δισ. για τους ασφαλισμένους μετά το 1999. Το χρέος της κυβέρνησης προς το ΙΚΑ εκτινάχτηκε στο 1,3 τρισ. δραχμές απ' την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με λεφτά των εργαζομένων. Και αντί η κυβέρνηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις ήρθε (8.12.2000) προχώρησε σε διευθέτηση - εμπαιγμό για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ σε 15ετήσιες δόσεις και με επιτόκιο μόλις 2%.


Μάλιστα, η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική εμπαιγμού του κόσμου, καθώς καλεί τον ΟΑΕΕ να πληρώσει το «επίδομα θέρμανσης» -που τόσο διαφημίστηκε- με δικά του λεφτά. Το συνολικό κονδύλι ανέρχεται σε τρία δισ. και τα 1,5 δισ. θα καταβληθούν με τις συντάξεις του Δεκέμβρη του 2000.

Ηδη ο κλάδος των συντάξεων έχει γίνει ελλειμματικός, ενώ τα αποθεματικά του ΟΑΕΕ μειώνονται δραματικά. Τα αποθεματικά στις 31.12.1999 ήταν 45 δισ. ενώ στις 31.12.2000 υπολογίζεται ότι θα είναι μόνο 28 δισ. δραχμές. «Αυτό σημαίνει μείωση των αποθεματικών μέσα στο έτος 2000 κατά 20 δισ.» αναφέρεται σε έγγραφο των οικονομικών υπηρεσιών του Ταμείου.

Να σημειωθεί ότι μόνο οι συντάξεις ενός μηνός είναι 22 δισ. δραχμές. Ετσι οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι του Ταμείου είναι τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής. Το ΔΣ αποφάσισε αύξηση των εισφορών κατά 10% και αύξηση των συντάξεων6%. (Με την αύξηση των εισφορών κατά 10% διαφώνησαν ο Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ο Αν. Μαστρογιάννης εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ο Κ. Αλαμπάντης, εκπρόσωπος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά).

Η αντιμετώπιση του ΟΑΕΕ απ' την κυβέρνηση, όσον αφορά και την ιατρική περίθαλψη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, δείχνει και τι σημαίνει στην πράξη η διαβόητη «μεταρρύθμιση του ΕΣΥ».


Ετσι, λοιπόν, ενώ μετά την ενοποίηση αυξήθηκαν οι δικαιούχοι περίθαλψης (Βλέπε Πίνακα 2) η κυβέρνηση «έκοψε» 380 γιατρούς και δεν ενέκρινε την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΟΑΕΕ, που ζητούσε να συμβληθεί με 3.860 γιατρούς σε όλη την Ελλάδα.

«Ανειρήνευτος αγώνας»

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών με έγγραφό της προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητά τα 93 δισ. δραχμές που είναι οι απαιτήσεις του ΤΕΒΕ έναντι των οφειλών για τους ασφαλισμένους απ' το 1993 και τονίζει: «Σε κάθε περίπτωση, η όποια ανοχή και υπομονή μας έχει εξαντληθεί. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε άλλο εμπαιγμό».

Οσον αφορά το θέμα των γιατρών η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει: «Μετά την ενοποίηση του κλάδου υγείας ΤΕΒΕ και ΤΑΕ από 1/11/99 έγινε φανερό ότι ο αριθμός των 3.500 ιατρών που ήταν συμβεβλημένοι από τον περασμένο χρόνο ήταν αδύνατο να καλύψει τις νέες διευρυμένες ανάγκες από το μεγάλο αριθμό των ασφαλισμένων... Η περικοπή αυτή θα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα σε περιοχές απομακρυσμένες από τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε νησιώτικες περιοχές και σε ολόκληρες περιφέρειες όπως η Χαλκιδική, η Εύβοια κτλ.»

Η Ομοσπονδία των Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει: «Μπροστά σ' αυτή την πορεία μοναδικός δρόμος, για να εξασφαλίσουμε την ομαλή πορεία του Ταμείου μας, για να εξασφαλίσουμε τις συντάξεις μας, την υγεία μας και αυξήσεις για ανθρώπινη διαβίωση είναι ο ανειρήνευτος αγώνας μας. Να βομβαρδίσουμε με έγγραφα διαμαρτυρίας στους αρμόδιους υπουργούς, στον πρωθυπουργό, στα κόμματα της Βουλής και να ζητάμε την άμεση καταβολή των οφειλών στο Ταμείο μας, καθώς και την εδώ και τώρα απόσυρση της απόφασης για το κόψιμο των 390 γιατρών».

Την περικοπή του αριθμού των γιατρών καταγγέλλει και ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ